Οικονομία

Ανοικτό το ενδεχόμενο για μείωση επιτοκίων 0,50% αφήνει η Κρ. Λαγκάρντ


Τον δρόμο προς ακόμη χαμηλότερα επιτόκια το 2025, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται μια μεγάλη μείωση κατά 0,50% τον Ιανουάριο, έδειξε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, εξηγώντας στους δημοσιογράφους την απόφασή του συμβουλίου της ΕΚΤ να μειώσει κατά 0,25% σήμερα τα τρία βασικά επιτόκια, δηλαδή σωρευτικά κατά 1% από το καλοκαίρι, οπότε και άρχισε η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Δύο είναι οι παράγοντες που οδηγούν σε σημαντικές, επιπλέον μειώσεις των επιτοκίων, όπως τους εξήγησε η κ. Λαγκάρντ. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, για έκτη συνεχή φορά οι οικονομικοί αναλυτές της ΕΚΤ προβλέπουν ότι μέσα στο 2025 θα υποχωρήσει κοντά στον στόχο του 2%. Μάλιστα, η πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι η μείωση κοντά στον στόχο μπορεί να έλθει και λίγο νωρίτερα από τις εκτιμήσεις που υπάρχουν τώρα.

Από την άλλη, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη έχουν αναθεωρηθεί προς το χειρότερο, καθώς καταγράφεται υποχώρηση της μεταποίησης, μείωση επενδύσεων, δυσκολίες στις εξαγωγές με κάμψη της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, αλλά και κίνδυνοι που προέρχονται από εξωτερικό περιβάλλον, όπως είναι οι πιθανές εντάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο με επιβολή μέτρων προστατευτισμού, αλλά και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι.

Όπως διαμορφώνονται σήμερα τα δεδομένα στην ευρωπαϊκή οικονομία, η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις μειώσεις επιτοκίων μέχρι να φθάσουμε στο επίπεδο που θεωρείται ουδέτερο, το οποίο πάντως, όπως διευκρίνισε η κ. Λαγκάρντ, δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη από τους κεντρικούς τραπεζίτες και θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στις επόμενες συνεδριάσεις του συμβουλίου.

Η κ. Λαγκάρντ ερωτήθηκε για τις προβλέψεις που κάνει η αγορά για μείωση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα τον Ιανουάριο και απέφυγε να το σχολιάσει, αλλά από όσα δήλωσε γίνεται σαφές ότι το ενδεχόμενο παραμένει ανοικτό και μάλιστα επιβεβαιώθηκε από την πρόεδρο της ΕΚΤ ότι στη σημερινή συζήτηση τέθηκε από ορισμένους κεντρικούς τραπεζίτες πρόταση για μείωση κατά μισή μονάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σημερινό ανακοινωθέν για πρώτη φορά έχει απαλειφθεί η γνωστή αναφορά ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα στο ορατό μέλλον, καθώς θεωρείται πλέον σχεδόν βέβαιο ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει μέσα στο 2025 στον στόχο του 2%. Μάλιστα, η ΕΚΤ αναγνωρίζει τώρα ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να πέσει ο πληθωρισμός και κάτω από τον στόχο του 2%, τονίζοντας ότι πλέον υπάρχουν δύο πλευρές στο ρίσκο για τον πληθωρισμό (ανοδική - καθοδική).

«Δεν αναγνωρίσαμε σήμερα τη νίκη κατά του πληθωρισμού αλλά ότι βρίσκεται σε σωστή πορεία για να υποχωρήσει στο 2%», τόνισε η Κρ. Λαγκάρντ. «Αυτό μας δίνει εμπιστοσύνη για τη σημερινή μείωση. Όλοι συμφώνησαν. Υπήρξαν προτάσεις για μείωση κατά 0,50%, αλλά όλοι τελικά συμφώνησαν στο 0,25%», πρόσθεσε.

