Αγορές

Απώλειες και σήμερα στις αγορές της Ευρώπης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ενώ οι επενδυτές να ανησυχούν για πιθανή ύφεση και τον αντίκτυπο από την γρήγορη αύξηση των επιτοκίων στην κερδοφορία των εταιριών.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς το ΔΝΤ αναθεώρησε, για μία ακόμη φορά εφέτος, προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας στο 2,7% από 2,9% που εκτιμούσε τον Ιούλιο, ενώ διατήρησε την πρόβλεψή του για εφέτος στο 3,2%. Η αναθεώρηση των προοπτικών είναι μεγάλη για την οικονομία της Ευρωζώνης, το ΑΕΠ της οποίας προβλέπεται να αυξηθεί μόλις 0,5% το 2023 από 3,1% εφέτος, καθώς η ενεργειακή κρίση πλήττει ιδιαίτερα την Ευρώπη. Η γερμανική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 0,3% το 2023 και η ιταλική κατά 0,2%. Για τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα αποφύγει τελικά την ύφεση και θα σημειώσει μία αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% το 2023. Για την κινεζική οικονομία προβλέπει ανάπτυξη 4,4%, υψηλότερη σε σχέση με το 3,2% φέτος αλλά πολύ χαμηλότερη από το 8,1% που κατέγραψε το 2021.

Η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών προκαλείται από την κρίση του κόστους διαβίωσης, σημειώνει το Ταμείο, λόγω των συνεχών και διευρυνόμενων πληθωριστικών πιέσεων, ενώ τονίζει ότι η αντιμετώπιση της κρίσης αυτής πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα για την οικονομική πολιτική. Για την Ευρωζώνη εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 8,3% εφέτος για να υποχωρήσει στο 5,7% το 2023, ενώ τονίζεται ότι η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης δεν θα είναι προσωρινή και ότι ο χειμώνας του 2023 μπορεί να είναι ακόμη δυσκολότερος από τον εφετινό.Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να μείνουν προσηλωμένες στον στόχο της αντιμετώπισης του πληθωρισμού, ακόμη και αν διατρέχουν τον κίνδυνο μίας μεγαλύτερης από ό,τι θα χρειαζόταν νομισματικής σύσφιξης, σημειώνει η έκθεση. 

Για τη δημοσιονομική πολιτική, το Ταμείο αναφέρει ότι θα πρέπει επίσης να στηρίξει τον στόχο της μείωσης του πληθωρισμού και ότι δεν χρειάζονται οριζόντια μέτρα στήριξης, τα οποία έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και σπανίως είναι αποτελεσματικά.Αντίθετα, η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να εστιάσει στην προστασία των ευάλωτων ομάδων με στοχευμένα και προσωρινά μέτρα και να βοηθά με επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, την ψηφιακή οικονομία, το ανθρώπινο κεφάλαιο και στη διαφοροποίηση των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Μείωση του πληθωρισμού στο 7% προβλέπει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για το 2023, ενώ το τρέχον έτος εκτιμάται ότι θα κλείσει κοντά στο 8%, σύμφωνα με την Handelsblatt, η οποία επικαλείται κυβερνητικούς κύκλους, ενόψει της επίσημης παρουσίασης, αύριο, της φθινοπωρινής πρόβλεψης από τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Η εφημερίδα επισημαίνει πάντως ότι πολλά γερμανικά ΜΜΕ είχαν μεταδώσει την προηγούμενη εβδομάδα εκτιμήσεις για αύξηση του πληθωρισμού το επόμενο έτος, αλλά αυτές οι προβλέψεις δεν περιελάμβαναν τα επίσημα οικονομικά στοιχεία της κυβέρνησης και τα μέτρα που θα ληφθούν το προσεχές διάστημα. Στη νέα πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομίας, διευκρινίζει η Handelsblatt, έχει πλέον ενσωματωθεί το «φρένο» στην τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο αναμένεται να επιβληθεί στις αρχές του νέου έτους.

Ανησυχία επικρατεί στις αγορές για τη ζήτηση λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων COVID-19 στην Κίνα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έκανε γνωστό πως θα συμπεριλάβει στο τρέχον πρόγραμμα αγορών ομολόγων και τίτλους συνδεδεμένους με τον πληθωρισμό μετά την μεγάλη χθεσινή άνοδο.

Σε χαμηλό 48 ετών υποχώρησε η ανεργία στη Βρετανία τον Αύγουστο, μετά την απρόσμενη μείωση κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 3,5%, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Το ποσοστό απασχόλησης μιεώθηκε επίσης κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες, στο 75,5%, με τον αριθμό των μισθωτών να βρίσκεται πάντως σε αριθμό ρεκόρ των 29,7 εκατ.Ο αριθμός των κενών θέσεων κινήθηκε χαμηλότερα κατά 46.000, στις 1,25 εκατ. καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο ετών. Οι κενές θέσεις εργασίας παρέμειναν σε ιστορικό υψηλό παρά τις τρεις διαδοχικές πτώσεις.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν κάλεσε σήμερα τους υπουργούς Οικονομικών και Γεωργίας της Ομάδας των 20 (G20) να λάβουν επειγόντως μέτρα για να βοηθήσουν τα 70 εκατ. ανθρώπους που κινδυνεύουν με οξεία επισιτιστική ανασφάλεια ως αποτέλεσμα του πολέμου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία. Η Γέλεν δήλωσε επίσης ότι τα μέλη της G20 θα πρέπει να παροτρύνουν τους διεθνείς χρηματοοικονομικούς θεσμούς να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο Σχέδιο Δράσης για την Αντιμετώπιση της Επισιτιστικής Ανασφάλειας. Η Ουάσινγκτον θα ταχθεί επίσης υπέρ της προσωρινής αναστολής εξυπηρέτησης χρέους για χώρες που χρειάζονται ελάφρυνση χρέους και θα επιδιώξει βοήθεια με βάση το Κοινό Πλαίσιο της G20 που υιοθετήθηκε στα τέλη του 2020, δήλωσε η ίδια.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 387.93 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 0.56%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,340.45 μονάδες, με πτώση 0.49%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,888.05 μονάδες, πέφτοντας 1.02%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 12,219.26 μονάδες, με βουτιά 0.44%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,833.2 μονάδες, διολίσθησε 0.13%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 20,733 μονάδες, με απώλειες 0.86%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 7,355.98 μονάδες, μειωμένος 0.78%.

Διαβαστε επισης