Τράπεζες

Αναβάθμιση των τραπεζών προανήγγειλε η Moody’s


Την περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών προαναγγέλλει ο οίκος Moody’s, προβλέποντας επιτάχυνση της μείωσης των προβληματικών δανείων και εκτιμώντας ότι έχουν «άνετη» κεφαλαιακή επάρκεια.

Η Moody’s αναβάθμισε σε «θετική» από «σταθερή» την προοπτική (outlook) του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, κάτι που σημαίνει ότι επίκεινται αναβαθμίσεις των αξιολογήσεων.

Τα ρίσκα χρηματοδότησης και ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών θα βελτιωθούν τους επόμενους 12-18 μήνες, εν μέσω βελτιούμενου αλλά ακόμη προβληματικού λειτουργικού περιβάλλοντος, σημειώνει ο οίκος.

Προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει τη θετική της δυναμική, εφόσον η κυβέρνηση επιβεβαιώσει την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις.

Ο οίκος προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% φέτος και 2,2% το 2019, που αναμένεται να βασιστεί στην ισχυρή αύξηση των εξαγωγών και στον κλάδο των υπηρεσιών (τουρισμός).

«Τα προβληματικά δάνεια σταδιακά θα μειωθούν από τα πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς οι ελληνικές τράπεζες ευνοούνται από τους βελτιωμένους νόμους για την ανάκτηση δανείων», δήλωσε ο Νώντας Νικολαΐδης, αντιπρόεδρος και senior credit officer του οίκου.

Η Moody’s αναμένει τα προβληματικά δάνεια να παραμείνουν υψηλά, αλλά οι τράπεζες πιθανότατα θα πιάσουν τους στόχους για τους οποίους δεσμεύτηκαν στις ρυθμιστικές αρχές, μειώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στο 35% περίπου του συνόλου ως το τέλος του 2019.

Επιπλέον, σημειώνει ότι οι τράπεζες είναι «άνετες» σε ό,τι αφορά τα κεφαλαιακά επίπεδα, με τον πρωτοβάθμιο δείκτη (CET1) για το σύνολο στο 15,8% τον Μάρτιο του 2018, αν και το μεγάλο μέγεθος των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTAs) συνεχίζουν να υπονομεύουν την ποιότητα αυτών των κεφαλαίων.

Οι περισσότερες τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν να είναι οριακά κερδοφόρες ως το 2019, αλλά τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια θα παραμείνουν πιεσμένα, καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν την απομόχλευση και μειώνουν τους ισολογισμούς τους με διαγραφές και πωλήσεις NPEs.

Διαβαστε επισης