Σχετικά με τα δύο προγράμματα στήριξης που έχει ήδη ενεργοποιήσει ή έχει στη «φαρέτρα» της η ΕΚΤ, το PEPP και το TPI, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι στο πλαίσιο του PEPP θα γίνουν στις 15 Δεκεμβρίου οι τελευταίες επανεπενδύσεις εσόδων από λήξεις ομολόγων και στο εξής θα σταματήσουν. Για το TPI που δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη και αφορά τη στήριξη των ομολόγων κρατών μελών σε περίπτωση αστάθειας στις αγορές, η πρόεδρος της ΕΚΤ διευκρίνισε ότι δεν έγινε συζήτηση σήμερα και ότι οι όροι για την υπαγωγή ενός κράτους στο πρόγραμμα είναι γνωστοί. Με αυτόν τον τρόπο διαψεύδονται φήμες ότι ήδη η ΕΚΤ στηρίζει τα γαλλικά ομόλογα, λόγω της αναταραχής στη Γαλλία.

Η εισαγωγική ομιλία της Κρ. Λαγκάρντ

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Ειδικότερα, η απόφαση για μείωση του επιτοκίου της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων – του επιτοκίου μέσω του οποίου κατευθύνουμε την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής – βασίζεται στην επικαιροποιημένη αξιολόγησή μας για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Η διαδικασία αποπληθωρισμού βρίσκεται σε καλό δρόμο. Το προσωπικό βλέπει τον ονομαστικό πληθωρισμό κατά μέσο όρο 2,4% το 2024, 2,1% το 2025, 1,9% το 2026 και 2,1% το 2027, όταν τεθεί σε λειτουργία το διευρυμένο σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ. Για τον πληθωρισμό χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα, το προσωπικό προβλέπει κατά μέσο όρο 2,9% το 2024, 2,3% το 2025 και 1,9% τόσο το 2026 όσο και το 2027.

Οι περισσότεροι δείκτες του υποκείμενου πληθωρισμού υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί γύρω στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του δύο τοις εκατό σε σταθερή βάση. Ο εγχώριος πληθωρισμός έχει μειωθεί, αλλά παραμένει υψηλός, κυρίως επειδή οι μισθοί και οι τιμές σε ορισμένους τομείς εξακολουθούν να προσαρμόζονται στην προηγούμενη άνοδο του πληθωρισμού με σημαντική καθυστέρηση.

Οι συνθήκες χρηματοδότησης χαλαρώνουν, καθώς οι πρόσφατες μειώσεις των επιτοκίων μας καθιστούν σταδιακά τον νέο δανεισμό λιγότερο δαπανηρό για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Ωστόσο, εξακολουθούν να είναι αυστηρές επειδή η νομισματική πολιτική μας παραμένει περιοριστική και οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων εξακολουθούν να μεταδίδονται στο ανεξόφλητο απόθεμα πιστώσεων.

Το προσωπικό αναμένει τώρα βραδύτερη οικονομική ανάκαμψη από ό,τι στις προβολές του Σεπτεμβρίου. Αν και η ανάπτυξη επιταχύνθηκε το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι δείκτες ερευνών υποδηλώνουν ότι έχει επιβραδυνθεί το τρέχον τρίμηνο. Το προσωπικό βλέπει την οικονομία να αναπτύσσεται κατά 0,7% το 2024, 1,1% το 2025, 1,4% το 2026 και 1,3% το 2027. Η προβλεπόμενη ανάκαμψη βασίζεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων – η οποία αναμένεται να επιτρέψει στα νοικοκυριά να καταναλώνουν περισσότερο – και στην αύξηση των επενδύσεων από τις επιχειρήσεις. Με την πάροδο του χρόνου, οι σταδιακά εξασθενημένες επιδράσεις της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής αναμένεται να στηρίξουν την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης.

Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί με βιώσιμο τρόπο στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%. Θα ακολουθήσουμε μια προσέγγιση εξαρτώμενη από τα δεδομένα και ανά συνεδρίαση για τον καθορισμό της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής. Ειδικότερα, οι αποφάσεις μας για τα επιτόκια θα βασίζονται στην αξιολόγησή μας για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών στοιχείων, της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της έντονης μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων σε μια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων.

