Απάντηση στις ανυπόστατες τουρκικές διεκδικήσεις και στις νομικίστικες απόψεις της Άγκυρας για τις διεθνείς συνθήκες. έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Με τους χάρτες αυτές η ελληνική πλευρά αποδεικνύει ότι η Τουρκία κλιμακώνει τις διεκδικήσεις της και όλα αυτά δεν είναι τυχαία, προσωρινοί λεονταρισμοί ή για εσωτερική κατανάλωση, αλλά ένα μεθοδευμένο σχέδιο αύξηση της προκλητικότητας και αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας.
Οι χάρτες
Οι χάρτες ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947).
Σε αυτούς προβάλλονται οι τουρκικές αξιώσεις, όπως αυτές ξεκίνησαν με τις παράνομες αδειοδοτήσεις της κρατικής τουρκικής εταιρίας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Βόρειο Αιγαίο το 1973, συμπεριλαμβάνουν την προσπάθεια υφαρπαγής από την Ελλάδα της ευθύνης για έρευνα και διάσωση στο μισό Αιγαίο τη δεκαετία του ‘80, τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» τη δεκαετία του ‘90, την κλιμάκωση με νέες άδειες στην Ανατολική Μεσόγειο, την αποδοχή ως επισήμου δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» και φθάνουν μέχρι την τουρκική θεωρία περί του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.
«Οι ανωτέρω χάρτες τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας», αναφέρει το ΥΠΕΞ.