Αγορές

Απώλειες στις αγορές της Ευρώπης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται ο πληθωρισμός της ευρωζώνης και τα μακροοικονομικά των χωρών της ΕΕ.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσε πτώση, καθώς στο 3% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο από 2,2% τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, δοκιμάζοντας την υποβάθμιση της αύξησης των τιμών τους τελευταίους μήνες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία έχει δεσμευθεί ότι θα τις αγνοήσει ως προσωρινές. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας και πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι 2%. Ο πληθωρισμός τροφοδοτήθηκε από το υψηλό ενεργειακό κόστος και το άλμα των τιμών των τροφίμων, ενώ καταγράφηκαν ασυνήθιστα μεγάλες αυξήσεις και στις τιμές των βιομηχανικών προϊόντων.

Η ΕΚΤ έχει αναθεωρήσει επανειλημμένα ανοδικά τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό φέτος, με τα πραγματικά στοιχεία να τις ξεπερνούν κάθε φορά, ενώ ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να συνεχίσει να αυξάνεται έως τον Νοέμβριο. Με τον πληθωρισμό στη Γερμανία να αναμένεται να πλησιάσει το 5% τους επόμενους μήνες, η ΕΚΤ είναι πιθανό να δεχθεί αυξημένη πίεση για να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό που ξυπνά μνήμες από μεγάλες αυξήσεις τιμών στο παρελθόν. Η ΕΚΤ θεωρεί πως η αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως σε μία σειρά εφάπαξ παραγόντων που σχετίζονται με το εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας και ότι οι αυξήσεις τιμών θα περιοριστούν γρήγορα το επόμενο έτος.

Σε συνέντευξή του στο Reuters την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν υποστήριξε ότι αυτές οι πληθωριστικές εκπλήξεις δεν αλλάζουν τις απόψεις του σχετικά με την προσωρινή φύση των πιέσεων στις τιμές καθώς οι μισθολογικές αυξήσεις παραμένουν περιορισμένες. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ παραδέχονταν ότι είχαν υποεκτιμήσει τις πιέσεις στις τιμές βραχυπρόθεσμα, αλλά συνέχισαν να αναφέρουν ότι το χαμηλό επίπεδο του δομικού πληθωρισμού - που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των καυσίμων και των νωπών τροφίμων - στηρίζει τη χαλαρή πολιτική τους. Ωστόσο, τον Αύγουστο αυξήθηκε πολύ και ο δομικός πληθωρισμός, φθάνοντας το 1,6% από το 0,9%. Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει στις 9 Σεπτεμβρίου για να αποφασίσει για τον ρυθμό των αγορών ομολόγων το επόμενο τρίμηνο. Αν και είναι πιθανές κάποιες προσαρμογές, ο Λέιν υποστήριξε ότι θα είναι οριακές καθώς η ΕΚΤ δεσμεύεται να διατηρήσει «ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες».

Ελαφρώς υψηλότερη ήταν η ανάκαμψη της γαλλικής οικονομία από ό, τι θεωρούνταν αρχικά το β' τρίμηνο, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες ανέκαμψαν μετά τα μέτρα lockdown λόγω κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η στατιστική υπηρεσία INSEE σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 1,1% στο β' τρίμηνο, ανέφερε η INSEE, αναθεωρώντας το ποσοστό από αύξηση 0,9%. Η αύξηση φέρνει την οικονομία 3,2% κάτω από τα επίπεδα προ - πανδημίας που επιτεύχθηκαν στο τέλος του 2019, μια διαφορά που η κυβέρνηση αναμένει να καλυφθεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Η δραστηριότητα ανέκαμψε γρήγορα στο δεύτερο μισό του β' τριμήνου καθώς η χώρα βγήκε από lockdown και το πρόγραμμα εμβολιασμού πήρε ώθηση. Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1% το β' τρίμηνο, ενώ οι επιχειρηματικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 1,9%, ανέφερε η INSEE. Ωστόσο, οι καταναλωτικές δαπάνες ξεκίνησαν αδύναμα το γ'  τρίμηνο με τα μηνιαία στοιχεία για τον Ιούλιο από το INSEE να δείχνουν ότι μειώθηκαν κατά 2,2% από τον Ιούνιο, πάνω από το 0,5% που αναμενόταν κατά μέσο όρο σε δημοσκόπηση του Reuters. Η κυβέρνηση αναμένει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί 6% φέτος μετά τη περσυνή συρρίκνωση κατά 8%.

Η ιταλική οικονομία κατέγραψε άνοδο 2,7% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, με ώθηση την ισχυρή ανάπτυξη στον κλάδο των υπηρεσιών, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η εθνική στατιστική υπηρεσία ISTAT. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ κατά την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου επιβεβαιώθηκε στο 17,3% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ISTAT στις 30 Ιουλίου. Η ανάλυση των στοιχείων του β' τριμήνου έδειξε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 5% σε τριμηνιαία βάση, οι επενδύσεις 2,4% και οι εξαγωγές 3,2%, ανέφερε η ISTAT. Αντίθετα, οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν -0,9%.

Στο 5,5% διαμορφώθηκε η ανεργία στη Γερμανία τον Αύγουστο, σημειώνοντας πτώση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Το ποσοστό είναι το πιο χαμηλό από τον Μάρτιο του 2020, όταν η χώρα έμπαινε στο πρώτο lockdown λόγω κορονοϊού. Ο αριθμός των ανέργων κατοίκων της χώρας υποχώρησε κατά 53.000, φτάνοντας στα 2,538 εκατ. Δημοσκόπηση του Reuters έκανε λόγο για υποχώρηση κατά 40.000. Τα κρούσματα στη Γερμανία αυξάνονται από τον Ιούλιο, αλλά ο αριθμός των θανάτων έχει μειωθεί με περισσότερο από τον μισό πληθυσμό να έχει εμβολιαστεί πλήρως, οδηγώντας την κυβέρνηση να σταματήσει να χρησιμοποιεί το ποσοστό μόλυνσης από τον κορονοϊό ως κριτήριο για τη λήψη αποφάσεων.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 470.34 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 0.50%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,194.55 μονάδες, με πτώση 0.10%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,120.7 μονάδες, πέφτοντας 0.38%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,826.45 μονάδες, με βουτιά 0.38%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,680.18 μονάδες, διολίσθησε  0.11%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε σχεδόν αμετάβλητος στις 26,012.5 μονάδες.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,845 μονάδες, χάνοντας 0.26%.