Οικονομία

Αχτσιόγλου: Καμία ηλικιακή διάκριση στον κατώτατο μισθό- Αρχές 2019 η ρύθμιση οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία


Στη διαβεβαίωση πως "ο νέος ενιαίος αυξημένος κατώτατος μισθός θα ισχύει για όλους χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, δηλαδή θα καταργήσουμε ταυτόχρονα τον λεγόμενο υποκατώτατο μισθό για τους νέους έως 25 ετών", προέβη η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, λίγο πριν ξεκινήσει η σημερινή της συνάντηση με το προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος, στα γραφεία του ΣΒΒΕ.

Συγκεκριμένα, η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι τον Ιανουάριο θα ληφθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό, αφού προηγουμένως μέσα στο Δεκέμβριο κατατεθεί το πόρισμα επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που διερευνά τις επιπτώσεις στην αγορά και στην οικονομία.

Το πρώτο τρίμηνο του 2019 η ρύθμιση για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία

Ερωτηθείσα για τη ρύθμιση που προωθείται για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, η υπουργός τόνισε ότι σχεδιάζεται "ένα πλαίσιο ρυθμίσεων για την ανακούφιση των οφειλετών στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία" και πρόσθεσε ότι "από το υπουργείο Εργασίας θα έχουμε μια συγκεκριμένη ρύθμιση αποκλειστικά για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, (που) θα έρθει το πρώτο τρίμηνο του 2019. Είναι μια ρύθμιση η οποία θα επιτρέψει και σε αυτούς οι οποίοι δεν μπόρεσαν να περάσουν τα φίλτρα του εξωδικαστικού μηχανισμού και να ρυθμιστούν, να μπορέσουν να ρυθμιστούν τώρα".

«Θεωρώ» -συνέχισε η υπουργός- «πως θα ειναι μια ρύθμιση πολύ μεγάλης ανακούφισης και θα περιλαμβάνει εκτός του κλασικού σχήματος πολλών δόσεων και "κουρέματος" τόκων και ένα "κούρεμα" βασικής οφειλής. Αυτό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο που μπορώ να πω μέχρι στιγμής». Σχετικές δηλώσεις, για τη ρύθμιση, είχε κάνει η υπουργός και χτες.

Ασφαλιστική μεταρρύθμιση με ενιαίους, δίκαιους κανόνες για όλους τους πολίτες

Ερωτηθείσα από δημοσιογράφους αν μια σειρά από δικαστικές αποφάσεις (που βασίζονται σε αποφάσεις του ΣτΕ και δικαιώνουν συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους για τα αναδρομικά) θα δημιουργήσουν πρόβλημα στα ασφαλιστικά ταμεία τα επόμενα χρόνια, η υπουργός ξεκαθάρισε ότι: "Όχι, απόφαση του ΣτΕ για αναδρομικά δεν έχουμε, δεν έχουμε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας πρόσφατα. Η απόφαση, η οποία είχε βγει το 2015 (και ήταν) απόφαση - πιλότος του Συμβουλίου της Επικρατείας, έκρινε ότι οι περικοπές του 2012, τότε νέες περικοπές στις συντάξεις -γιατί είχαν γίνει και άλλες προηγούμενα, των κυρίων Βρούτση και Κουτρουμάνη- είναι αντισυνταγματικές. Και είχε πει τότε το ΣτΕ ότι η απόφασή του ισχύει από τότε και για το μέλλον, δηλαδή από το 2015 και μετά. Δεν χορηγούσε αναδρομικά η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας" ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός.

Συμπλήρωσε ότι "η ελληνική κυβέρνηση έκανε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και συμμορφώθηκε απολύτως με τις αρχές του Συντάγματος. Άρα αυτό που έχουμε, μέχρι στιγμής, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, είναι αυτή η θέση και όχι άλλη θέση".

Κληθείσα να απαντήσει, εάν οι προειδοποιήσεις από το Γραφείο Προϋπολογισμού και την Τράπεζα της Ελλάδος, ότι εφόσον αρχίσουν να δικαιώνονται οι συγκεκριμένες προσφυγές, αυτό μπορεί να αποτελέσει μία βόμβα όχι μόνο για το ασφαλιστικό, η υπουργός, αφού ανέφερε ότι "οι περικοπές που έγιναν από το 2010 μέχρι το 2014 από τις τότε κυβερνήσεις στις συντάξεις είναi ύψος 45 δισ. ευρώ, αντιστοιχούσαν στο 1/4 του ΑΕΠ της χώρας", συμπλήρωσε: "Η πολιτική μας θέση ειναι ότι στο ζήτημα έχουμε απολύτως απαντήσει με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, θέτοντας πια ενιαίους κανόνες και δίκαιους για όλους τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, σύμφωνους με τις συνταγματικές αρχές και το υπόλοιπο ειναι μια δικαστική εξέλιξη, στην οποία μέχρι στιγμής θέση του ΣτΕ είναι αυτή που σας διατύπωσα και παρακολουθούμε την εξέλιξη".

Συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος

Η κ. Αχτσιόγλου που συναντήθηκε με το προεδρείο του ΣΒΒΕ τόνισε ότι η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί από χθες στη Θεσσαλονίκη, όπου έχει επαφές με διάφορους παραγωγικούς φορείς της πόλης, προκειμένου να συζητήσουν το σχεδιασμό των πολιτικών "για την επόμενη μέρα, τη μετά των μνημονίων εποχή της χώρας".

Σ' αυτόν τον κύκλο των επισκέψεων, η υπουργός -όπως είπε- από την πλευρά της εξηγεί «το πώς υλοποιούμε, πώς "μεταφράζουμε" σε συγκεκριμένα μέτρα το σχέδιό μας για μια δίκαιη ανάπτυξη στη χώρα στη μετά μνημονίων εποχή. Από την πλευρά τους, (οι φορείς) μού καταθέτουν περισσότερο συγκεκριμένες προτάσεις, σε σχέση με τις ελαφρύνσεις των επαγγελματιών".

"Με τον ΣΒΒΕ έχουμε μια καλή συνεργασία, εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα ο ΣΒΒΕ έχει καταστεί εθνικός κοινωνικός εταίρος" είπε η υπουργός, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ και πρόσθεσε: "Θεωρούμε ότι αντιπροσωπεύει ένα σύνολο παραγωγικών δυνάμεων της Βόρειας Ελλάδας που δεν αντιπροσωπεύονταν επαρκώς μέχρι τώρα στο επίπεδο του εθνικού κοινωνικού διαλόγου. Έχουμε δουλέψει μαζί ήδη - μάλιστα θέλω να σημειώσω σ' αυτό το σημείο ότι προγράμματα εργασίας που βγάζουμε, ένα πρόγραμμα εργασίας που βγάλαμε από τον ΟΑΕΔ προσφάτως, σε σχέση με την επιδότηση θέσεων εργασίας υψηλού μισθού για νέους εργαζόμενους υψηλών προσόντων, ήταν μετά από προτάσεις του ΣΒΒΕ και άρα φαινεται ότι ειναι μια συνεργασία η οποία μπορεί να έχει απτά αποτελέσματα".