Οικονομία

Αγωνία για τις δόσεις του Ταμείου Ανάκαμψης


Αγωνία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την εκταμίευση της δεύτερης και της τρίτης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης, αφενός λόγω των δεκάδων προαπαιτούμενων που πρέπει να υλοποιηθούν, αφετέρου ο κίνδυνος να συνδεθεί η εκταμίευση με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών, μέχρι αύριο, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, θα υποβάλει το αίτημα για την εκταμίευση της β΄ δόσης, μαζί με τον φάκελο των προαπαιτούμενων, που όφειλε να υλοποιήσει η Ελλάδα.

Στη συνέχεια θα περιμένει την απόφαση της Κομισιόν για την έγκριση του αιτήματος και ειδικά του κινδύνου να παγώσει η διαδικασία, αν συνδεθεί η εκταμίευση με τις υποκλοπές. Πάντως η εγκριτική απόφαση αναμένεται προς το τέλος του 2022, ενώ μετά θα ακολουθήσει η υποβολή του αιτήματος για την εκταμίευση της τρίτης δόσης.

Μέχρι τώρα η Ελλάδα έλαβε από το Ταμείο Ανάκαμψης τα ακόλουθα ποσά:

  1. Στις 9 Αυγούστου 2021 η Κομισιόν εκταμίευσε στην Ελλάδα με τη μορφή προκαταβολής το ποσό των 3,96 δισ. ευρώ.
  2. Στις 8 Απριλίου 2022 εκταμιεύτηκε η πρώτη δόση, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,72 δισ. αφορά επιδοτήσεις και 1,84 δισ. ευρώ σε δάνεια.
  3. Ακολουθεί η τρίτη δόση ύψους 1,72 δισ. ευρώ, η οποία αφορά μόνο σε επιδοτήσεις και συνδέεται με την εκπλήρωση 25 ορόσημων, τα οποία έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2ου τριμήνου του 2022.

Στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται η μεταρρύθμιση για την απλούστευση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ΜμΕ μέσω συστήματος κουπονιών (voucher), το στρατηγικό σχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση, και διά βίου μάθηση, ο καθορισμός των προδιαγραφών για τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών ταμειακών μηχανών και των POS με το Taxisnet, η παροχή φορολογικών και οικονομικών κινήτρων για τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών των ΜμΕ, ο οικονομικός μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα και η δημιουργία νέων βιομηχανικών πάρκων.

Συνολικά η Ελλάδα αναμένει από το Ταμείο Ανάκαμψης συνολικούς πόρους ύψους 30,5 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-2026 από τους οποίους τα 18,1 δισ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις και τα 12,4 δισ. ευρώ δάνεια.

Η τρίτη δόση

Η τρίτη δόση είναι προγραμματισμένη να καταβληθεί το 2023. Το ύψος της είναι 3,6 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,72 δισ. ευρώ αφορά σε επιδοτήσεις και 1,84 δισ. ευρώ δάνεια, συνδέεται με την επίτευξη επιπλέον 40 ορόσημων έως το τέλος του 4ου  τρίμηνου του 2022.

Οι κυριότερες μεταρρυθμίσεις που πρέπει ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2022 είναι οι ακόλουθες:

  • Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας (ήτοι δεύτερος και τρίτος κύκλος του εξοικονομώ)
  • Κατάρτιση πολεοδομικών σχεδίων κατ’ εφαρμογή της πολεοδομικής μεταρρύθμισης.
  • Θέσπιση πλαισίου εγκατάστασης και λειτουργίας υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
  • Εφαρμογή νέας ρύθμισης της αγοράς ηλεκτροκίνησης για την υποχρέωση παροχής δημόσιας υπηρεσίας από λεωφορεία.
  • Νέο δίκτυο οπτικών ινών σε κτίρια και κατοικίες.
  • Νέα νομοθεσία διαχείρισης αποβλήτων για την εφαρμογή βιώσιμης υγειονομικής ταφής και ανακύκλωσης (χωριστή συλλογή των βιολογικών αποβλήτων και των μετάλλων, του χαρτιού, του γυαλιού και του πλαστικού.
  • Μεταρρύθμιση της πολιτικής για τα ύδατα για την αειφόρο χρήση των πόρων.
  • Ψηφιοποίηση αρχείων και συναφών υπηρεσιών, παροχή «πελατοκεντρικών» υπηρεσιών δημόσιας διοίκησης, μέσω της απλούστευσης και της βελτίωσης των διαδικασιών, των βελτιώσεων στα συστήματα και της συμμόρφωσης με τις ευρωπαϊκές στρατηγικές και πολιτικές, πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στην ψηφιακή μετάβαση και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.
  • Βελτίωση της ανθεκτικότητας, της προσβασιμότητας και της βιωσιμότητας της υγειονομικής περίθαλψης, νέο πλαίσιο καταπολέμησης του λαθρεμπορίου.
  • Καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της διαφθοράς.
  • Βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος δικαιοσύνης.
  • Νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση της απασχόλησης στον πολιτιστικό τομέα.
  • Δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροτοδιατροφικού τομέα (ήτοι ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας ανοικτής ψηφιακής γεωργικής υποδομής και γνωστικού γεωργικού περιβάλλοντος για την παραγωγική διαδικασία και τη διαχείριση των φυσικών πόρων).
Διαβαστε επισης