Νέος «κόφτης» και μάλιστα με δύο ρήτρες μπαίνει από τον Μάιο στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας. Σκοπός είναι αφενός να μπει φρένο στις «μαϊμού αναστολές» και τους επιτήδειους εργοδότες που εκμεταλλεύονται σύστημα και εργαζόμενους για να κερδίσουν κι αφετέρου να περιοριστεί η δαπάνη αφού τα ταμειακά διαθέσιμα τελειώνουν ενώ παράλληλα η οικονομία μπαίνει σε τροχιά αποσυμπίεσης.
Έτσι, σύμφωνα με σχετικές επίσημες ανακοινώσεις:
- εφεξής οι εργοδότες-επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας μόνο για εργαζομένους οι οποίοι απασχολούνται κατ’ ελάχιστον 4 ώρες ημερησίως.
- Επίσης, το πεδίο της σχετικής ρύθμισης θα περιλαμβάνει όσους έχουν προσληφθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2021.
Ως εκ τούτου, το υπουργείο κάνει σαφές ότι δεν θα δοθεί νέο χρονικό ορόσημο, προκειμένου να συμπεριληφθούν δυνητικά και οι εργαζόμενοι οι οποίοι προσλήφθηκαν από την 1η Φεβρουαρίου 2021 και μετά.
Κατά δεύτερον, τίθεται ένας νέος περιορισμός, σύμφωνα με τον οποίο δεν μπορεί να βγει σε αναστολή όποιος εργάζεται κάτω από 4 ώρες/μέρα. Ωστόσο, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρισθεί αν η ''ρήτρα'' του κατώτατου ''πλαφόν'' ωρών εργασίας θα ισχύσει και για τις αναστολές στις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους. Επίσης θα πρέπει να να διευκρινιστεί αν το συγκεκριμένο μέτρο θα ισχύει μόνο για τους εργαζομένους που απασχολούνται 5 μέρες/εβδομάδα ή και για εκείνους που απασχολούνται λιγότερες από 5 μέρες/εβδομάδα.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η υποαπασχόληση, ήτοι τα 2ωρα και τα 3ωρα ωράρια, έχει γίνει πλέον «μόδα» στον ιδιωτικό τομέα αφού με βάση τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του «Εργάνη» για το 2020, οι μερικώς απασχολούμενοι, δηλωμένοι στο σύστημα για απασχόληση έως 10 ώρες την εβδομάδα συνολικά ανέρχονταν σε περίπου 120.000.
Φυσικά, το φρενάρισμα κρίθηκε αναγκαίο μετά τη διαπίστωση ότι πολλές επιχειρήσεις προέβησαν σε εικονικές προσλήψεις και άλλες απίστευτες απάτες για να επωφελούνται από τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού.
Στο πλαίσιο αυτό το ΣΕΠΕ εντατικοποιεί τους ψηφιακούς ελέγχους που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις στο «Εργάνη», για να εντοπιστούν και άλλες πρακτικές που ενδεχομένως υποκρύπτουν καταχρηστική συμπεριφορά.
Εξάλλου αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσβαση στο μέτρο των αναστολών προχωρά με κριτήριο τζίρου για τις παλιές επιχειρήσεις.
Ειδικότερα επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018, ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, για να είναι επιλέξιμες πρέπει:
- να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και
- να μην παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που έχουν υποβληθεί στην ΑΑΔΕ έως και 4/3/2021.
Εξάλλου ο λίστες ΚΑΔ δεν αναμένεται να αλλάξουν ενώ οι δηλώσεις των αναστολών συμβάσεων θα είναι προαναγγελτικές, όπως ισχύει ήδη από τον Φεβρουάριο, δηλαδή θα πρέπει να προαναγγέλλονται στο σύστημα «Εργάνη».