Το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε τον Ιανουάριο στην Ευρωζώνη, απόρροια των κλιμακούμενων ανησυχιών για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, ενώ η ανάπτυξη της οικονομίας παραμένει σταθερή, γεγονός που πυροδοτεί τις εκτιμήσεις των αναλυτών και των χρηματιστηριακών παραγόντων, ότι η ΕΚΤ θα ενισχύσει τη νομισματική στήριξη. Ο επικεφαλής της ευρωτράπεζας δέχεται πιέσεις να αναλάβει περαιτέρω δράση, καθώς τα μέχρι στιγμής μέτρα που έχει λάβει δεν έχουν αποδώσει τα προσδοκώμενα για την τόνωση της οικονομίας και την επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό κοντά στο 2%.
Ο Μάριο Ντράγκι βρίσκεται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών. Από τη μια πλευρά δέχεται πιέσεις για τη λήψη περαιτέρω μέτρων τόνωσης της οικονομίας, και από την άλλη το Βερολίνο δε διστάζει να εκφράζει την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ πρέπει να διακόψει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Οι πέντε ανεξάρτητοι οικονομικοί εμπειρογνώμονες της γερμανικής κυβέρνησης εκτίμησαν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να τερατίσει το QE το συντομότερο δυνατόν, τη στιγμή που η τελευταία εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος μέσω και της αγοράς ομολόγων περιφερειών και δήμων.
Διαβάστε σχετικά: Πόλεμος Ντράγκι - Βάιντμαν για την ποσοτική χαλάρωση
Σύμμαχοι της Μέρκελ υποστηρίζουν ότι είναι η στιγμή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να βρει διέξοδο από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια και μάλιστα καλούν την καγκελάριο να στείλει το εν λόγω μήνυμα στον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Το επιχείρημα που προβάλλουν οι πολέμιοι του QE είναι πως το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο να ενισχύσει τον πληθωρισμό και να μετριάσει την «οικονομική δυσπραγία», καθώς η κρίση χρέους στην Ευρώπη υποχωρεί. Όπως λένε όμως, η ακολουθούμενη πολιτική πλήττει τους Γερμανούς αποταμιευτές και τους ιδιώτες επενδυτές, που τείνουν να προτιμούν χαμηλού ρίσκου επενδύσεις.
Σε έρευνα που διενεργήθηκε το 60% των οικονομολόγων που συμμετείχαν, προβλέπει ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα ανακοινώσει μεγαλύτερη ποσοτική χαλάρωση μέσα στο έτος, από 40% τον Δεκέμβριο, μετά τη νέα πτώση των τιμών του πετρελαίου με αποτέλεσμα να πιεστεί περαιτέρω το outlook του πληθωρισμού της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, το 57% θεωρεί πιθανό ο Ντράγκι να επεκτείνει τη μηνιαία αγορά ομολόγων από τα 60 δισ. ευρώ που είναι τώρα, ενώ το 53% «βλέπει» και μια ακόμα μείωση στο επιτόκιο καταθέσεων.
Τον Μάρτιο η ΕΚΤ αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τις νέες της προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Και τότε η όποια υποβάθμιση μπορεί να αποτελέσει τη δικαιολογία για την ανάληψη δράσης. Σε άλλη έρευνα, οι οικονομολόγοι προέβλεψαν ότι η ΕΚΤ θα κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας.