Μήνυμα στην αγορά υγρών καυσίμων αποτελεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η πρώτη απόφαση για επιβολή της... εσχάτης των ποινών σε βενζινάδικο που βρέθηκε να έχει προχωρήσει σε παρέμβαση καταδολίευσης του ηλεκτρονικού συστήματος εισροών - εκροών, μέσω του οποίου (υποτίθεται ότι) καταγράφεται όλη η διακίνηση καυσίμων.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από μια λακωνική ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σήμερα στις 14.30 η Αρχή προχώρησε στη σφράγιση πρατηρίου καυσίμων λόγω παραποίησης του συστήματος εισροών - εκροών. Το πρατήριο βρίσκεται στην οδό Ελλήνων Αξιωματικών 21-23, στον Βύρωνα Αττικής (απέναντι από το κλειστό γυμναστήριο), όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρατήριο λειτουργούσε με σήμα μεσαίας ελληνικής εταιρείας καυσίμων και βρισκόταν υπό τη διαχείριση ανεξάρτητης εταιρείας. Όπως αναφέρουν οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στην αγορά, πρόκειται για μια αρκετά σημαντική εταιρεία της λιανικής αγοράς καυσίμων, που διαχειριζόταν σειρά πρατηρίων στην Αττική και στη Λάρισα, έχοντας σύμβαση αποκλειστικής συνεργασίας με την εν λόγω εταιρεία εμπορίας καυσίμων.
Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζονται οι εξαιρετικά αυστηρές νέες πρόνοιες της υπουργικής απόφασης που δημοσιεύθηκε το καλοκαίρι, με την οποία το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ θέλησαν να «αγγίξουν» την πιο ευαίσθητη και κρίσιμη παράμετρο σε όλες τις παραβατικές και λαθρεμπορικές δραστηριότητες, που δεν είναι άλλη από την καταδολίευση των συστημάτων εισροών - εκροών.
Αυτά τα συστήματα, που έχουν εγκατασταθεί υποχρεωτικά πλέον σε όλα τα πρατήρια, προορίζονταν να αποτελέσουν το ηλεκτρονικό «μάτι» της πολιτείας στη διακίνηση καυσίμων, καταγράφοντας όλες τις ποσότητες που διακινούνται. Έτσι, σύμφωνα με το σχέδιο, που ουδέποτε εφαρμόσθηκε με επιτυχία, θα ήταν αδύνατο για έναν πρατηριούχο να εισαγάγει στο πρατήριό του λαθραίες ποσότητες καυσίμων, ή ακόμη και να παρέμβει στις αντλίες για να τις ρυθμίζει με τρόπο, ώστε να «κλέβουν» τον καταναλωτή.
Στην πράξη, όπως έχει διαπιστωθεί τα τελευταία χρόνια, οι επιτήδειοι της αγοράς είχαν βρει τρόπο, σε συνεργασία με ειδικούς τεχνικούς ή ακόμη και τους ίδιους τους εγκαταστάτες των συστημάτων, να παρεμβαίνουν στη λειτουργία τους, χρησιμοποιώντας στικάκια που τοποθετούνται στους υπολογιστές των συστημάτων (απλοί υπολογιστές, χωρίς ειδικές προδιαγραφές ασφαλείας) και παραποιούν τις ενδείξεις τους κατά το δοκούν.
Μάλιστα, είναι πολύ δύσκολο να εντοπισθούν οι επιτήδειοι που καταδολιεύουν τα συστήματα, καθώς, αμέσως μόλις αντιληφθούν (ή πληροφορηθούν με αθέμιτο τρόπο...) ότι θα γίνει έλεγχος μπορούν να βγάλουν το στικάκι από τον υπολογιστή, να γίνει επανεκκίνηση και αυτός να επανέλθει σε κανονική λειτουργία, χωρίς ίχνη παραβίασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΑΔΕ προχώρησε σε μια οργανωμένη επιχείρηση για να εντοπίσει τις παραβάσεις του πρατηρίου που σφραγίσθηκε, αξιοποιώντας πληροφορίες από ανταγωνιστές, οι οποίοι είχαν λόγους να είναι δυσαρεστημένοι για τις υπερβολικές χαμηλές τιμές του συγκεκριμένου βενζινάδικου.
Η ΑΑΔΕ φαίνεται αποφασισμένοι να εφαρμόσει τις εξαιρετικά αυστηρές κυρώσεις που καθιερώθηκαν το καλοκαίρι για παραβάσεις που σχετίζονται με τα συστήματα εισροών - εκροών και οι οποίες, μεταξύ άλλων, προβλέπουν ότι θα κλείνουν όσα πρατήρια παρεμβαίνουν στα συστήματα. Ειδικότερα:
1. Σε περίπτωση μη εγκατάστασης ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης και ηλεκτρονικής αποστολής δεδομένων εισροών - εκροών, επιβάλλεται στον φορέα της άδειας λειτουργίας της εγκατάστασης της φορολογικής αποθήκης ή τον διαχειριστή της αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης πρόστιμο ποσού εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ και ανακαλείται η άδεια λειτουργίας της φορολογικής αποθήκης ή της αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης.
2. Σε περίπτωση προμήθειας ή εγκατάστασης μετρητικών συστημάτων και του συνοδευτικού εξοπλισμού τους, τα οποία προορίζονται για εφαρμογές του συστήματος παρακολούθησης και ηλεκτρονικής αποστολής δεδομένων εισροών - εκροών και συνοδεύονται από πλαστά ή παραποιημένα πιστοποιητικά, επιβάλλεται στον εγκαταστάτη του συστήματος παρακολούθησης εισροών εκροών, πέραν των προβλεπόμενων ποινικών κυρώσεων της περ. α) της παρ. 3 του άρθρου 119Γ του ν. 2960/2001, διοικητικό πρόστιμο ποσού εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ. Ο εγκαταστάτης του συστήματος παρακολούθησης εισροών εκροών υποχρεούται να αντικαταστήσει τον μη νόμιμο εξοπλισμό με δικές του δαπάνες, εντός δύο (2) μηνών από την έκδοση της καταλογιστικής πράξης επιβολής του διοικητικού προστίμου, ώστε να πληροί τις προβλεπόμενες απαιτήσεις. Κατόπιν παρέλευσης του εν λόγω χρονικού διαστήματος, χωρίς τη συμμόρφωση του εγκαταστάτη του συστήματος παρακολούθησης εισροών εκροών, η αρμόδια τελωνειακή αρχή προβαίνει σε ανάκληση της άδειας λειτουργίας της φορολογικής αποθήκης ή της αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης.
3. Σε περίπτωση μη εξουσιοδοτημένης επέμβασης, τροποποίησης ή αλλοίωσης, με οποιονδήποτε τρόπο και μορφή, σε μέρη ή σε παραγόμενα στοιχεία, του συστήματος παρακολούθησης εισροών - εκροών που φυλάσσονται στον χώρο της εγκατάστασης ή/και αποστέλλονται στη βάση δεδομένων της Α.Α.Δ.Ε., επιβάλλεται στον φορέα της άδειας λειτουργίας της εγκατάστασης της φορολογικής αποθήκης ή τον διαχειριστή της αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης, πέραν των προβλεπόμενων ποινικών κυρώσεων της υποπερ. αα) της περ. β) της παρ. 3 του άρθρου 119Γ του ν. 2960/2001, πρόστιμο ποσού τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ και ανακαλείται η άδεια λειτουργίας της φορολογικής αποθήκης ή της αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης. Εφόσον διαπιστωθεί συνυπαιτιότητα, κατά οποιονδήποτε τρόπο, του εγκαταστάτη του συστήματος παρακολούθησης εισροών εκροών ή τρίτου στην τέλεση των ανωτέρω παραβάσεων, επιβάλλεται και σε αυτόν, αυτοτελώς, το ανωτέρω διοικητικό πρόστιμο.