Καταλύτης έντονων διεργασιών και αναδιάταξης του πολιτικού χάρτη γίνεται η συμφωνία των Πρεσπών, προκαλώντας ρωγμές, εσωτερικές διαιρέσεις και κρίση ταυτότητας στα κόμματα του «ενδιάμεσου χώρου» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Μετά την αποσύνθεση ΑΝ.ΕΛ, σε διάσπαση και ουσιαστική διάλυση φαίνεται ότι οδηγείται το Ποτάμι, ενώ στο ΚΙΝ.ΑΛ έχει αρχίσει το «ξέφτισμα», με εσωτερικές διαφοροποιήσεις που θα φέρουν αποχωρήσεις και διαγραφές.
Οι εξελίξεις θα κορυφωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, κατά τη συζήτηση και την ψηφοφορία στη Βουλή, και θα συνεχισθούν με «μετασεισμικές δονήσεις» που θα αποσαθρώσουν περαιτέρω το ετοιμόρροπο σκηνικό του «μεσαίου» πολιτικού χώρου.
Οι κραδασμοί θα γίνουν αισθητοί και στο χώρο δεξιότερα της ΝΔ, όπου το «μακεδονικό» αξιοποιείται για τη συγκρότηση νέου ενιαίου πολιτικού φορέα, καθαρόαιμου δεξιού με πατριωτικό» ένδυμα. Αλλά αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα απασχολήσει τον Κ. Μητσοτάκη και την ηγεσία της ΝΔ.
Διαβάστε σχετικά: Στα σκαριά το ακροδεξιό κόμμα με Καρατζαφέρη, Μπαλτάκο, Δ. Καμμένο
Αποδίδει η στρατηγική Τσίπρα
Για τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και το Μαξίμου, το σημαντικό είναι ότι αποδίδει καρπούς η στρατηγική επέκτασης του ζωτικού χώρου του ΣΥΡΙΖΑ και αναδιάταξης δυνάμεων στην κεντροαριστερά, όπου το κυβερνών κόμμα μπορεί να βρεί μελλοντικά συμμάχους και συνεργασίες, με προοπτική τη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου με «αντιδεξιά» χαρακτηριστικά.
Αυτή η ανασύνθεση του κεντροαριστερού χώρου, με αποδυνάμωση της δεξιόστροφης ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛ και αποκάθαρση του Ποταμιού από τα «φερτά υλικά», θα περιορίσει επίσης τη δυνατότητα της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη να βρουν κυβερνητικούς συμμάχους σε περίπτωση εκλογικής τους νίκης χωρίς κοινοβουλευτική αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές.
Το Ποτάμι φαίνεται ότι «στεγνώνει», εκφυλιζόμενο σε πολλά μικρά «ρυάκια»: Οι δύο βουλευτές του που κοιτάζουν προς τη ΝΔ, οι Γρηγόρης Ψαρριανός και Γιώργος Αμυράς, άνοιξαν ήδη την πόρτα εξόδου – και είναι πλέον θέμα χρόνο να τη διαβούν.
Διαβάστε: Στέρεψε το ΠΟΤΑΜΙ: Αποχωρούν με αιχμές Ψαριανός και Αμυράς
ΔΗΜΑΡ, Γ. Παπανδρέου, μίνι-ΠΑΣΟΚ
Το ΚΙΝ.ΑΛ οδηγείται σε συρρίκνωση, επανερχόμενο στην στενή εκλογική κοίτη του ΠΑΣΟΚ – ή και σε ακόμη μικρότερη, αν τελικά βρεθούν εκτός σχήματος ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΚΙΔΗΣΟ.
Νωρίτερα φαίνεται ότι θα «αποχαιρετήσει» το σχήμα η ΔΗΜΑΡ, η οποία αποφασίζει να υποστηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών – αυτό πρότεινε σήμερα η Εκτελεστική Γραμματεία προς την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία θα συνεδριάσει αύριο για να λάβει τελική απόφαση.
Διαβάστε σχετικά: «Ναι» από ΔΗΜΑΡ για Πρέσπες, αναταραχή στο ΚΙΝ.ΑΛ
Εάν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θαν. Θεοχαρόπουλος ψηφίσει τελικά υπέρ της Συμφωνίας, πιθανότατα ο ίδιος θα βρεθεί εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝ.ΑΛ – και το κόμμα του εκτός του πολιτικού φορέα που φολοδοξούσε να αποτελέσει πόλο συσπείρωσης της κεντροαριστεράς.
Η Φώφη Γεννηματά και οι Ευ. Βενιζέλος - Ανδρέας Λοβέρδος που έχουν σημαίνοντα ρόλο στη διαμόρφωση της γραμμής του ΚΙΝ.ΑΛ, βρίσκονται ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον του κόμματος.
Χ. ΝΙΑΚΑΣ