Αγορές

Απώλειες στις αγορές της Ευρώπης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, παρά τη χθεσινοβραδινή πορεία της Wall Street ύστερα από την αύξηση των επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed), όπως αναμενόταν.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, ενώ η Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed) αύξησε σήμερα τα βασικά της επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στην πρώτη αύξηση τέτοιου μεγέθους από το 2000, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό και να δείξει ότι περαιτέρω αυξήσεις θα ήταν «δικαιολογημένες» στο μέλλον. Τα βασικά επιτόκια θα κυμαίνονται πλέον μεταξύ 0,75% και 1%, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Fed. Επιπροσθέτως η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της από την 1η Ιουνίου, σε άλλη μια προσπάθεια για να μετριάσει την πληθωριστική πίεση. Τέλος, η Fed προειδοποιεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι περιορισμοί κατά της πανδημίας στην Κίνα θα επιδεινώσουν τον πληθωρισμό και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε σήμερα τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδό τους από το 2009, στο 1%, για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που τώρα οδεύει πάνω από το 10%, ενώ απηύθυνε προειδοποίηση ότι η Βρετανία κινδυνεύει να υποχωρήσει σε ύφεση. Τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (MPC) τάχθηκαν με ψήφους 6 προς 3 υπέρ της αύξησης των επιτοκίων από το 0,75%. Τρία μέλη ζήτησαν μεγαλύτερη αύξηση στο 1,25%. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν αύξηση στο 1% με ψήφους 8 προς 1, με έναν αξιωματούχο να αντιτίθεται σε αυτή. Οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την αύξηση του πληθωρισμού, την οποία χαρακτήρισαν παροδική όταν ξεκίνησε με το εκ νέου άνοιγμα της παγκόσμιας οικονομίας μετά την Covid, πριν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδηγήσει σε εκτόξευση τις τιμές ενέργειας. Η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί για τον αντίκτυπο από τις πολιτικές του lockdown της Κίνας, που απειλούν να πλήξουν και πάλι τις εφοδιαστικές αλυσίδες και ενισχύουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Η κίνηση της Τράπεζας της Αγγλίας είναι η τέταρτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων από τον Δεκέμβριο --η ταχύτερη αύξηση στο κόστος δανεισμού σε 25 χρόνια-- ενώ απηύθυνε πιο αυστηρό μήνυμα για περαιτέρω αυξήσεις, παρά τις ανησυχίες της για σημαντική οικονομική επιβράδυνση. Η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι οι περισσότεροι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι «κάποιος βαθμός περαιτέρω σύσφιξης στη νομισματική πολιτική μπορεί να είναι κατάλληλος τους επόμενους μήνες». Η κεντρική τράπεζα διατήρησε την πρόβλεψή της για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης φέτος στο 3,75% αλλά αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή της για το 2023, προβλέποντας συρρίκνωση κατά 0,25% συγκριτικά με ανάπτυξη 1,25% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της. Αναθεώρησε επίσης προς τα κάτω την πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2024 στο 0,25% από 1,0% προηγουμένως.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε ότι η τράπεζα προετοιμάζεται για μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων που θα θέσει το βασικό της επιτόκιο σε θετικό έδαφος.

Πτώση σημείωσαν οι παραγγελίες των γερμανικών εργοστασίων τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Bloomberg, η ζήτηση διολίσθησε 4,7% τον Μάρτιο σε μηνιαία βάση. Οι οικονομολόγοι περίμεναν απώλειες 1,1%. Η Bundesbank τονίζει πως η δραστηριότητα κινδυνεύει να μειωθεί περίπου 2% το 2022, εάν ένα πλήρες ενεργειακό εμπάργκο οδηγήσει σε περιορισμούς στους παρόχους ενέργειας και στη βιομηχανία.

Αυξήθηκε, πάνω από το αναμενόμενο, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας. Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας έφτασαν τις 200.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου, από 181.000 την προηγούμενη. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση στις 182.000. Ο μέσος όρος των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας τις τέσσερις τελευταίες ημέρες έφτασε στις 188.000 από 180.000 προηγουμένως. Ο αριθμός των Αμερικανών που συνεχίζουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας διολίσθησε στο 1,384 εκατ. από 1,403 εκατ.

Υποχώρησε ο ΡΜΙ υπηρεσιών στην Κίνα στο χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2020, όταν ξεκίνησε η πανδημία, καθώς η κλιμάκωση των μέτρων για τον περιορισμό του κορονοϊού, επηρέασε σημαντικά την καταναλωτική ζήτηση. Ο ΡΜΙ υπηρεσιών της Caixin μειώθηκε στις 36,2 μονάδες τον Απρίλιο από τις 42 μονάδες τον Μάρτιο, όπως ανέφερε η Caixin και η IHS Markit. Τα στοιχεία απέχουν πολύ από το όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζουν τη συρρίκνωση από την ανάπτυξη. Ο δείκτης κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση με τον επίσημο μη μεταποιητικό ΡΜΙ, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 41,9 μονάδες τον Απρίλιο, από τις 48,4 μονάδες τον Μάρτιο.

Η Shell δημοσίευσε προσαρμοσμένα κέρδη 9,1 δισ. δολάρια για τους τρεις μήνες έως το τέλος Μαρτίου, από 3,2 δισ. ρια την ίδια περίοδο της προηγούμενης χρονιάς και 6,4 δισεκατομμύρια το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Ηταν τα μεγαλύτερα τριμηνιαία κέρδη από το 2008. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης σχέδια να αυξήσει το μέρισμά της κατά περίπου 4%, στα $0,25 ανά μετοχή για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 438.24 μονάδες, πέφτοντας σχεδόν 0.71%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,697.15 μονάδες, με πτώση 0.75%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,506.27 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.17%    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις  13,901.25 μονάδες, με βουτιά 0.50%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,368.4 μονάδες, διολίσθησε 0.43%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 23,765 μονάδες, με απώλειες 0.57%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,439.99 μονάδες, χάνοντας 0.71%. 

Διαβαστε επισης