Αύξηση των εξακριβωμένων περιπτώσεων ασφαλιστικής απάτης διαπιστώνεται από χρόνο σε χρόνο κυρίως στο κλάδο αυτοκινήτου. Η συνηθέστερη ένδειξη απάτης είναι οι ασύμβατες ζημιές ως προς τις συνθήκες του ατυχήματος. Η ασφαλιστική απάτη δεν στρέφεται μόνο κατά των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, αλλά και κατά των υπολοίπων ασφαλισμένων και της κοινωνίας συνολικά, αφού τα αποτελέσματά της διαχέονται μέσα στην οικονομία.
Σύμφωνα με έρευνα της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος η ασφαλιστική απάτη αυξάνεται διαρκώς από χρόνο σε χρόνο με στόχο το οικονομικό όφελος.
Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν κατά 8% οι έρευνες το 2016 έναντι του 2015, συγκεκριμένα από 6.068 έρευνες το 2015 σε 6.561 το 2016.Αποτέλεσμα αυτών ήταν η αύξηση κατά 55% των εξακριβωμένων περιπτώσεων απάτης (από 2.318 περιπτώσεις το 2015 σε 3.583 το 2016). Το 80% των εξακριβωμένων περιπτώσεων απάτης καταγράφηκε από τις Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις που διέθεταν οργανωτικά ειδικό τμήμα διερεύνησης της ασφαλιστικής απάτης στον κλάδο Αυτοκινήτων. Και, παρέμεινε υψηλός ο δείκτης της αναλογίας των εξακριβωμένων περιπτώσεων απάτης επί των αντίστοιχων ερευνών (38% και 55% τις δύο εξεταζόμενες χρονιές).
Με βάση την αποτίμηση των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων που έλαβαν μέρος στην έρευνα, το οικονομικό όφελος από την εξακρίβωση των απατηλών απαιτήσεων αποζημίωσης αυξήθηκε κατά 51% κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου (από 4,9 εκατ. το 2015 σε 7,5 εκατ. το 2016. Το οικονομικό όφελος ανά εξακριβωμένη περίπτωση απάτης (μέσος όρος) παραμένει σχετικά σταθερό: 2.131 ευρώ το 2015 και 2.087 ευρώ το 2016.
Οικονομική αναλογία της απάτης προς τις αποζημιώσεις
Η σύγκριση της οικονομικής διάστασης (όφελος) της αποκαλυφθείσας απάτης (όπως προσδιορίσθηκε από την αποτίμηση των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων) σε σχέση με τις καταγεγραμμένες καταβολές αποζημιώσεων του κλάδου Αυτοκινήτων δίνει την ακόλουθη αναλογία (αυξημένη το 2016 σε σχέση με το 2015):
– Για το σύνολο των επιχειρήσεων που συμμετείχαν (μέση αναλογία): 2015: 1,3% 2016: 2,2%
– Όμως είναι μεγάλη η διακύμανση της αναλογίας αυτής, μεταξύ των επιχειρήσεων της έρευνας:
2015: από 0,1% έως 4,9% και 2016: από 0,3% έως 7,1%.
Συνηθέστερες ενδείξεις πιθανής ασφαλιστικής απάτης
Με βάση την συχνότητα εμφάνισης (πρώτη η πιο συνηθέστερη περίπτωση) των ενδείξεων που εντοπίζονται κατά την διαδικασία ανίχνευσης μιας πιθανής ασφαλιστικής απάτης, δηλώθηκαν οι εξής περιπτώσεις:
- Ασύμβατες ζημιές ως προς τις συνθήκες του ατυχήματος
-Ζημιές χωρίς επαφή μεταξύ των εμπλεκομένων οχημάτων
-Ζημιά σε σύντομο χρονικό διάστημα είτε από την έναρξη ασφάλισης (νέο ασφαλιστήριο) είτε μετά την επέκταση κάλυψης (προσθήκη κάλυψης κατά τη διάρκεια της ασφαλιστικής περιόδου)
-Υπερτιμολόγηση ή υπερβολική απαίτηση
-Φιλική ή συγγενική ή άλλη σχέση (πχ. συνάδελφοι, γείτονες) μεταξύ των εμπλεκομένων
-Ασυνεπείς δηλώσεις
-Συνεργεία επισκευής ή ανταλλακτικών
-Επαναλαμβανόμενες ζημιές
-Ζημιές μεταξύ οχημάτων που ασφαλίζονται από τον ίδιο ασφαλιστικό πράκτορα / διαμεσολαβούντα
-Το ατύχημα συνέβη σε βραδινές ώρες
-Προσθήκη νέων καλύψεων ή αύξηση ορίων υφιστάμενης κάλυψης κατά τη διάρκεια ασφάλισης (αφορά σε προαιρετικές καλύψεις)
-Παραποιημένα έγγραφα
-Αδυναμία προσκόμισης παραστατικών / αποδεικτικών στοιχείων. Το ατύχημα συνέβη σε απομακρυσμένη περιοχή
Ελενα Ερμείδου