Επιχειρήσεις

Ανοίγει το θέμα των συντάξεων το ΔΝΤ


Ανοίγει και πάλι το συνταξιοδοτικό με μεγάλη καθυστέρηση και με την προτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στόχος να μπει το Ταμείο στο πρόγραμμα για την Ελλάδα και να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα και δεν θα οδηγούν αθροιστικά σε συσσωρευμένο έλλειμμα.

της Ελενας Ερμείδου

Η υψηλή αναπλήρωση των συντάξεων στην Ελλάδα και γενικά ο τρόπος που δίδονταν συντάξεις διπλάσιες και τριπλάσιες των μισθών κυρίως με δανεικά ευθύνονται όπως έχει πολλάκις γραφτεί για το 70% με 80% του χρέους που «πληρώνουν» σήμερα όλοι οι πολίτες.

Εξαρχής του προγράμματος το ΔΝΤ μαζί με την Ομάδας Δράσης είχαν προτείνει στο σύστημα τριών πυλώνων ασφάλισης όπως γίνεται σε όλες τις προηγμένες οικονομίες χωρίς ωστόσο να εισακουστούν.

Οι τελευταίες μεταρρυθμίσεις επιδείνωσαν την κατάσταση και αυτή την στιγμή το κράτος καλείται να περικόψει περαιτέρω τις συντάξεις, ώστε να εξοικονομήσει χρήμα. Οι ελληνικές αρχές τονίζει η Διευθύντρια του Ταμείου γνωρίζουν ότι το συνταξιοδοτικό πρέπει να αναμορφωθεί.

Πρόκειται για ένα προσωρινό ωστόσο μέτρο καθώς δεν εγγυάται την μακροβιότητα των συντάξεων, το ύψος τους και ότι αθροιστικά δεν θα δημιουργηθούν νέα χρέη.

Σχετικά με το πλεόνασμα 3,5% όπως τόνισε η Διευθύντρια του Ταμείο δεν είναι εφικτό ούτε υλοποιήσιμο ενώ, από την πλευρά του Διευθυντής του τομέα Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ Βίτορ Γκασπάρ τόνισε ότι η υπέρβαση του στόχου αυτού είναι βασισμένη σε προσωρινά μέτρα μη βιώσιμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος αξίζει να σημειωθεί και η Euler Hermes η οποία βλέπει ανάπτυξη 1,7% το 2017 για την Ελλάδα έναντι -0,1% το 2016 και το κλείσιμο της αξιολόγησης ώστε να αποφευχθεί πιστωτικό γεγονός στην αγορά ομολόγων τον Ιούλιο ωστόσο υπό αμφισβήτηση θέτει βιωσιμότητα των μεσοπρόθεσμων μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση.

Με τα δεδομένα αυτά, με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και την αντιμετώπιση του δημογραφικού που άλλες χώρες ήδη αντιμετωπίζουν φαίνεται αδύνατο να μην ανοίξει το συνταξιοδοτικό. Το ερώτημα είναι αν θα είναι προς την σωστή κατεύθυνση και όχι προς την περαιτέρω φτωχοποίηση των συνταξιούχων και των μελλοντικών γενεών.