Επιχειρήσεις

Απόβαση στα Βαλκάνια για ελληνικές επιχειρήσεις - που βλέπουν ευκαιρίες


Σημαντική για την επενδυτική παρουσία και τον εξαγωγικό προσανατολισμό των ελληνικών επιχειρήσεων παραμένει η αγορά των βαλκανικών χωρών, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις παρουσιάσεις που έκαναν στη Θεσσαλονίκη στελέχη των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) των ελληνικών πρεσβειών στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Αλβανία, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και την πΓΔΜ.

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Enterprise Greece και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίσθηκε ότι, στις περισσότερες αγορές των βαλκανικών χωρών υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την υλοποίηση επενδύσεων, αλλά και την εξέταση νέων συνεργασιών.

Αλβανία: Η Ελλάδα πρώτη χώρα σε επενδύσεις τα τελευταία 15-20 χρόνια

Η Ελλάδα είναι η πρώτη επενδύτρια χώρα στην Αλβανία τα τελευταία 15-20 χρόνια, τόνισε ο σύμβουλος ΟΕΥ Α' του γραφείου ΟΕΥ Τιράνων, Σαράντης Μοσχόβης. Το 2018- επισήμανε- παρατηρήθηκε σταδιακή αποεπένδυση μεγάλων επιχειρήσεων (μεταξύ των οποίων και τραπεζών), πλην όμως, πρόσθεσε, καταγράφεται προσέλκυση μικρότερων επενδύσεων σε τομείς όπως η γεωργία, η ναυτιλία και ο τουρισμός.

Ο κ. Μοσχόβης σημείωσε, επίσης, ότι ο ΕΛΓΟ Δήμητρα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων στην Αλβανία, ενώ στο πεδίο της ναυτιλίας επισήμανε πως ελληνικές εταιρείες ενδιαφέρονται για ένα πρόγραμμα με αντικείμενο τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την κατάρτιση, το οποίο "τρέχει" από την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Νορβηγίας.

Στα θετικά "μηνύματα" της αλβανικής αγοράς προς το ελληνικό επιχειρείν είναι ότι τα τρόφιμα δεν υπόκεινται σε εισαγωγικούς δασμούς, με εξαίρεση τη φέτα. Στην αγορά της γειτονικής χώρας, ένα άλλο ελληνικό προϊόν, το κρασί, δίνει το δικό του "αγώνα" προκειμένου να καταστεί περισσότερο αναγνωρίσιμο και να προτιμηθεί από την ανερχόμενη οικονομικά μεσαία τάξη, η οποία επιλέγει - κατά κύριο λόγο - προϊόντα που έχουν brand name.

Αναφερόμενος στην τομεακή κατανομή του ΑΕΠ, ο κ. Μοσχόβης σημείωσε ότι το 39,8% αφορά στις υπηρεσίες, με τον πρωτογενή τομέα να έχει μερίδιο 22,9%, το εμπόριο 12,7% και η βιομηχανία μόλις 9%, ενώ οι κατασκευές έχουν συμμετοχή στο ΑΕΠ με 10%.

Βοσνία - Ερζεγοβίνη: Επενδυτικές ευκαιρίες στους τομείς του τουρισμού και της ενέργειας

Οι τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, της πληροφορικής και των επικοινωνιών αποτελούν πεδία για την δραστηριοποίηση των ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την παρουσίαση του Λεωνίδα Παπακωνσταντινίδη Σύμβουλου ΟΕΥ Α', Γραφείο ΟΕΥ Σαράγεβο.

Το 2017, οι ελληνικές εξαγωγές διαμορφώθηκαν σε 80 εκατομμύρια ευρώ. Τα προϊόντα που εξάγονται στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη είναι αλουμίνιο και προϊόντα αλουμινίου, δομικά υλικά, φρούτα - λαχανικά και πλαστικά.

Το νόμισμα (βοσνιακό μάρκο) έχει σταθερή ισοτιμία με το ευρώ (1 ευρώ=2 μάρκα), γεγονός που εξετάζεται θετικά από ενδιαφερόμενους επενδυτές. Όπως τονίσθηκε, επενδυτικές ευκαιρίες υπάρχουν στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των επικοινωνιών και της πληροφορικής. Πέραν της πρωτεύουσας (Σαράγεβο), αναπτυξιακή δυναμική παρουσιάζουν και άλλες πόλεις όπως η Μπάνια Λούκα και το Μόσταρ.

Βουλγαρία: Πάνω από δύο δισ. ευρώ οι ελληνικές επενδύσεις

Στα 2,28 δισεκατομμύρια ευρώ διαμορφώνεται η αξία των ελληνικών επενδύσεων στη Βουλγαρία, αγορά στην οποία οι ελληνικές τράπεζες αντιπροσωπεύουν λίγο παραπάνω από το 10% του συνολικού τραπεζικού ενεργητικού της χώρας. Η βουλγαρική αγορά είναι γνωστή στους Έλληνες επιχειρηματίες και συνεχίζει να έχει ευκαιρίες, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την τοποθέτηση του Δημήτρη Μάου, Γραμματέας ΟΕΥ (Γραφείο ΟΕΥ, Σόφια).

