Ανοιχτό παράθυρο για μη περικοπή των συντάξεων τον Ιανουάριο του 2019 αφήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η τελευταία εκφράζει, δια στόματος υψηλόβαθμου αξιωματούχου, τη διάθεσή της για διαβούλευση επί του μείζονος αυτού θέματος, το οποίο αποτελεί μέγιστο πολιτικό στοίχημα για την κυβέρνηση.
Η Κομισιόν αφήνει ανοιχτή τη συζήτηση για τις συντάξεις, γεγονός που από μόνο του αποτελεί θετικό «σημάδι» και νότα αισιοδοξίας για την κυβέρνηση, προκειμένου να φέρεις εις πέρας τον δύσκολο στόχο, της αναστολής ή της κατάργησης του μέτρου περικοπής των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε αντίθεση με το ΔΝΤ που εμμένει απαρέγκλιτο στη θέση για εφαρμογή του μέτρου, βρίσκεται πιο κοντά στα ελληνικά επιχειρήματα, που έχουν ως κύριο υπόβαθρο το εξής:
ότι η ελληνική οικονομία θα παράξει υπερπλεόνασμα το 2019, το οποίο προσφέρει τα απαιραίτητα δημοσιονομικά περιθώρια, προκειμένου να αποφευχθεί-τουλάχιστον την επόμενη χρονιά- η περικοπή των συντάξεων.
Δημοσιονομικό περιθώριο 600 εκατ.ευρώ βλέπει η Κομισιόν
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στην ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι η Κομισιόν (βάσει και των πρόσφατων αναλύσεων) εκτιμά ότι η Ελλάδα όχι μόνο πιάνει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί, αλλά δημιουργεί και υπερπλεόνασμα. Κάνει λόγο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,8% του ΑΕΠ, που δημιουργεί ένα σημαντικό δημοσιονομικό περιθώριο, το οποίο οι Βρυξέλλες προσδιορίζουν στα 600 εκατομμύρια ευρώ.
Σε πρώτη φάση τα μηνύματα από την Κομισιόν είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο, η κυβέρνηση πρέπει να διανύσει μακρύ δρόμο, για να πετύχει τον υψηλό πολιτικό στόχο που έχει θέσει για τις συντάξεις. Αλλωστε, όπως επισήμανε και ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, οι Θεσμοί θέλουν να ακούσουν την ελληνική επιχειρηματολογία επί του θέματος και να διαβουλευτούν με την ελληνική κυβέρνηση.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Κομισιόν θα λάβει υπόψη τη συνολική εικόνα του συνταξιοδοτικού και όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές που συμφωνήθηκαν την περίοδο 2015-2016, προκειμένου να φτάσει σε τελικά συμπεράσματα αναφορικά με τα ελληνικά αιτήματα που θα τεθούν και σχετίζονται με τη μη εφαρμογή του μέτρου των περικοπών των συντάξεων το 2019.
Όπως ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, που εκφράζει τις θέσεις της Κομισιόν, οι διαβουλεύσεις των επικεφαλής των Θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση, που θα αρχίσουν στις 10 Σεπτεμβρίου, θα αφορούν τον προϋπολογισμό του 2019, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος των συντάξεων.
Επίσης, θα εξεταστεί η πορεία των μεταρρυθμίσεων, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλαγές στο δικαστικό σύστημα κ.λ.π.
Η πρώτη έκθεση για την Ελλάδα θα δημοσιοποιηθεί τον Νοέμβριο και θα συμπέσει με τη δημοσιοποίηση της αξιολόγησης της Επιτροπής για τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της ευρωζώνης.