Οικονομία

Αμφισβητεί η Κομισιόν το αναπτυξιακό story Μητσοτάκη


Δεν γίνεται δεκτή η φιλόδοξη πρόβλεψη της κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,8% φέτος, ενώ προβλέπεται επιβράδυνση στο 2% το 2021.

Δεν φαίνεται να έχει πείσει τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών το αναπτυξιακό αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς οι προβλέψεις τους για την ανάπτυξη διατηρούν αρκετή απόσταση από τις αντίστοιχες του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, ενώ σημειώνουν ότι η καλή επίδοση του 2019 επιτεύχθηκε, σε μεγάλο βαθμό, χάρη στη μεγάλη αύξηση των δημοσίων δαπανών πριν τις βουλευτικές εκλογές.

 

Τα μηνύματα από τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν, που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, είναι μάλλον επιφυλακτικά έναντι της κυβέρνησης, χωρίς να δείχνουν ότι η Επιτροπή έχει πεισθεί ότι η πολιτική της θα «απογειώσει» την ανάπτυξη.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ακόμη και η -προαναγγελθείσα από ελληνικό έδαφος από τον επίτροπο Οικονομικών Τζεντιλόνι- αύξηση της πρόβλεψης για τη φετινή ανάπτυξη είχε μάλλον χαρακτήρα διπλωματικής αβροφροσύνης, παρά ουσιαστικής αναθεώρησης προβλέψεων, καθώς η νέα εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ το 2020 είναι 2,4%, οριακά αυξημένη από την προηγούμενη για 2,3% και ένα «κλικ» χαμηλότερα από την πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος για 2,5%.

 

Ουσιαστικά, η Κομισιόν εξακολουθεί να αμφισβητεί ότι η πολιτική της κυβέρνησης θα εκτινάξει το ρυθμό ανάπτυξης στο 2,8% φέτος, όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός.

 

Επιπλέον, η Κομισιόν φαίνεται να θεωρεί ότι η αρκετά καλή αναμενόμενη επίδοση του 2020 θα είναι μάλλον μια αναλαμπή χωρίς ανάλογη συνέχεια, αφού το 2021 εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα υποχωρήσει στο 2%.

 

Όσο για τη σημαντική αναθεώρηση των προβλέψεων για το 2019, με αύξηση του εκτιμώμενου ρυθμού ανάπτυξης από 1,8% σε 2,2%, οι τεχνοκράτες της Κομισιόν δεν σπεύδουν να την αποδώσουν κυρίως στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος μετά τις εκλογές και στα πρώτα μέτρα της νέας κυβέρνησης, αλλά σημειώνουν ότι ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης προεκλογικής αύξησης των δαπανών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τη χορήγηση 13ης σύνταξης και άλλα μέτρα.

 

«Η ανάπτυξη το 2019 επηρεάστηκε επίσης θετικά από την ισχυρή αύξηση της κατανάλωσης της κυβέρνησης πριν από τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου, ενώ η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων παρέμεινε υποτονική», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

 

Τέλος, οι τεχνοκράτες της Επιτροπής δεν φαίνεται να είναι απόλυτα πεπεισμένοι ότι η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να συνεχίσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων χωρίς παρεκτροπές. Αυτό φαίνεται καθαρά από το γεγονός ότι προτάσσεται στο κείμενο των προβλέψεων η ακόλουθη αναφορά: «Η ελληνική οικονομία της Ελλάδας εκτιμάται ότι αναπτύχθηκε κατά 2,2% το 2019 και ο ρυθμός αναμένεται να είναι 2% ή υψηλότερος στον ορίζοντα πρόβλεψης, δηλαδή έως και το 2021, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχισθούν οι προσπάθειες μεταρρύθμισης».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις