Οικονομία

Ανάπτυξη με ισχυρά τοπικά κέντρα και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης


Με τη συμμετοχή πολλών στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, της τοπικής αγοράς, οικονομικών και κοινωνικών φορέων  πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου στο Δημαρχείο της Κηφισιάς, εκδήλωση- συζήτηση με θέμα: «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Τοπική Ανάπτυξη: Τα προβλήματα και οι δυνατότητες», που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας.

Η σημασία της αποκεντρωμένης ανάπτυξης, της πολυεπίπεδης συνεργασίας μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης, τοπικής αυτοδιοίκησης και οικονομικών φορέων, οι σύγχρονες ηλεκτρονικές αγορές, ο κατάλληλος χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός όπως και η προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού αναλύθηκαν και συζητήθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

Η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, κα Ρόδη Κράτσα, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και τόνισε ιδιαίτερα τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Τοπικές Κοινωνίες στην αναπτυξιακή διαδικασία σε συνδυασμό με μία νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αναπτυξιακής προοπτικής. Επιπλέον, τόνισε ότι η κάθε πόλη σήμερα καλείται να θέσει το δικό της στρατηγικό σχέδιο διατηρήσιμης ανάπτυξης το οποίο στοχεύει στην ανταγωνιστικότητα και την ελκυστικότητα προς κατοίκους, επισκέπτες και επενδυτές για να επιτύχουν μια διατηρίσιμη αειφόρα ανάπτυξη.

Στη συνέχεια ο συντονιστής της εκδήλωσης, Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Γαϊτάνης ανέφερε μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα για αναπτυξιακή αποκέντρωση στη χώρα μας. Επίσης τόνισε οτι η Γραμματεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει αναδείξει το σημαντικό ζήτημα της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας από συγκεντρωτικό που είναι σήμερα σε ένα νέο σύστημα, ισχυρών τοπικών κέντρων-πόλων ανάπτυξης καθώς και την συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα ζητήματα αυτά.

Στην 1η συνεδρίαση που ακολούθησε αναλύθηκαν οι τάσεις στο σύγχρονο εμπόριο. Ο κος Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά & Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, τόνισε ότι είναι αναγκαίο να συνεργήσουν τόσο μεταξύ τους οι επιχειρήσεις όσο και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να καταστούν τα κέντρα των πόλεων "ανοικτά εμπορικά κέντρα". Επιπλέον αναφέρθηκε στα οφέλη των ηλεκτρονικών καταστημάτων και πρότεινε τη δημιουργία  μιας ψηφιακής βιτρίνας των περιοχών. 

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο δεύτερος ομιλητής, ο Καθηγητής Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, π. Πρύτανης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην εξαιρετική σημασία του ηλεκτρονικού εμπορίου, τόσο διεθνώς όσο και για τη χώρα μας, όπου έχουμε 10% νέους χρήστες ετησίως και ραγδαία αύξηση συναλλαγών, ώστε 3/10 πολιτών ήδη να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές. Εξέφρασε ταυτόχρονα την ανάγκη να αξιοποιήσουμε άμεσα τις τεχνολογικές εξελίξεις για την ανάδειξη και διατήρηση των εμπορικών περιοχών ανά δήμο και τη δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων από τα υφιστάμενα, με σύγχρονη κάλυψη σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και WIFI, προκειμένου να έλκεται ο καταναλωτής. Τόνισε δε ότι είναι αναγκαίο να μεριμνήσει η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και η πολιτεία σε κεντρικό επίπεδο για τις κατάλληλες υποδομές και δίκτυα.

Ακολούθως, στη 2η συνεδρίαση με θέμα την Επιχειρηματικότητα & την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Δήμαρχος Κηφισιάς κος Γεώργιος Θωμάκος επεσήμανε ότι βασική αρχή όλων μας θα πρέπει να είναι η δημιουργία συμπαγούς και ολοκληρωμένης πόλης, ενώ ανέπτυξε και μια σειρά από τοπικά προβλήματα επιχειρηματικότητας που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στους αναπτυξιακούς και χωροταξικούς σχεδιασμούς. Επιπλέον, ανέφερε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει αποφασιστικό ρόλο σε θέματα λειτουργίας της και να μην παρακάμπτεται από την κεντρική διοίκηση.

Αμέσως μετά ο κος Ζεράρ Καραβάνης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κηφισιάς, παρουσίασε την αναγκαιότητα ενός διαφορετικού  τρόπου διοίκησης, πιο αποτελεσματικό, ευέλικτο και γρήγορο επισημαίνοντας με αυτό τον τρόπο την ανάγκη που έχουν οι επιχειρήσεις να νιώθουν πιο έντονα ότι η Τοπική Διοίκηση ενδιαφέρεται ουσιαστικά  για εκείνες. Τόνισε επίσης την ευθύνη που έχουν και οι ίδιες οι επιχειρηματίες για την εικόνα της πόλης και την ανάπτυξή της.

Η 3η συνεδρία αφορούσε την χωροταξία και τοπική διάρθρωση του τοπικού εμπορίου όπου ο κος Γιώργος Κουράσης, Γενικός Γραμματέας ΓΣΕΒΕΕ,  τόνισε ότι στην Αττική λειτουργούν το 35% των επιχειρήσεων της Ελλάδας και υπάρχει επείγουσα την ανάγκη να δημιουργηθεί μία σαφής χωροταξική και πολεοδομική στρατηγική εμπορίου και βιομηχανίας . Το ασαφές διαδαλώδες και μεταβαλλόμενο χωρίς διαβούλευση σημερινό περιβάλλον ακυρώνει και τα θετικά αποτελέσματα που θα μπορούσαν να φέρουν άλλες μεταρρυθμίσεις όπως η επιτάχυνση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων. 

Η συζήτηση που ακολούθησε ανέδειξε την μεγάλη ικανοποίηση των τοπικών κοινωνιών και των φορέων τους και την διάθεση συνεργασίας με ερευνητικούς και πολιτικούς φορείς για την διαμόρφωση στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης. Κατατέθηκαν δε κι ενδιαφέρουσες προτάσεις από τους συμμετέχοντες.