Στο πλαίσιο των εργασιών της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και της Υποεπιτροπής για τις Εταιρικές Σχέσεις της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, που διεξάγονται στην Κωνσταντινούπολη 14-17 Ιουνίου 2022, με τη συμμετοχή της Ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Suleyman Soylu, τοποθετήθηκε σε «υψηλούς τόνους» προσάπτοντας στην Ελλάδα επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, μη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016 και υπόθαλψη τρομοκρατών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής.
Σε απάντησή του προς τον Τούρκο υπουργό, ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας Σπήλιος Λιβανός ανέφερε ότι η Τουρκία, για μία ακόμη φορά, προβάλλει με επιθετικότητα τις διμερείς διαφορές, μεταξύ των δύο χωρών, σ' ένα Forum Συμμαχίας. Ο κ. Λιβανός επεσήμανε ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016 και από τις δύο πλευρές και τόνισε ότι οι κατηγορίες για επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο είναι αβάσιμες και αναξιόπιστες. Ο Έλληνας επικεφαλής πρόσθεσε ότι η προστασία της ζωής στη θάλασσα αποτελεί κύριο μέλημα της Ελλάδας και η φύλαξη των συνόρων της Ε.Ε. πρώτη προτεραιότητά της.
Σύμφωνα με τον κ. Λιβανό, η Ελλάδα αντιμετωπίζει θετικά τις επιστροφές προς τη Συρία και πιθανές νέες μετεγκαταστάσεις προς την Ε.Ε. Ωστόσο, εξέφρασε τον προβληματισμό του, καθώς έχουν υποβληθεί προς την Τουρκία 1.908 αιτήματα για επιστροφές, τα οποία δεν έχουν, ούτε στο ελάχιστο, απαντηθεί. Καταλήγοντας, ο κ. Λιβανός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, σε όλες του τις εκφάνσεις, ενώ συνεργάζεται με την Τουρκία στο πεδίο αυτό.
Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο βουλευτής Μανούσος Βολουδάκης, ο οποίος επανέλαβε ότι οι όποιες κατηγορίες, προερχόμενες είτε από την Τουρκία είτε από ΜΚΟ, σχετικά με επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, έχουν εξετασθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και είναι ανυπόστατες. Υποστήριξε ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό ζήτημα στο πλαίσιο πολιτικών σκοπιμοτήτων, καθώς και ότι η παράτυπη μετανάστευση θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ορθότερης διαχείρισης και να διαφοροποιηθεί από την εξυπηρέτηση πολιτικών κινήτρων. Επίσης, συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα θα εξακολουθεί να φυλάσσει τα σύνορά της, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς αυτά αποτελούν σύνορα της Ε.Ε. και σύνορα της ένωσης δημοκρατικών κρατών. Ο κ. Βολουδάκης κατέληξε λέγοντας ότι η Τουρκία διακατέχεται από αντιδυτικά αισθήματα και θεωρεί ότι η Δύση «συνωμοτεί» κατ' αυτής, ενώ μπορεί να αποτελέσει εταίρο και σύμμαχο των δυτικών κρατών υπό την προϋπόθεση ότι θα προσεγγίσει με ρεαλισμό τις προκλήσεις της εποχής.
Η βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη, αναφερόμενη στις αιτιάσεις του κ. Soylu, τάχθηκε κατά της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού ζητήματος. Η Ελλάδα -είπε- σέβεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές και συνεργάζεται καλόπιστα με την Τουρκία για την αντιμετώπισή της.