Θα περιγράψω τώρα λεπτομερέστερα πώς βλέπουμε να εξελίσσεται η οικονομία και ο πληθωρισμός και στη συνέχεια θα εξηγήσω την εκτίμησή μας για τις χρηματοπιστωτικές και νομισματικές συνθήκες.

Οικονομική δραστηριότητα

Η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,4% το τρίτο τρίμηνο, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες. Η ανάπτυξη προήλθε κυρίως από την αύξηση της κατανάλωσης, αντανακλώντας εν μέρει έκτακτους παράγοντες που έδωσαν ώθηση στον τουρισμό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και από τη δημιουργία αποθεμάτων από τις επιχειρήσεις. Αλλά οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ότι χάνει τη δυναμική της. Οι έρευνες δείχνουν ότι η μεταποίηση εξακολουθεί να συρρικνώνεται και η ανάπτυξη των υπηρεσιών επιβραδύνεται. Οι επιχειρήσεις συγκρατούν τις επενδυτικές τους δαπάνες ενόψει της ασθενούς ζήτησης και των εξαιρετικά αβέβαιων προοπτικών. Οι εξαγωγές είναι επίσης αδύναμες, με ορισμένες ευρωπαϊκές βιομηχανίες να δυσκολεύονται να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο, και πάλι περισσότερο από το αναμενόμενο. Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε στο ιστορικό χαμηλό του 6,3% τον Οκτώβριο. Εν τω μεταξύ, η ζήτηση για εργασία συνεχίζει να εξασθενεί. Το ποσοστό κενών θέσεων εργασίας μειώθηκε στο 2,5% το τρίτο τρίμηνο, 0,8 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από την κορύφωσή του, και οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι δημιουργήθηκαν λιγότερες θέσεις εργασίας το τρέχον τρίμηνο.

Η οικονομία αναμένεται να ενισχυθεί με την πάροδο του χρόνου, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Η αύξηση των πραγματικών μισθών αναμένεται να ενισχύσει τις δαπάνες των νοικοκυριών. Η πιο προσιτή πίστωση αναμένεται να τονώσει την κατανάλωση και τις επενδύσεις. Υπό την προϋπόθεση ότι οι εμπορικές εντάσεις δεν θα κλιμακωθούν, οι εξαγωγές θα πρέπει να στηρίξουν την ανάκαμψη καθώς αυξάνεται η παγκόσμια ζήτηση.

Οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές θα πρέπει να καταστήσουν την οικονομία πιο παραγωγική, ανταγωνιστική και ανθεκτική. Είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί γρήγορα συνέχεια, με συγκεκριμένες και φιλόδοξες διαρθρωτικές πολιτικές, στις προτάσεις του Mario Draghi για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και στις προτάσεις του Enrico Letta για την ενδυνάμωση της ενιαίας αγοράς. Χαιρετίζουμε την αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των μεσοπρόθεσμων σχεδίων των κυβερνήσεων για τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές, ως μέρος του αναθεωρημένου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει τώρα να επικεντρωθούν στην υλοποίηση των δεσμεύσεών τους βάσει αυτού του πλαισίου πλήρως και χωρίς καθυστέρηση. Αυτό θα συμβάλει στη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και των δεικτών χρέους σε σταθερή βάση, δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη.

Πληθωρισμός

Ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,3% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, από 2,0% τον Οκτώβριο. Η αύξηση ήταν αναμενόμενη και αντανακλούσε κυρίως μια ανοδική επίδραση της βάσης σύγκρισης που σχετίζεται με την ενέργεια. Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων υποχώρησε στο 2,8% και ο πληθωρισμός των υπηρεσιών στο 3,9%. Ο πληθωρισμός των αγαθών αυξήθηκε στο 0,7%.

