Οικονομία

Απάντηση της Επ. Κεφαλαιαγοράς σε δημοσιεύματα για τις εγκαταστάσεις της


"Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δε συνηθίζει να απαντά σε δημοσιεύματα, ανεξάρτητα από το περιεχόμενό τους. Όταν όμως πρόκειται για ελάχιστα ευτυχώς, που αφήνουν αιχμές οικονομικού περιεχομένου, θεωρούμε σκόπιμη την απάντηση, είτε πρόκειται περί λάθους είτε έχουν ως κίνητρο κακόβουλες και αυθαίρετες επισημάνσεις", υπογραμμίζει σε σχετική της ανακοίνωση η Ε.Κ.

Παράλληλα, σημειώνεται: "Πράγματι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βρίσκεται σε αναζήτηση νέας στέγης εδώ και τρία χρόνια. Εξάντλησε πρώτα τα περιθώρια ανεύρεσης δημοσίου κτιρίου και μετά κατέφυγε σε διαγωνισμό ο οποίος κατακυρώθηκε σε κτίριο του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου. Η περίπτωση αυτή δυστυχώς δεν προχώρησε λόγω αντικειμενικών δυσκολιών που συνεπάγονταν πολυετή καθυστέρηση της παράδοσης του κτιρίου. Έτσι, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε πλέον να προβεί σε νέο διαγωνισμό, με το κλειδί στο χέρι, με σκοπό τη συντομότερη μετεγκατάσταση των γραφείων μας.

Σε ότι αφορά τα οικονομικά: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πριν από την κρίση με μισθωτήριο του 2006 πλήρωνε για το κτίριό της στην οδό Κολοκοτρώνη 1, 105.000 Ευρώ, συν το χαρτόσημο. Επίσης στο συμβόλαιο προεβλέπετο ρήτρα 3.500 Ευρώ την ημέρα, σε περίπτωση μη έγκαιρης παράδοσης του κτιρίου.

Στη συνέχεια  το μίσθωμα με νομοθετική παρέμβαση, καθώς και με διμερείς διαπραγματεύσεις, μειώθηκε σταδιακά στο ποσό των 47.000 Ευρώ. Πριν τη λήξη του μισθωτηρίου συμβολαίου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ήρθε σε διαπραγματεύσεις με την εκμισθώτρια για τη συνέχιση της μισθώσεως, η οποία απαιτούσε την επαναφορά του μισθώματος στο αρχικό ποσό των 105.000 Ευρώ μηνιαίως. Τελικά καταλήξαμε στο ποσό των 82.000 Ευρώ ως αποζημίωση χρήσης μέχρι 31.03.2020. Έως τότε η Επιτροπή θα πρέπει να έχει μεταστεγασθεί.

Το ανώτατο μίσθωμα ορίζεται στην προκήρυξη στα 17 Ευρώ το τετραγωνικό, που σημαίνει ότι π.χ. για κτίριο 4.000 τετραγωνικών θα ανέρχεται το πολύ στις 68.000 Ευρώ μηνιαίως.

Είναι αυτονόητο ότι η Επιτροπή σε όλες της τις ενέργειες ακολουθεί το γράμμα του νόμου και μοναδική της φροντίδα είναι η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Σε ότι αφορά τη διασύνδεση του θέματος με την κοινοβουλευτική διαδικασία στη χώρα μας, οι διοικήσεις των Ανεξάρτητων Αρχών, επιβάλλεται να ασκούν πλήρως τα καθήκοντά τους, αφού άλλωστε και ο νομοθέτης προέβλεψε την πενταετή θητεία, ώστε να μη συμπίπτει με τον πολιτικό κύκλο", καταλήγει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.