Αγορές

Απώλειες στις αγορές της ευρώπης


Με μικρές απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ τα εταιρικά αποτελέσματα βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επενδυτών.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς το Twitter ανακοίνωσε ότι στο τρίτο τρίμηνο του 2021 τα έσοδα του εμφάνισαν σημαντική αύξηση 37% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, φθάνοντας τα 1,28 δισεκατομμύρια δολάρια, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προήλθε από διαφημίσεις (1,14 δισεκατομμύρια δολάρια). Οι καθημερινοί ενεργοί χρήστες του που βλέπουν διαφημίσεις, αυξήθηκαν κατά 13% την ίδια περίοδο, φθάνοντας τα 211 εκατομμύρια. Σε μεγάλο βαθμό η αύξηση των χρηστών (κατά πέντε εκατομμύρια) προήλθε από χώρες άλλες πλην των ΗΠΑ. Από την άλλη, η εταιρεία υποχρεώθηκε να εμφανίσει ζημιές 537 εκατ. δολ. στο τρίτο τρίμηνο φέτος (έναντι κερδών 29 εκατ. δολ. στο τρίτο τρίμηνο του 2020), επειδή κατέβαλε 809,5 εκατ. δολ. για να διευθετήσει μια νομική διαμάχη με μετόχους της από το 2016. Πάντως, η μετοχή του Twitter, το οποίο εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο, κινήθηκε ανοδικά στο αμερικανικό χρηματιστήριο μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου.

Από την άλλη, εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου - υψηλότερα των αναμενομένων - ανακοίνωσε η Alphabet, μητρική εταιρεία της Google, προερχόμενα κυρίως από τις διαφημίσεις στη δημοφιλέστερη στον κόσμο μηχανή διαδικτυακής αναζήτησης και στο YouTube. Μέσα από αυτές τις πλατφόρμες η Google πουλάει περισσότερες διαδικτυακές διαφημίσεις από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στον κόσμο, ενώ ακολουθεί στη δεύτερη θέση το Facebook. Τα καθαρά κέρδη της Alphabet αυξήθηκαν κατά 68% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, φθάνοντας τα 18,94 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα έσοδα της αυξήθηκαν κατά 41% στα 65,12 δισεκατομμύρια δολάρια, πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών της Γουόλ Στριτ. Ειδικότερα τα διαφημιστικά έσοδα φετινού γ' τριμήνου της Google αυξήθηκαν κατά 43% στα 53,13 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα έσοδα από τη μονάδα υπολογιστικού "νέφους" Google Cloud αυξήθηκαν κατά 45% στα 4,99 δισ. δολ., αλλά το επιχειρηματικό αυτό τμήμα συνεχίζει να εμφανίζει ζημιές, καθώς έχει να ανταγωνιστεί σκληρά τις προπορευόμενες σε αυτόν τον τομέα Amazon και Microsoft. Η Alphabet ανακοίνωσε επίσης ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021 το προσωπικό των εταιριών της ξεπέρασε συνολικά τους 150.000 εργαζόμενους, από 132.000 πριν ένα χρόνο. Η εταιρεία σχεδιάζει νέες επενδύσεις σε γραφεία για να "βολέψει" το συνεχώς αυξανόμενο εργατικό δυναμικό της. Η μετοχή της Alphabet έχει εμφανίσει μεγαλύτερη άνοδο από το τέλος του 2020 μέχρι σήμερα (περίπου 57%) σε σχέση με άλλες μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Microsoft (άνοδος 39%), το Facebook (20%) και η Amazon (μόνο 2%).

Κέρδη για πέμπτο διαδοχικό τρίμηνο παρά τη μείωση εσόδων παρουσίασε η Deutsche Bank τα οποία και ήταν πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών. Σύμφωνα με το CNBC, η τράπεζα είχε καθαρά κέρδη 194 εκατ. ευρώ τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα φτάσουν στα 135 εκατ., σύμφωνα με τη Refinitiv. Είναι το μεγαλύτερο σερί τριμηνιαίων κερδών της τράπεζας από το 2012, σύμφωνα με το Reuters. Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 6 δισ. ευρώ από 5,9 δισ. ένα χρόνο πριν. H μονάδα επενδυτικής τραπεζικής βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο αυτό το τρίμηνο, με τα κέρδη προ φόρων να είναι μειωμένα σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η Deutsche Bank ενημέρωσε ότι τα κέρδη από το σταθερό εισόδημα και το trading νομισμάτων είχαν πτώση κατά 12% σε ετήσια βάση, καθώς οι αγορές παρουσίασαν λιγότερη μεταβλητότητα.

Ανάπτυξη για φέτος σημαντικά πιο αδύναμη από ό,τι είχε προβλεφθεί, αναμένει η Γερμανία ότι η καθώς οι παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας και οι πιέσεις στην προσφορά εμποδίζουν την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Σύμφωνα με το Bloomberg, η υποβάθμιση της προοπτικής για το 2021 στο 2,6%, σε σύγκριση με την πρόβλεψη για 3,5% που δημοσιεύθηκε στα τέλη Απριλίου, αντανακλά την έλλειψη πρώτων υλών και την αύξηση των τιμών ενέργειας, ιδαίτερα του φυσικού αερίου, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ σε συνέντευξη στην τηλεόραση ARD. Η κυβέρνηση αναμένει «έκρηξη» την επόμενη χρονιά και αυξάνει την πρόβλεψή της για την άνοδο του ΑΕΠ το 2022 σε πάνω από 4%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3,6%, πρόσθεσε ο Αλτμάιερ.

