Αγορές

Απώλειες στις αγορές της Ευρώπης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, ενώ στο 2% εκτιμάται ότι αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση από 1,7% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία (flash estimate) της Eurostat. Στην Ευρωζώνη, από τις τέσσερις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού, τη μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση σημείωσαν οι τιμές των υπηρεσιών (3,9% όσο και τον Σεπτέμβριο) και ακολούθως οι τιμές των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού (2,9% από 2,5% τον Σεπτέμβριο). Μικρότερες ήταν οι αυξήσεις στις τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων (0,5% έναντι 0,4% τον Σεπτέμβριο), ενώ οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν 4,6% έναντι μείωσης κατά 6,1%, αντίστοιχα.

Άνοδο κατέγραψε ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τον Σεπτέμβριο, σε επίπεδο έτους. Όπως αναφέρει το CNBC, ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών ανέβηκε 0,2% σε επίπεδο μήνα, ενώ στο έτος έφτασε στο 2,1%, όπως αναφέρει ο Dow Jones. Ο πληθωρισμός, εκτός τροφίμων και ενέργειας, άγγιξε το 2,7%, ενώ ενισχύθηκε 0,3% στον μήνα.

Τον κώδωνα του κινδύνου ως προς τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ευρωπαϊκής οικονομίας κρούει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα Le Monde. Σύμφωνα με την Ευρωπαία αξιωματούχο, το τεχνολογικό χάσμα ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ενδέχεται να μεγαλώσει τα επόμενα χρόνια λόγω της έλευσης και της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης. Ένα χάσμα που όπως αναφέρει οφείλεται στην πολυπλοκότητα των νόμων που ισχύουν στην Ευρώπη, στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις αλλά και στις αδυναμίες του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού συστήματος. Ερωτηθείσα για το γεγονός ότι από το ευρωπαϊκό δάνειο των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφασίστηκε το 2020 έχουν εκταμιευθεί μόνο τα μισά χρηματικά ποσά, η Λαγκάρντ αναφέρει ότι το ίδιο πρόβλημα υπήρξε και κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης μεταξύ 2010 και 2015 όπου οι εθνικές διοικήσεις δεν ήταν σε θέση να διαχειριστούν τις χρηματοδοτήσεις που τότε υπήρχαν. Κάτι που όπως σημειώνει οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ευρωπαϊκές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Ως προς τον κίνδυνο έντασης του προστατευτισμού στις ΗΠΑ, σε περίπτωση επικράτησης του Ντόναλντ Τραμπ, η Ευρωπαία αξιωματούχος, αποφεύγοντας να λάβει θέση υπέρ του ενός ή της άλλης υποψήφιας, σημειώνει ότι σε περίπτωση θρυμματισμού του διεθνούς εμπορίου θα μπορούσε να υπάρξει επιβράδυνση της διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας που θα μπορούσε να φτάσει και το 9% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ταυτόχρονα ωστόσο δεν θεωρεί, υπό τις υπάρχουσες σήμερα συνθήκες, πιθανή την επιστροφή της ύφεσης στην Ευρώπη το 2025, ή το 2026, ούτε άλλωστε και την επιστροφή του πληθωρισμού σε διψήφια ποσοστά, όπως συνέβη πριν από δύο χρόνια. Καταλήγοντας, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν αποκλείει περαιτέρω μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων, ενώ δεν θεωρεί, στο ορατό μέλλον, εφικτή την ανάπτυξη ενός συστήματος πληρωμών από τις χώρες BRICS που να είναι ικανό να παρακάμψει το δολάριο.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 504.92 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 1.29%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,823.45 μονάδες, με βουτιά 1.28%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 8,102.46 μονάδες, πέφτοντας 0.7%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 19,068.75 μονάδες, με πτώση 1.03%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 7,350.37 μονάδες, διολίσθησε κατά 1.05%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 34,277 μονάδες, με απώλειες 0.65%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 11,670 μονάδες, χάνοντας 0.38%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα