Η χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει να διαψεύδει τους θιασώτες της διόρθωσης, η οποία συχνά προαναγγέλλεται, κάθε τόσο ξεκινάει κι έρχεται - κι όλο... στο δρόμο μένει.
Αλλη μία απόπειρα διόρθωσης απέβη σήμερα άκαρπη, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι το ΧΑ διαθέτει ακόμη αντοχές και δυναμική, που συντηρούνται από τις συνεχιζόμενες εισροές χρήματος και τις νέες τοποθετήσεις.
Οπως επισημαίνουν στελέχη μεγάλων ΑΧΕ, πολλοί διαχειριστές χαρτοφυλακίων βλέπουν ακόμη την πτώση και την πιθανολογούμενη περαιτέρω διόρθωση ως ευκαιρίες για τοποθετήσεις, ενώ πολλοί traders ποντάρουν σε γρήγορη ανοδική αντίδραση.
Οσον αφορά την περαιτέρω πορεία του ΧΑ, αναλυτές επισημαίνουν ότι οι συνθήκες για διόρθωση έχουν ωριμάσει, ενώ οι τεχνικοί δείκτες παραμένουν ακόμη σε υπεραγορασμένα επίπεδα.
Στην αναθέρμανση των προσδοκιών και στην επιτάχυνση των εισροών ξένου χρήματος μπορεί να συμβάλει η πιθανολογούμενη αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από τον γερμανικό οίκο Scope Rating, που θα εκδώσει σήμερα την "ετυμηγορία" του για το αξιόχρεο της χώρας μας.
Ακόμη πιό σημαντική θα είναι αξιολόγηση από την Moody’s στις 17 Μαρτίου. Αναμένεται ότι ο αμερικανικός οίκος θα προχωρήσει σε "κίνηση καλής θέλησης" και θα βελτιώσει τη βαθμολογία της χώρας μας, την οποία διατηρεί τρεις θέσεις χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα - με μεγάλη διαφορά από τις αξιολογήσεις των άλλων οίκων.
Στην προοπτική αυτή ποντάρουν πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων, που ενισχύουν τις θέσεις τους στο ΧΑ, παρά τον φόβο διόρθωσης.
Μετοχές και δείκτες
Κυρίαρχο στοιχείο στο ΧΑ είναι πλέον η μεταβλητότητα, που αυξάνει το βραχυχρόνιο ρίσκο και καθιστά επιφυλακτικούς τους επενδυτές, ενώ δημιουργεί ευκαιρίες για trading.
Oι βασικοί δείκτες κινήθηκαν σήμερα με έντονες διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων. Σε εύρος διακύμανσης περίπου 4% κινήθηκε τραπεζικός δείκτης, που ξεκίνησε με +1,30%,σημείωσε χαμηλό -2,46% και επανήλθε σε τροχιά ανάκαμψης, κλείνοντας με άνοδο 0,25%.
Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό ημέρας +0,56% στις 1.110 μονάδες και εν συνεχεία πήγε καθοδικά μέχρι -1,33% στις 1.103,88. Τερμάτισε στις 1.114,68 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,37%.
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 0,22% κλείνοντας στις 2.728,91μονάδες. Κατά 0,73% υποχώρησε ο δείκτης των mid caps.
Στο τραπεζικό ταμπλό Εθνική +1,20% και Alpha +0,8% (ενώ πήγε ενδοσυνεδριακά μέχρι -3,7%). Στον αντίποδα Τρ. Ελλάδος -2,5%, Attica Bank και Πειραιώς -1,2%, Eurobank -0,3%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips του FTASE25 ξεχώρισαν τα Jumbo με +3,8%. Ακολούθησαν Quest και Σαράντης +0,8%, Μυτιληναίος +0,4% Coca-Cola +0,3%.
Αρνητική πρωταγωνίστρια η ΔΕΗ, που έχασε 3,2%. Σημαντικές απώλειες υπέστησαν επίσης οι Motor Oil -2,2%, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ -1,5%, ΟΠΑΠ -1,5%, ΤΕΝΕΡΓΑ και Lamda -1,2%.