Άνοδο 17,7% σημείωσαν οι τιμές εισαγωγών στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, όπως αναφέρει η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και κατά 1,3% σε σύγκριση με ένα μήνα πριν. Τον Αύγουστο και Ιούλιο οι τιμές είχαν πραγματοποιήσει άλμα 16,5% και 15% αντίστοιχα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Αύγουστο του 1981, όπου ανέβηκαν 19,5% σε ετήσια βάση. Η μεγάλη άνοδος των τιμών προκλήθηκε κυρίως λόγω των αυξήσεων των τιμών ενέργειας, καθώς οι εισαγωγές ενέργειας ήταν 107,1% πιο ακριβές τον Σεπτέμβριο του 2021 από τον Σεπτέμβριο του 2020. Ο δείκτης τιμών εισαγωγών, εξαιρουμένων του πετρελαίου και των πετρελαιοειδών προϊόντων, ανέβηκε 14,7% ετησίως και 1,3% μηνιαίως. Τη μεγαλύτερη επιρροή στον ετήσιο ρυθμό αύξησης της τιμής της ενέργειας είχαν το φυσικό αέριο με +170,6% και το πετρέλαιο με +75,5%. Ο δείκτης τιμών εξαγωγών σημείωσε την υψηλότερη ετήσια μεταβολή από τον Ιανουάριο του 1975 με άνοδο 8,1%, ενώ αυξήθηκε 0,9% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021.

Την πεποίθηση πως το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να εργαστεί σε ένα προκλητικό σκηνικό αυξανόμενου πληθωρισμού, δήλωσε την Τετάρτη ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Ρ. Σούνακ, σε ομιλία του στο βρετανικό κοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό. Ο ίδιος τόνισε ότι η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα θα ανέλθει στο 6% το 2022 που θα είναι η μεγαλύτερη από το 1973, σε αντίθεση με την προηγούμενη πρόβλεψη που έκανε λόγο για 4%. Όπως αναφέρουν τα στοιχεία του βρετανικού Γραφείου Προϋπολογισμού, ο πληθωρισμός αναμένεται κατά μέσο όρο 4% το 2022. Εν συνεχεία, δήλωσε: «Ο σημερινός προϋπολογισμός προσφέρει μια ισχυρότερη οικονομία για τον βρετανικό λαό -- ισχυρότερη ανάπτυξη, με το Ηνωμένο Βασίλειο να ανακάμπτει ταχύτερα από τους μεγάλους ανταγωνιστές μας, ισχυρότερα δημόσια οικονομικά, με το χρέος μας υπό έλεγχο, ισχυρότερη απασχόληση, με λιγότερους άνεργους και περισσότερους ανθρώπους σε εργασία». Επίσης είπε στο υπουργικό συμβούλιο ότι τα μέτρα του στοχεύουν στην «προώθηση υψηλών δεξιοτήτων, υψηλής παραγωγικότητας και υψηλότερων μισθών» και θα «ανεβάσουν επίπεδο» τις σκληρά πληγείσες περιοχές της χώρας. Το πραγματικό ποσοστό ανάπτυξης για φέτος θα μπορούσε να είναι ακόμη υψηλότερο, δεδομένου ότι η ανεξάρτητη υπηρεσία δημοσιονομικής ευθύνης (OBR), είπε ότι της ζητήθηκε να οριστικοποιήσει την πρόβλεψή της για την οικονομία πριν οι μεγάλες ανοδικές αναθεωρήσεις τροφοδοτηθούν στα επίσημα στοιχεία του ΑΕΠ. Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ανάπτυξη 7,25% φέτος.

Αυξήθηκε το έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά το Σεπτέμβριο, αφού οι εξαγωγές έπεσαν. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα διευρύνθηκε 9,2% στα 96,3 δισ. δολάρια. Οι εξαγωγές αγαθών έπεσαν 4,7%, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν 0,5%. Σύμφωνα με το Marketwatch, η έκθεση τονίζει ότι τα αποθέματα χονδρικής ενισχύθηκαν 1,1% τον περασμένο μήνα. Τα αποθέματα λιανικής μειώθηκαν 0,2%, εξαιτίας της πτώσης 2,4% στα αποθέματα αυτοκινήτων. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, τα αποθέματα λιανικής ανέβηκαν 0,6%. Παράλληλα, μειώθηκαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον Αύγουστο. Ειδικότερα, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά τον Σεπτέμβριο έπεσαν 0,4%, ενώ οι αναλυτές περίμεναν απώλειες 1,1%. Τον Αύγουστο υπήρχε αύξηση 1,3%. Οι νέες παραγγελίες, εξαιρουμένου του ευμετάβλητου τομέα των μεταφορών, αυξήθηκαν 0,4%. Αξίζει να σημειωθεί πως οι παραγγελίες για κεφαλαιουχικά αγαθά ανέβηκαν κατά 0,8% για έβδομο διαδοχικό μήνα.

Πλάνο για ελάχιστο φόρο επί των εταιρικών κερδών σε 200 από τις μεγαλύτερες εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών, εκπόνησαν Δημοκρατικοί γερουσιαστές, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Όπως αναφέρεται, οι εταιρείες με κέρδη άνω του 1 δισ. δολαρίων πρέπει να πληρώνουν τουλάχιστον το 15% αυτών σε φόρους και η πρόταση θα ισχύει για περίπου 200 εταιρείες. Το σχέδιο θα συγκεντρώσει έσοδα μεταξύ 300 και 400 δισ. δολαρίων σε μια περίοδο 10 ετών.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 474.12, μονάδες, με πτώση σχεδόν 0.34%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε, σχεδόν αμετάβλητος, στις 4,220.65 μονάδες.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,254.76 μονάδες, πέφτοντας 0.31%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,702.6 μονάδες, με βουτιά 0.35%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,753.52 μονάδες, διολίσθησε κατά 0.19%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 26,813 μονάδες, με πτώση 0.59%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,976.5 μονάδες, χάνοντας 0.28%.