Ελλάδα

Ανοίγουν 10.000 θέσεις στο Δημόσιο


Την δυνατότητα πρόσληψης 10.000 δημοσίων υπαλλήλων δίνει η συμφωνία Πολιτείας - Εκκλησίας με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο να προαναγγέλλει την σταδιακή πρόσληψη σε κρίσιμους τομείς του κοινωνικού κράτους (γιατροί, δάσκαλοι κλπ).

«Με τη συμφωνία απελευθερώνονται 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό  δίνει δυνατότητα τα επόμενα χρόνια να τις συμπληρώσουμε με προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων για να καλυφθούν ανάγκες του κοινωνικού κράτους, γιατρούς δασκάλους κλπ», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι ότι από τη στιγμή που 10.000 ιερείς δεν θα θεωρούνται πια δημόσιοι υπάλληλοι και δεδομένου ότι από το 2019 στο δημόσιο θα ισχύει το δόγμα ότι για κάθε μία αποχώρηση θα μπορεί να γίνει και μια αντίστοιχη πρόσληψη στο δημόσιο, μπορούν να γίνουν νέες προσλήψεις, με στόχο ο δημόσιος τομέας να ενισχυθεί σε νευραλγικούς τομείς.

Διαβάστε: Η συμφωνία Πολιτείας - Εκκλησίας ανοίγει τον δρόμο για προσλήψεις στο Δημόσιο

Αμφίσημη η στάση Μητσοτάκη

Κατά τα λοιπά, και υπό το πρίσμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως πρόκειται για μια κορυφαία θεσμική και κοινοβουλευτική πρωτοβουλία και απαιτούνται ξεκάθαρες τοποθετήσεις επί των θεμάτων.

Υποστήριξε ότι η «αμφίσημη στάση» του κ. Μητσοτάκη «σχετίζεται με την αμηχανία του μπροστά στην πρόταση για την τροποποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος και την ενδόμυχη επιθυμία του να μην καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα ποινικά αδικήματα των υπουργών», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ασκώντας κριτική προς τη ΝΔ, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι προφανώς και είναι θεμιτές και εύλογες επισημάνσεις και διαφοροποιήσεις, όχι όμως και «η διαστρέβλωση, παραμόρφωση και τα γραφικά ψεύδη». Κατηγόρησε δε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «σέρνεται στις ακροδεξιές θέσεις των κ. Βορίδη και Γεωργιάδη» και «υιοθετεί την ακροδεξιά κουλτούρα του ανορθολογισμού και της παραδοξολογίας». 

Όχι μονομερείς ενέργειες. Διάλογος Πολιτεία - εκκλησίας σε ισότιμη βάση

Ειδικότερα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσαν χθες την πρόθεση τους να προτείνουν μια ιστορική Συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας η οποία θα οδηγήσει στον εξορθολογισμό των σχέσεων μεταξύ τους». Είπε ότι «η πρόταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα μακρόχρονου διαλόγου ο οποίος διεξήχθη σε κλίμα κατανόησης και σεβασμού» και σημείωσε ότι «στόχος της πρότασης είναι να θέσει το πλαίσιο διευθέτησης ιστορικών εκκρεμοτήτων».

Υπογράμμισε ότι «για πρώτη φορά από συστάσεως ελληνικού κράτους το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας επιχειρείται να επιλυθεί όχι με μονομερείς ενέργειες αλλά με συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας σε ισότιμη βάση μετά από ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο». «Η πρόταση αυτή είναι προφανές ότι προκύπτει μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις, υποχωρήσεις αναγκαίες όταν επιχειρείται να βρεθεί συναινετική λύση», προσέθεσε και επισήμανε ότι «το κοινό ανακοινωθέν του πρωθυπουργού και του αρχιεπισκόπου περιγράφει το πλαίσιο διευθέτησης και εφόσον εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και την Ιεραρχία θα πάρει τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης που θα κυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο».

Συγκαλείται η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος

Τη σύγκληση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις, μετά τη χθεσινή συνάντηση του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ανακοίνωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, «Κατά τη συνάντηση δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία, αλλά εκφράζεται η αμοιβαία "πρόθεση προκειμένου Εκκλησία και Πολιτεία να καταλήξουν σε μία ιστορική συμφωνία που θα πάρει μορφή νομοθετικής ρύθμισης''». Παράλληλα, τονίζεται ότι σε κάθε περίπτωση, σκοπός της τελικής συμφωνίας είναι το κοινό όφελος του λαού και της Εκκλησίας, με βασική προϋπόθεση την προστασία και την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών.

Εξάλλου, η ΔΙΣ εκφράζει την ικανοποίησή της που πλέον ομολογείται από τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι:

(α) «αναγνωρίζεται η προσφορά και ο ιστορικός ρόλος της Εκκλησίας στη γέννηση και διαμόρφωση της ταυτότητας του Ελληνικού Κράτους και του Λαού», (β) «στόχος είναι να ενισχυθεί η αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους», (γ) «αναγνωρίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την μισθοδοσία του Κλήρου, ως αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε», (δ) «η αποκαθήλωση των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την Ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα αποτελούν αστεία κωμικοτραγικά πράγματα» και (ε) «η ύπαρξη της πίστης στην Ελλάδα είναι ένα fact (γεγονός) που δεν μπορεί να παραγραφεί».

Τέλος, υπογραμμίζει ότι με την ευκαιρία αυτή, περιμένει από όλον τον πολιτικό κόσμο να συμβάλει καλοπροαίρετα στην προσπάθεια αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού στην παράδοσή μας, ώστε όλοι ενωμένοι να εργαστούμε για το καλό του ελληνικού Λαού και εκφράζει την ελπίδα ότι αυτό το πνεύμα θα επικρατήσει και κατά την επικείμενη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις