Μέσα στο 2017 δεν μειώθηκε αισθητά μόνον ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στην Αυστρία, αλλά σημαντική υπήρξε και η μείωση του αριθμού των παράνομων αφίξεων στην χώρα, όπως διαπιστώνεται από την έκθεση για τους διακινητές, την οποία παρουσίασε σήμερα στη Βιέννη η Αυστριακή Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Υπηρεσία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το 2016, ο αριθμός των εντοπισθέντων προσώπων ανερχόταν σε 50.848 και το 2017 ο αντίστοιχος αριθμός μειώθηκε στις 27.753, ενώ μείωση παρουσίασε και ο αριθμός των διακινητών που είχαν εντοπιστεί, από 249 το 2016 σε 222 το 2017.
Όπως τόνισε κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο διευθυντής του Γραφείου Εμπορίας και Διακίνησης Ανθρώπων, Γκέραλντ Τάτσγκερν, η κατάσταση πιθανόν να αλλάξει εφέτος, καθώς μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2018 υπήρξαν και πάλι περισσότερες εντοπίσεις από ό, τι το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι, ενώ σε σχέση με την προέλευση των διακινητών, στην πρώτη θέση βρίσκονται οι Αυστριακοί, ακολουθούμενοι από Ιρακινούς και Τούρκους.
Ο ίδιος επισήμανε πως την μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων με παράνομη είσοδο στην Αυστρία, δεν αποτελούν όπως ίσως αναμενόταν, οι Σύροι ή οι Αφγανοί, αλλά άνθρωποι από τη Νιγηρία - κάτι που, όπως σημείωσε, είναι ενδεικτικό της έντονης μεταναστευτικής πίεσης από την Αφρική. Στον κατάλογο των παράνομων εισόδων ακολουθούν μετά τους Νιγηριανούς, οι Αφγανοί και οι Πακιστανοί.
Οι αιτήσεις για χορήγηση ασύλου
Ως προς τις αιτήσεις για χορήγηση ασύλου, το 2016 ο αριθμός τους ανερχόταν σε 42.285, παρουσιάζοντας μέσα στο 2017 μία ιδιαίτερα αισθητή μείωση στις 24.735, ενώ ακόμη πιο σημαντική μείωση εμφανίζεται το πρώτο εξάμηνο του 2018, μέσα στο οποίο καταγράφηκε ο μικρότερος αριθμός αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου στην Αυστρία εδώ και επτά χρόνια, από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2011.
Σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2017, όταν ο αριθμός των αιτήσεων χορήγησης ασύλου ανερχόταν σε 12.673, οι 7.098 αιτήσεις εφέτος σημειώνουν μία μείωση κατά 44 %, ενώ όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι περισσότερες αιτήσεις (1.829) προέρχονται από πολίτες της Συρίας και ακολουθούν εκείνες από πολίτες του Αφγανιστάν (1.062). Σε σχέση με την κατανομή των προσώπων στη βασική μέριμνα, το μεγαλύτερο βάρος από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας, "σηκώνει" εκείνο της Βιέννης, όπου βρίσκονται 19.414 πρόσωπα, δηλαδή ένας στους τρεις από το σύνολο των δικαιούμενων να υποβάλουν αίτηση χορήγησης ασύλου.
Με τον τρόπο αυτό η Βιέννη υπερκαλύπτει, και μάλιστα σε ποσοστό 160 %, τον αριθμό που προκύπτει για την ίδια από την ποσόστωση υποδοχής προσφύγων για τα εννέα κρατίδια, ενώ τη μεγαλύτερη απόκλιση, κατά 21% από τον αριθμό που του αναλογεί στη βάση της ποσόστωσης, εμφανίζει το ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας.
με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