Τουρισμός

Απογειώθηκε ο τουρισμός το α’ εξάμηνο!


Αισθητή αύξηση παρουσιάζουν οι αφίξεις ξένων τουριστών στην Ελλάδα, καθώς και οι εισπράξεις, το πρώτο εξάμηνο του 2023, τόσο σε σχέση με το 2022, όσο και σε σύγκριση με το 2019.

Πρόκειται για αισιόδοξα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, πλην όμως πρέπει να σημειωθεί ότι τα δύσκολα για τον ελληνικό τουρισμό έπονται καθώς για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, που είναι οι πιο «παραγωγικοί» μήνες, τα μηνύματα είναι αρνητικά, λόγω πυρκαγιών και αρνητικής διαφήμισης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν τον Ιούνιο  κατά 17,9%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022 και οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 17,2% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022. 

Φέτος οι εισπράξεις ανήλθαν σε 2,93 δισ. ευρώ, από 2,5 δις. ευρώ τον Ιούνιο του 2022.

Συνολικά το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 26,0% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022 και οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 23,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, αλλά και 14,1% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Πιο συγκεκριμένα, οι εισπράξεις από τον τουρισμό ανήλθαν φέτος σε 6,17 δισ. ευρώ, από 4,98 δισ. ευρώ πέρυσι και έναντι 5,41 δισ. ευρώ, το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Ωστόσο, το κλίμα για τον ελληνικό τουρισμό επιβαρύνθηκε αισθητά από τις πυρκαγιές σε Ρόδο και Κέρκυρα, αλλά και από τη δυσφήμιση των νησιών Μύκονο και Σαντορίνη, μέσω των social media, για τις υπερβολικές χρεώσεις σε καταστήματα εστίασης.

Ήδη οι αφίξεις του μηνός Ιουλίου μειώθηκαν σε Ρόδο, Μύκονο και Σαντορίνη, ενώ μειωμένες είναι οι κρατήσεις και για τον μήνα Αύγουστο.

Στο πλαίσιο αυτό, η πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2023, θα κριθεί το β’ εξάμηνο του έτους που είναι και το πιο κρίσιμο, δεδομένου ότι τότε ξη κίνηση είναι πιο αυξημένη.

Μείωση εξωτερικού ελλείμματος

Η αύξηση των εισπράξεων από τον τουρισμό καθώς και η μείωση της δαπάνης για εισαγωγές καυσίμων, μείωση το έλλειμμα των εξωτερικών συναλλαγών της χώρας.

Συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε μείωση κατά 204,0 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022 και διαμορφώθηκε σε 638,2 εκατ. ευρώ.

Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών, σε απόλυτους αριθμούς. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 24,2% σε τρέχουσες τιμές (-9,6% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 18,5% σε τρέχουσες τιμές (-5,6% σε σταθερές τιμές).

Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μείωση κατά 1,6% σε τρέχουσες τιμές (-3,9% σε σταθερές τιμές), και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα μειώθηκαν κατά 2,9% (-3,3% σε σταθερές τιμές).

Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων αυξήθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, κυρίως λόγω της αύξησης των πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Το έλλειμμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων μειώθηκε έναντι του Ιουνίου του 2022, λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών του τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 3,7 δισεκ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκε σε 7,9 δισεκ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε, παρά τη μικρή πτώση των εξαγωγών, λόγω της μεγαλύτερης μείωσης των εισαγωγών. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,7% σε τρέχουσες τιμές (αύξηση 2,5% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές κατέγραψαν μείωση κατά 7,2% (-1,8% σε σταθερές τιμές).

Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν αύξηση κατά 5,1%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μείωση κατά 1,5% ( 1,0% και -4,0% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).

Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων παρουσίασε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος το πρώτο εξάμηνο του 2022, καθώς η αύξηση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη αντισταθμίστηκε μόνο μερικώς από την άνοδο των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα.

Το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων κατέγραψε πλεόνασμα, έναντι ελλείμματος την αντίστοιχη περίοδο του 2022, κυρίως λόγω της καταγραφής καθαρών εισπράξεων, έναντι καθαρών πληρωμών, στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Διαβαστε επισης