Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή σε συνδυασμό με τη πρόσφατη διαρροή σε υποθαλάσσιο αγωγό στη Βαλτική που τροφοδοτεί με φυσικό αέριο την Ευρώπη, έχουν αναζωπυρώσει την ανησυχία για τον ομαλό ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης τον χειμώνα. Αυτό αντανακλάται στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου που εκτοξεύθηκαν σε υψηλό επταμήνου, συμπαρασύροντας προς τα πάνω και τη χονδρική ρεύματος.
Ο φόβος και ο προβληματισμός φαίνεται να επικρατούν στην αγορά ενέργειας, καθώς οι απειλές αυξάνονται και ενισχύονται, δημιουργώντας ισχυρές αμφιβολίες ενόψει του χειμώνα. Ούτε το γεγονός ότι η Ευρώπη εμφανίζεται πιο θωρακισμένη «φέτος» σε σχέση με πέρυσι, έχοντας υψηλά αποθέματα φυσικού αερίου, καταλαγιάζει την ανησυχία της αγοράς για τους επόμενους μήνες.
Το κλίμα αβεβαιότητας προκαλείται από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και εντείνεται από τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης, με την εμπλοκή και άλλων χωρών, όπως το Ιράν. Ηδη τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια για τον ευρωπαϊκό εφοδιασμό, ιδίωςτου υγροποιημένου αερίου (LNG) στο οποίο έχει επενδύσει η Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο, έχουν κάνει την εμφάνισή τους.
Το Ισραήλ διέταξε τη Chevron να αναστείλει προσωρινά τις εργασίες στο υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου Ταμάρ, το πλησιέστερο ισραηλινό κοίτασμα στη Γάζα. Το Ταμάρ αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ της ετήσιας παραγωγής φυσικού αερίου του Ισραήλ, άνω των 20 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων,Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου του Ισραήλ καταναλώνεται εγχώρια, περίπου το ένα τρίτο εξάγεται μέσω αγωγών στην Αίγυπτο και στις παγκόσμιες αγορές. Αποτελεί και αυτό έχει τη μεγάλη σημασία του σημαντικό προμηθευτή φυσικού αερίου LNG στην Ευρώπη.
Ο δεύτερος πυλώνας της ανησυχίας είναι η διαρροή σε υποθαλάσσιο αγωγό που συνδέει τη Φιλανδία με την Εσθονία και μέσω αυτού τροφοδοτείται ένα μεγάλο κομμάτι της Γηραιάς Ηπείρου. Η έντονη φημολογία που έχει αναπτυχθεί μιλά για σαμποτάζ στον αγωγό, κάτι που εντείνει τον προβληματισμό στην αγοράς ενέργειας.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι εν λόγω εστίες κινδύνου καταδεικνύουν το πόσο εύθραυστες είναι οι αγορές, ιδίως της Ευρώπης, η οποία ξεκινά τον δεύτερο χειμώνα της χωρίς μεγάλο μέρος των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Σε υψηλά επταμήνου η τιμή του φυσικού αερίου
Το ολλανδικό συμβόλαιο αναφοράς Νοεμβρίου (ΤΤF) εκτοξεύθηκε σήμερα πάνω από τα 56 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2023. Η μεγάλη άνοδος φαίνεται πως είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τη σύρραξη στο Ισραήλ, αφού σε περίπου μία εβδομάδα, η τιμή του φυσικού αερίου πραγματοποίησε άλμα 48%.
Σε ισχυρή τροχιά ανόδου κινούνται και οι τιμές του ρεύματος στην χονδρεμπορική αγορά στην Ελλάδα. Για σήμερα Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, η τιμή διαμορφώνεται στα 136,33 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση κατά 13,96%, με τη χαμηλότερη στα 75,9 ευρώ/MWh και την υψηλότερη σχεδόν στα 250 ευρώ/MWh.