Ο εγχώριος πληθωρισμός, ο οποίος παρακολουθεί στενά τον πληθωρισμό των υπηρεσιών, υποχώρησε και πάλι κάπως τον Οκτώβριο. Αλλά στο 4,2%, παραμένει υψηλό. Αυτό αντανακλά τις έντονες μισθολογικές πιέσεις και το γεγονός ότι ορισμένες τιμές υπηρεσιών εξακολουθούν να προσαρμόζονται με καθυστέρηση στην προηγούμενη αύξηση του πληθωρισμού. Τούτου λεχθέντος, ο υποκείμενος πληθωρισμός αναπτύσσεται συνολικά παράλληλα με τη διαρκή επάνοδο του πληθωρισμού στον στόχο.

Η αύξηση της μισθολογικής δαπάνης ανά απασχολούμενο μετριάστηκε στο 4,4% το τρίτο τρίμηνο από 4,7% το δεύτερο. Εν μέσω σταθερής παραγωγικότητας, αυτό συνέβαλε σε βραδύτερη αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος. Το προσωπικό αναμένει ότι το κόστος εργασίας θα αυξηθεί με βραδύτερο ρυθμό στη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα προβολής ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης αύξησης των μισθών και της υψηλότερης αύξησης της παραγωγικότητας. Επιπλέον, τα κέρδη αναμένεται να συνεχίσουν να αντισταθμίζουν εν μέρει τις επιπτώσεις του υψηλότερου κόστους εργασίας στις τιμές, ιδίως βραχυπρόθεσμα.

Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί γύρω από το τρέχον επίπεδό του βραχυπρόθεσμα, καθώς οι προηγούμενες απότομες πτώσεις των τιμών της ενέργειας εξακολουθούν να υποχωρούν από τους ετήσιους ρυθμούς. Στη συνέχεια, θα πρέπει να εγκατασταθεί με βιώσιμο τρόπο γύρω στον μεσοπρόθεσμο στόχο του δύο τοις εκατό. Η άμβλυνση των πιέσεων στο κόστος εργασίας και ο συνεχιζόμενος αντίκτυπος της προηγούμενης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής μας στις τιμές καταναλωτή αναμένεται να βοηθήσουν αυτή τη διαδικασία. Οι περισσότεροι δείκτες των πιο μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό ανέρχονται σε περίπου 2% και οι δείκτες μεσομακροπρόθεσμων αντισταθμίσεων για τον πληθωρισμό που βασίζονται στην αγορά έχουν μειωθεί μετρήσιμα μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Οκτώβριο.
Εκτίμηση κινδύνου

Οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη εξακολουθούν να κλίνουν προς τα κάτω. Ο κίνδυνος μεγαλύτερων τριβών στο παγκόσμιο εμπόριο θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ, περιορίζοντας τις εξαγωγές και αποδυναμώνοντας την παγκόσμια οικονομία. Η χαμηλότερη εμπιστοσύνη θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάκαμψη της κατανάλωσης και των επενδύσεων τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν. Αυτό θα μπορούσε να ενισχυθεί από γεωπολιτικούς κινδύνους, όπως ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η τραγική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, που θα μπορούσαν να διαταράξουν τον ενεργειακό εφοδιασμό και το παγκόσμιο εμπόριο. Η ανάπτυξη θα μπορούσε επίσης να είναι χαμηλότερη εάν οι καθυστερημένες επιδράσεις της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής διαρκέσουν περισσότερο από το αναμενόμενο. Θα μπορούσε να είναι υψηλότερο εάν οι ευκολότερες συνθήκες χρηματοδότησης και η μείωση του πληθωρισμού επιτρέψουν στην εγχώρια κατανάλωση και τις επενδύσεις να ανακάμψουν ταχύτερα.

Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αποδειχθεί υψηλότερος εάν οι μισθοί ή τα κέρδη αυξηθούν περισσότερο από το αναμενόμενο. Ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό απορρέουν επίσης από τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές της ενέργειας και το κόστος μεταφοράς σε υψηλότερα επίπεδα βραχυπρόθεσμα και να διαταράξουν το παγκόσμιο εμπόριο. Επιπλέον, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, και η εξελισσόμενη κλιματική κρίση ευρύτερα, θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές των τροφίμων περισσότερο από το αναμενόμενο. Αντίθετα, ο πληθωρισμός μπορεί να εκπλήξει καθοδικά εάν η χαμηλή εμπιστοσύνη και οι ανησυχίες για γεωπολιτικά γεγονότα εμποδίσουν την ανάκαμψη της κατανάλωσης και των επενδύσεων να ανακάμψουν τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν, εάν η νομισματική πολιτική περιορίσει τη ζήτηση περισσότερο από το αναμενόμενο ή εάν το οικονομικό περιβάλλον στον υπόλοιπο κόσμο επιδεινωθεί απροσδόκητα. Η αύξηση των τριβών στο παγκόσμιο εμπόριο θα καθιστούσε τις προοπτικές για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ πιο αβέβαιες.

Χρηματοπιστωτικές και νομισματικές συνθήκες

Τα επιτόκια της αγοράς στη ζώνη του ευρώ μειώθηκαν περαιτέρω μετά τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, αντανακλώντας την διαφαινόμενη επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών. Αν και οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν περιοριστικές, οι μειώσεις των επιτοκίων μας καθιστούν σταδιακά λιγότερο δαπανηρό τον δανεισμό για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Το μέσο επιτόκιο για νέα δάνεια προς επιχειρήσεις ήταν 4,7% τον Οκτώβριο, περισσότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα κάτω από την κορύφωσή του ένα χρόνο νωρίτερα. Το κόστος έκδοσης χρέους που βασίζεται στην αγορά έχει μειωθεί κατά περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα από την κορύφωσή του. Το μέσο επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων, στο 3,6% τον Οκτώβριο, είναι περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερο από το υψηλότερο σημείο του το 2023, παρόλο που το μέσο επιτόκιο του ανεξόφλητου αποθέματος στεγαστικών δανείων εξακολουθεί να αναμένεται να αυξηθεί.

Ο τραπεζικός δανεισμός προς τις επιχειρήσεις ανέκαμψε σταδιακά από τα χαμηλά επίπεδα και αυξήθηκε κατά 1,2% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα. Τα χρεόγραφα που εκδόθηκαν από επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 3,1% σε ετήσιους όρους, ποσοστό παρόμοιο με την αύξηση των προηγούμενων μηνών. Τα ενυπόθηκα δάνεια συνέχισαν να αυξάνονται σταδιακά τον Οκτώβριο, με ετήσιο ρυθμό αύξησης 0,8%.

Σύμφωνα με τη στρατηγική νομισματικής πολιτικής μας, το Διοικητικό Συμβούλιο αξιολόγησε διεξοδικά τη σχέση μεταξύ νομισματικής πολιτικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ παραμένουν ανθεκτικές και υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις πίεσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ωστόσο, οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένουν αυξημένοι. Η μακροπροληπτική πολιτική παραμένει η πρώτη γραμμή άμυνας κατά της συσσώρευσης χρηματοπιστωτικών ευπαθειών, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και διατηρώντας τον μακροπροληπτικό χώρο.
Συμπέρασμα

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Ειδικότερα, η απόφαση για μείωση του επιτοκίου της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων – του επιτοκίου μέσω του οποίου κατευθύνουμε την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής – βασίζεται στην επικαιροποιημένη αξιολόγησή μας για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί με βιώσιμο τρόπο στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%. Θα ακολουθήσουμε μια προσέγγιση εξαρτώμενη από τα δεδομένα και ανά συνεδρίαση για τον καθορισμό της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής. Ειδικότερα, οι αποφάσεις μας για τα επιτόκια θα βασίζονται στην αξιολόγησή μας για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών στοιχείων, της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της έντονης μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων σε μια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων.

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε στο πλαίσιο της εντολής μας για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός σταθεροποιείται διατηρήσιμα στο επίπεδο του μεσοπρόθεσμου στόχου μας και να διαφυλάξουμε την ομαλή λειτουργία της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.