Άμυνα & Διπλωματία

Brookings Institution: «Θρίαμβος της διπλωματίας» η συμφωνία με τα Σκόπια


Ως «θρίαμβο της υπομονετικής διπλωματίας» χαρακτηρίζει το Ινστιτούτο Brookings της Ουάσινγκτον τη συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων, επισημαίνοντας ότι βάζει τέλος σε μιά διένεξη που παρέμενε ανοιχτή πάνω από 25 χρόνια.

Στην ανάλυση επισημαίνονται η πολιτική βούληση και ο πραγματισμός που επέδειξαν οι ηγέτες των δύο χωρών κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Μάλιστα σημειώνεται πως η συγκεκριμένη συμφωνία θα αναβαθμίσει τη διεθνή εικόνα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ως περιφερειακού ηγέτη που συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων.

Για τους Αλ. Τσίπρα και Ζ. Ζάεφ στο κείμενο του Brookings σημειώνεται ότι «αυτοί οι νέοι, προοδευτικοί πρωθυπουργοί βρήκαν κοινό έδαφος και επέδειξαν πολιτικό θάρρος για να κάνουν δύσκολους συμβιβασμούς».

Επισημαίνεται όμως ότι ο δρόμος για την εφαρμογή της συμφωνίας θα είναι δύσκολος: Οι συμβιβασμοί προκαλούν εσωτερικές αντιδράσεις, ενώ οι εσωτερικοί πολιτικοί συσχετισμοί στις δύο χώρες  καθιστούν δυσχερή την επικύρωση της συμφωνίας.

Στην ανάλυση που υπογράφεται από την Αμάντα Σλοτ, βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ επί προεδρίας Ομπάμα, τονίζεται επίσης ότι  η Ρωσία διεξάγει «πόλεμο παραπληροφόρησης» για να ενισχύσει τις δυνάμεις που αντιτίθενται στη λύση, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής για την αναχαίτιση της περαιτέρω επέκτασης του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων.

Τα αποτελέσματα της συμφωνίας, σύμφωνα με την Αμάντα Σλοτ:
* Η συμφωνία θα δώσει στην Αθήνα τη διαβεβαίωση ότι θα έχει έναν γείτονα που θα είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και θα βρίσκεται σε ενταξιακή πορεία προς την ΕΕ.
* Θα ενισχύσει το αίσθημα συμμετοχής των Σκοπίων στη διεθνή κοινότητα και θα αυξήσει τους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες (Ελλάδα και πΓΔΜ).
* Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα συμβάλει στην εδραίωση της δημοκρατίας στην πΓΔΜ, στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για την ελεύθερη οικονομία και στην καταπολέμηση της διαφθοράς.
* Επίσης, η συμφωνία θα βοηθήσει στην αναχαίτιση της αυξανόμενης επιρροής τρίτων χωρών στα Δυτικά Βαλκάνια, όπως η Ρωσία, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβαστε επισης