Επιχειρήσεις

Αλλαγή σκηνικού με… βροχή deal!


Η εποχή της απαξίωσης της ελληνικής οικονομίας τελειώνει: αυτό το μήνυμα στέλνει η ολοκλήρωση μέσα σε λίγες ώρες της διαδικασίας διάθεσης της συμμετοχής της Eurobank στην εταιρεία διαχείρισης εμπορικών ακινήτων Grivallia, με ικανοποιητικό τίμημα, μόλις λίγες ημέρες μετά την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής σε διεθνή κοινοπραξία, επίσης με υψηλό τίμημα.

Το deal, που ανακοινώθηκε από την τράπεζα λίγο πριν το άνοιγμα του ΧΑ, έχει δύο πτυχές ευρύτερη σημασία για τη ροή επενδύσεων στην Ελλάδα, μετά και τον περιορισμό των πολιτικών κινδύνων, χάρη στην απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου:

  • Η συναλλαγή επί μετοχών μιας «βαριάς» εταιρείας ακινήτων, με κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 900 εκατ. ευρώ, έγινε με τίμημα που αντιστοιχεί στη λογιστική αξία των μετοχών και σε σχέση τιμής/κερδών (με βάση τα προβλεπόμενα κέρδη 2017) γύρω στο 20. Ουσιαστικά, το τίμημα των 178 εκατ. ευρώ για το 20% της Grivallia αντανακλά την εκτίμηση διεθνών επενδυτών ότι η ελληνική αγορά ακινήτων δεν πρόκειται να υποχωρήσει άλλο. Αντίθετα, εκτιμάται ότι θα προσφέρει σημαντικές αποδόσεις και κέρδη σε όσους τοποθετηθούν τώρα, δηλαδή στο σημείο έναρξης ενός νέου ανοδικού κύκλου.
  • Η εταιρεία επενδύσεων Fairfax, του γνωστού δισεκατομμυριούχου επενδυτή Πρεμ Γουάτσα, παρότι ως τώρα δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τα προσδοκώμενα κέρδη από τις επενδύσεις της στην Ελλάδα, που άρχισαν με την απόκτηση συμμετοχής στην Eurobank και παρά τις «γκρίνιες» των μετόχων της, δεν δίστασε να πάρει τον πλήρη έλεγχο της Grivallia, πληρώνοντας ένα σεβαστό ποσό, της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ, και θα επενδύσει περισσότερα προσεχώς, αφού θεωρείται βέβαιο ότι θα υποβάλει και δημόσια πρόταση για τις μετοχές της μειοψηφίας. Αυτή η «ψήφος εμπιστοσύνης» από έναν επενδυτικό κολοσσό παγκόσμιας εμβέλειας δεν περνά απαρατήρητη από τις αγορές, που λαμβάνουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει πλέον να προσφέρει ευκαιρίες για σημαντική απόδοση επενδύσεων, χωρίς τους ακραίους κινδύνους του πρόσφατου παρελθόντος.

Η Εθνική Ασφαλιστική

Ανάλογα μηνύματα εξέπεμψε πριν από λίγες ημέρες η επιτυχής ολοκλήρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στην κοινοπραξία της Exin και του Ελληνοαμερικανού επενδυτή Τζον Κάλαμος, έναντι συνολικού τιμήματος 720 εκατ. ευρώ.

Για να γίνει αντιληπτή η μεγάλη αλλαγή προσδοκιών, που έχει σημειωθεί σε μικρή χρονική περίοδο, αρκεί να αναφερθεί ότι, όταν άρχιζε η Εθνική Τράπεζα τη διαδικασία πώλησης της θυγατρικής ασφαλιστικής, οι παράγοντες του κλάδου θεωρούσαν απίθανο να επιτευχθεί ένα τίμημα υψηλότερο από τα 600 εκατ. ευρώ, που ήταν η λογιστική αξία των μετοχών στα βιβλία της μητρικής τράπεζας.

Η Πειραιώς και η Αττικής

Δύο άλλες συναλλαγές, εξάλλου, επίσης με επίκεντρο τον τραπεζικό τομέα, δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες, ακριβώς επειδή αντανακλούν την αλλαγή του επενδυτικού κλίματος:

  1. Η Τράπεζα Αττικής ανακοίνωσε σήμερα την ολοκλήρωση της μεταβίβασης χαρτοφυλακίου προβληματικών δανείων σε οριστική καθυστέρηση στον οίκο Aldrigde, δια της οποίας η τράπεζα ενισχύει κατά 70 εκατ. ευρώ την κεφαλαιακή της επάρκεια και θα έχει τη δυνατότητα στο μέλλον να αποκομίσει πρόσθετα κέρδη από την είσπραξη του καλύτερου κομματιού των προβληματικών αυτών δανείων. Η συναλλαγή είναι σημαντική ευρύτερα για το τραπεζικό σύστημα, καθώς επιβεβαιώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκουν επαρκές διεθνές ενδιαφέρον για να αξιοποιήσουν ακόμη και τα πιο «κόκκινα» τμήματα του ενεργητικού τους για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας.
  2. Η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε χθες επιτυχώς την πρώτη ηλεκτρονική δημοπρασία ακινήτων του χαρτοφυλακίου της. Συνολικά πωλήθηκαν 29 ακίνητα, που έφεραν έσοδα άνω των 3 εκατ. ευρώ στην τράπεζα, η οποία παρέσχε χρηματοδότηση σχεδόν για τις μισές από αυτές τις συναλλαγές (14). Το ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε (χαρακτηριστικό είναι ότι στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών εγγράφηκαν 60 μεσιτικά γραφεία) επιβεβαιώνει από μια άλλη πλευρά ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικά αναζωπυρώνεται, ύστερα από την πολυετούς διάρκειας καθίζηση.