«Για το δικό μας συμφέρον, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την Τουρκία στη Δύση», δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, όπως τονίζει η γαλλική Le Figaro. «Φοβάμαι πως, αργά ή γρήγορα, οι εθνικιστικές δυνάμεις στην Τουρκία, όπως και στο Ιράν ή τη Βόρεια Κορέα, θα αναζητήσουν πυρηνικά όπλα ώστε να παραμείνουν απρόσβλητοι», εκτίμησε.
Πριν από κάποιες μέρες, σε λιγότερο δραματικό τόνο, η Άγκελα Μέρκελ επίσης εξέφρασε ανησυχία: «Έχουμε συμφέρον να ευημερεί οικονομικά η Τουρκία», είχε πει στα μέσα Αυγούστου, λίγο πριν μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Άγκυρα χρειάζεται χρήματα για να αποφύγει την αποσταθεροποίηση.
Ως ο δεύτερος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Τουρκία και ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Άγκυρας, η Γερμανία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Σε συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Ολαφ Σολτς πρότεινε στην Άγκυρα να καταφύγει στο ΔΝΤ, λύση που ο Μπεράτ Αλμπαιρακ απέρριψε, προτιμώντας να αναζητήσει άλλες λύσεις. Το Κατάρ έχει ήδη προθυμοποιηθεί.
Για τον Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ, αυτές οι νέες επενδύσεις αποτελούν ένδειξη «ασαφούς παρέκκλισης» της Τουρκίας προς άλλες συμμαχίες. Η Ρωσία επίσης καιροφυλακτεί. Όμως, στη Γερμανία, ο αυξανόμενος αυταρχισμός του Τουρκου Προέδρου, ο οποίος κατηγορούσε το Βερολίνο για «ναζιστικές πρακτικές» πριν από ένα χρόνο, έχει αφήσει τα ίχνη του και διχάζει ακόμη.
Από τη μία πλευρά, η πρόεδρος του SPD, Αντρέα Νάλες, υποστηρίζει ότι το Βερολίνο θα πρέπει να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Τουρκία. Από την άλλη, το CDU της Μέρκελ θέτει όρους: «Αν ο Ερντογάν δεν αλλάξει στάση, η όποια στήριξη δεν θα έχει καμία οικονομική σημασία, θα είναι πεταμένα χρήματα», δήλωσε ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική του κόμματος, Γιούργκεν Χαρντ. Χθες, η Μέρκελ επιχείρησε να κερδίσει χρόνο. Ζήτημα βοήθειας προς την Τουρκία «δεν τίθεται επί του παρόντος», δήλωσε εκπρόσωπός της. Η καγκελάριος δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει δώρο στον Ερντογαν.
Ο υπεύθυνος για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, Γερμανός Επίτροπος Γκίντερ Ετινγκερ, απέρριψε πάντως την ιδέα να βοηθήσει η Γερμανία την Τουρκία να υπερβεί τα οικονομικά προβλήματά της, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι ευθύνη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, γράφει η ιστοσελίδα Politico. «Δεν είναι δουλειά της Γερμανίας, είναι η δουλειά -εάν προκύψει- του ΔΝΤ», είπε ο Ετινγκερ στα γερμανικά ΜΜΕ, σημειώνοντας πως «πρωτίστως, η ανάγκη ανάληψης δράσης βρίσκεται στην Άγκυρα, όχι στο Βερολίνο, ούτε στις Βρυξέλλες».