Με το κόστος ίδρυσης μίας εταιρείας στα δύο λέβα (περίπου ένα ευρώ) διαδικασία που ολοκληρώνεται σε περίπου ένα μήνα, flat tax 10%, ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ 3,6-3,9% τα τελευταία τρία χρόνια και αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για προγράμματα προσέλκυσης ξένων επιχειρήσεων, η βουλγαρική αγορά δεν δείχνει σημάδια "κορεσμού", αντιθέτως διευρύνει τους ορίζοντες δραστηριοποίησης των ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών, σε τομείς όπως τεχνολογίες αιχμής.

Η Βουλγαρία βρίσκεται στην πέμπτη θέση σαν αγοραστής ελληνικών προϊόντων και στην 11η θέση σαν προμηθευτής. Στην τομεακή κατανομή του ΑΕΠ, το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχουν οι υπηρεσίες, ακολουθεί η βιομηχανία και η γεωργία.

πΓΔΜ: Τρίτος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος η Ελλάδα

Τρίτος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της πΓΔΜ είναι η Ελλάδα, είπε η Παγώνα Λάρδα, Σύμβουλος ΟΕΥ Α´Σκόπια - πΓΔΜ, προσθέτοντας ότι το συνολικό απόθεμα των ελληνικών επενδύσεων στη χώρα αυτή είναι περίπου 474 εκατομμύρια ευρώ. Η Ελλάδα ως προμηθευτής της πΓΔΜ, έχει την τρίτη θέση, ενώ στις εξαγωγές βρίσκεται στην πέμπτη θέση.

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την τοποθέτηση της κ. Λάρδα, η ολοκλήρωση του Άξονα 10 εντός της χώρας και η υλοποίηση έργων υποδομών θα δώσει θετική προοπτική για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την ίδια, το 2017, 1.072 εκατομμύρια πολίτες από την γειτονική χώρα, επέλεξαν την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό.

Ρουμανία: Σε 1,36 δισ. ευρώ το απόθεμα ελληνικών επενδύσεων

Το απόθεμα των ελληνικών επενδύσεων στη Ρουμανία ανέρχεται σε 1,36 δισ. ευρώ και στη χώρα -σύμφωνα με υπολογισμούς του γραφείου ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι - είναι ενεργές περί τις 500 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, είπε ο Αριστοτέλης Ξενάκης, Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ Α' γραφείο ΟΕΥ Βουκουρεστίου.

Η Ρουμανία αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και η Ελλάδα έχει - σύμφωνα με τον κ. Ξενάκη - πολύ καλές προοπτικές για αύξηση των εξαγωγών της σε σειρά προϊόντων με έμφαση στα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά.

Σημειώνεται, ότι στο 9μηνο 2018, την Ελλάδα επισκέφθηκαν 1,25 εκατομμύρια Ρουμάνοι επισκέπτες και στην κορυφή των προτιμήσεών τους βρέθηκαν η Χαλκιδική, η Θάσος, η Κατερίνη και η Λευκάδα.

Σερβία: Στο 1,5 δισ. ευρώ οι ελληνικές επενδύσεις

Σε 1,5 δισ. ευρώ διαμορφώνεται το σύνολο των ελληνικών επενδύσεων στη Σερβία και οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα αυτή ειναι 150, είπε ο Χαράλαμπος Κουναλάκηςμ Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ Α' Γραφείο ΟΕΥ Βελιγραδίου.

Το 2018, ο όγκος του διμερούς εμπορίου (Ελλάδας- Σερβίας) έφτασε το μισό δισ. ευρώ, επίπεδο ρεκόρ, πρόσθεσε ο κ. Κουναλάκης. Επισήμανε επίσης, ότι η σερβική οικονομία, που καταγράφει σημαντικές αναπτυξιακές επιδόσεις (το 2018 "έτρεξε" με ρυθμό 4,4%) και αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Το 2018, οι ΑΞΕ ήταν στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, αντιστοιχώντας στο 6,2% του ΑΕΠ. Ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις καταγράφονται σε τομείς όπως ενέργεια, γεωργία και ιδιαίτερα στους τομείς των τροφίμων - ποτών και των κατασκευών.

Χαιρετισμούς στην έναρξη της εκδήλωσης απηύθυναν ο αναπληρωτής ΓΓ ΔΟΣ Νικόλαος Εξαδάκτυλος, που σημείωσε ότι η αύξηση των εξαγωγών αποτελεί βασική προτεραιότητα του υπουργείου Εξωτερικών, ο διευθυντής προώθησης και προβολής εξωτερικού εμπορίου του ΥΠΕΞ, Μένος Αγγελάκης, καθώς και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Εμμανουήλ Βλαχογιάννης.

με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβαστε επισης