Αναίρεση υπέρ του νόμου κατά της αθωωτικής απόφασης της εμπορίας ανθρώπων και καταναγκαστικής εργασίας στις φυτείες φράουλας στα της Νέας Μανωλάδας (2012-2013), άσκησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, στην υπόθεση που η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Να σημειωθεί ότι η όποια απόφαση εκδοθεί επί της αναίρεσης υπέρ του νόμου, δεν έχει καμία έννομη συνέπεια για τους αθωωθέντες, παρά μόνο νομολογιακό χαρακτήρα.
Υπενθυμίζεται ότι το 2014 ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Παρασκευαΐδης είχε κρίνει ότι δεν πρέπει να ασκηθεί αναίρεση κατά της ομόφωνης αθωωτικής απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Πατρών κατηγορουμένων στην υπόθεση της Ν. Μανωλάδας.
Είναι γνωστό επίσης ότι τον Μάρτιο του 2017 η Ελλάδα είχε καταδικαστεί από το δικαστήριο του Στρασβούργου και υποχρεώθηκε να αποζημιώσει με ποσό που φτάνει τις 676.000 συνολικά 42 αλλοδαπούς εργάτες, υπηκόους του Μπαγκλαντές, της Μανωλάδας.
Η απόφαση του δικαστηρίου του Στρασβούργου αφορά 42 οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
Με ομόφωνη απόφασή του το ΕΔΑΔ αναγνώρισε ότι υπήρξε παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά την απαγόρευση των καταναγκαστικών έργων και ότι η κατάσταση των 42 αποτελούσε εμπορία ανθρώπων και καταναγκαστική εργασία, με δεδομένο ότι η εκμετάλλευση μέσω της εργασίας αποτελεί μια πτυχή εμπορίας.
Προηγουμένως, το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών με ομόφωνη απόφασή του είχε κρίνει ότι ο εργοδότης- παραγωγός και οι 3 επιστάτες για την υπόθεση της αιματηρής επίθεσης εναντίον των μεταναστών τον Απρίλιο του 2013 στη Νέα Μανωλάδα, ήταν αθώοι για την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων.
Τώρα, μετά από παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου προς τον Χαράλαμπο Βουρλιώτη, ο τελευταίος αφού μελέτησε το παραπεμπτικό βούλευμα και τις αποφάσεις του ελληνικού και ευρωπαϊκού δικαστηρίου προχώρησε στην άσκηση αναίρεσης υπέρ του νόμου, κρίνοντας ότι υπάρχει εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου.
Στο σκεπτικό του ο εισαγγελέας επισημαίνει ότι η εμπορία ανθρώπων πέρα από τον απεχθή χαρακτήρα της, επιφέρει βαριές ψυχικές και σωματικές βλάβες ιδίως σε εκείνα τα θύματα που η κοινωνική τους κατάσταση είναι ευάλωτη και ότι το δικαστήριο της Πάτρας που αθώωσε τους εμπλεκόμενους από το αδίκημα της εμπορία ανθρώπων υπέπεσε σε πλημμέλειες αναφορικά με την ερμηνεία της σχετικής νομοθεσίας, ενώ δεν αποδόθηκε κατηγορία σχετική με τη ρατσιστική νομοθεσία.
Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών στις 30 Νοεμβρίου, διοργανώνει κλειστή ημερίδα με τη συμμετοχή Ελλήνων και αλλοδαπών δικαστών και εισαγγελέων και με τη συμμετοχή του Έλληνα αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Λίνου-Αλέξανδρου Σισιλιάνου.