Πολιτική

Ανακωχή στην ΣΥΡΙΖΑ - Συνεχίζει ο Κασσελάκης χωρίς «λευκή επιταγή»


Αποφεύχθηκαν τελικά η μεγάλη ρήξη και η ανοιχτή σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές - ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης και η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της Πολιτικής Γραμματείας - έκαναν ένα βήμα πίσω, οριοθέτησαν τις θέσεις τους  και πηγαίνουν στο Συνέδριο με "το όπλο παρά πόδα"..

Το τελεσίγραφο Κασσελάκη δεν πέρασε, καθώς μόνο τρία μέλη της ΠΓ τον στήριξαν. Τα υπόλοιπα είπαν «όχι» σε "λευκή επιταγή"  τριετίας - μέχρι τις εθνικές εκλογές - την οποία εκείνος ζήτησε.

Η έκβαση θεωρείται ήττα για τον πρόεδρο, καθώς υποχρεώθηκε να πάρει πίσω την πρόταση για εσωκομματικό "δημοψήφιισμα" και τις απειλές περί προσφυγής στη βάση για επανεπιβεβαίωση της προεδρίας του

Η θυελλώδης συνεδρίαση της ΠΓ ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα χωρίς να "χυθεί αίμα", παρά τους υψηλούς τόνους που επικράτησαν στις τοποθετήσεις και στην αντιπαράθεση απόψεων.

 Περίοδος ανοχής

Ο πρόεδρος του κόμματος εξασφάλισε άλλη μία περίοδο "ανοχής", η οποία όμως είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει και πόση ελευθερία κινήσεων θα του δώσει. Από την άλλη, η εσωκομματική αντιπολίτευση και οι όψιμοι επικριτές του - και μέχρι προχθές ένθερμοι υποστηρικτές του, απέσπασαν ουσιαστικά μια άτυπη δέσμευση του κ. Κασσελάκη ότι θα κινηθεί εντός του πλαισίου των καταστατικών διατάξεων, συνεργαζόμενος με τα όργανα του κόμματος.

 Θέμα ηγεσίας δεν ετέθη, ούτε υπήρξε αμφισβήτηση  του προέδρου, αν και διατυπώθηκαν πολλές επικρίσεις για το στυλ "κομματικής διακυβέρνησης" που προσπαθεί να επιβάλει και για τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες του ερήμην των συλλογικών κομματικών οργάνων και καθ' υπέρβαση καταστατικών διατάξεων.

Με την έναρξη της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας απειλήθηκε "έκρηξη", όταν ο κ. Κασσελάκης θέλησε να κάνει επίδειξη δύναμης, δηλώνοντας προς την Πολιτική Γραμματεία «ή με στηρίζετε ή βρείτε ανταγωνιστή να κονταροχτυπηθούμε στο Συνέδριο». Στη συνέχεια  έφυγε από τη συνεδρίαση και επέστρεψε λίγη ώρα αργότερα.

Στη συνέχεια κι ενώ οι τόνοι είχαν ανέβει, φέρεται να δήλωσε προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας: «Εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια. Αν κάποιος με αμφισβητεί να το κάνει τώρα εδώ που είμαστε. Αν δεν με εμπιστεύεστε ζητώ αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των μελών»,.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του κόμματος φέρεται να είπε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης

«είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν λειτουργικά και δομικά προβλήματα. Είναι το μήνυμα που λαμβάνω από τα μέλη. Οι κομματικές αυτές δομές ανήκουν σε μια άλλη συγκυρία. Θα κάνω τις προτάσεις μου για καταστατικές αλλαγές όταν γίνει το καταστατικό συνέδριο που θα είναι συνέδριο επανίδρυσης». Κλείνοντας ανέφερε: «Να πάμε στις εθνικές εκλογές χωρίς την μόνιμη αμφισβήτηση. Δεν προτίθεμαι να γίνω Ιφιγένεια».

«Δεν εκβιαζόμαστε, όχι λευκή επιταγή»

Η αντίδραση ήταν η αντίθετη από αυτήν που περίμενε: Ένα-ένα τα στελέχη έστειλαν το μήνυμα ότι δεν δίδεται σε κανέναν λευκή επιταγή και πως και ο ίδιος θα κριθεί στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Διονύσης Τεμπονέρας, στο πλαίσιο της τοποθέτησής του κατά τη συνεδρίαση της Π.Γ. απάντησε στον Στέφανο Κασσελάκη για το θέμα του ερωτηματολογίου σημειώνοντας ότι

«η συζήτηση που ανοίγει παραμονές του συνεδρίου δημιουργεί πολιτική σύγχυση και ενδεχομένως υποκρύπτει ταυτοτικές αλλαγές που αγνοούν τα μέλη του κόμματος.. Τα μέλη δεν έδωσαν ποτέ εξουσιοδότηση για τη μετάλλαξη του κόμματος, σε καμία σοσιαλδημοκρατική ή φιλελεύθερη εκδοχή» και προσθέτοντας «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνέχεια της αριστερής-προοδευτικής του παράδοσης και θέλει να είναι ένα κόμμα της πληθυντικής, συμπεριληπτικής, κυβερνώσας Αριστεράς».

Απευθυνόμενος στον κ. Κασσελάκη σημείωσε ότι

«”Άλλαξέ τα όλα” δεν σημαίνει “διάλυσέ τα όλα”. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρίζει ανασυγκρότησης πάνω στην ιστορική του παράδοση, δεν κάνει ένα άλμα στο κενό», ενώ σε άλλο σημείο φέρεται να ξεκαθάρισε «είμαστε Αριστεροί. Δεν εκβιαζόμαστε. Δεν δίνουμε ποτέ και σε κανέναν λευκή επιταγή. Όλοι κρινόμαστε»

Διαβαστε επισης