Ελλάδα

Εύβοια - αιολικά: Δεν έλαβαν υπόψη τους καρστικούς σχηματισμούς και την πιθανότητα ρύπανσης του νερού


Με αφορμή την πρόσφατη παγκόσμια μέρα νερού (22/03) ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος (Ε.Ο.Σ.) Χαλκίδας αναδεικνύει τον αγώνα που δίνει για την υπεράσπιση του νερού της Κεντρικής Εύβοιας, το οποίο κινδυνεύει από εργασίες εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Από κοινού με άλλους συλλόγους, ο ΕΟΣ Χαλκίδας προσέλαβε ανεξάρτητο γεωλόγο για να τεκμηριώσει επιστημονικά τις ενστάσεις των πολιτών, εφόσον οι αρμόδιοι για την προστασία του περιβάλλοντος κρατικοί φορείς έδωσαν το «πράσινο φως» στο έργο. Όπως αναφέρεται στην ανεξάρτητη μελέτη, σε περιοχές  με έντονη καρστική γεωμορφολογία καθώς και άλλες περιοχές με καρστικοποιημένα πετρώματα (π.χ. βουνά Κεντρικής Εύβοιας), είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος ρύπανσης των υπόγειων νερών.

«Επισημαίνεται ότι καρστικά βυθίσματα [δολίνες] υπάρχουν και στο βόρειο τμήμα της περιοχής «Γκράβες», στις περιοχές Τούρλα, Γέρο Έλατος, Σκόλος […].

Οι προαναφερθείσες περιοχές με έντονη καρστική γεωμορφολογία καθώς και άλλες περιοχές με καρστικοποιημένα πετρώματα έχουν εξαιρετικά μεγάλη υδροπερατότητα με αποτέλεσμα την πολύ υψηλή δυνατότητα ρύπανσης των υπόγειων νερών και ορισμένων σημείων παρουσίας νερού. Η μεγάλη παρουσία σημείων νερού στην περιοχή επιρροής του έργου αναλύεται σε επόμενο κεφάλαιο.

Τα επιφανειακά καρστικά βυθίσματα [δολίνες] συνδέονται με βαθύτερα καρστικά ανοίγματα (σπηλαιώσεις και καταβόθρες) μέσω των οποίων μετακινούνται βαθύτερα με εξαιρετική ευκολία τα νερά και επομένως και ρύποι που καταλήγουν στα υπόγεια νερά. Αυτά τα θέματα δεν εξετάζονται στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ισχύουσα «Έγκριση της 1ης Αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και της αντίστοιχης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» (ΦΕΚ 2017/Β4673) υπάρχει ειδικό μέτρο το οποίο ορίζει «Κατάρτιση κανόνων προστασίας καταβοθρών». Η θεσμική αυτή υποχρέωση επίσης δεν αναφέρεται και δεν εξετάζεται στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Σύμφωνα με ανάρτηση του ΕΟΣ Χαλκίδας, η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το υπουργείο Περιβάλλοντος, το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο ΟΦΥΠΕΚΑ «ένιψαν τας χείρας τους», επιτρέποντας την υλοποίηση του έργου.

Πάνω από το 65% του ελληνικού πληθυσμού πίνει νερό από καρστικά συστήματα

Σε αντίστοιχες εκκλήσεις για την προστασία του νερού και των καρστικών γεωλογικών σχηματισμών προέβη και η Σπηλαιολογική Ομοσπονδία Ελλάδος: «Με αφορμή την σημερινή, παγκόσμια ημέρα του νερού, η ΣΟΕ θέλει να σας υπενθυμίσει πόσο σημαντικά είναι τα σπήλαια και οι υπόγειοι καρστικοί υδροφορείς γενικότερα. Στην χώρα μας, πάνω από το 65% του πληθυσμού πίνει νερό που έρχεται μέσα από καρστικά συστήματα. Προστάτεψε τα σπήλαια!»

Καμπανάκι του ΟΗΕ για την σημασία του νερού

Με το σύνθημα "Μη σπαταλάς το νερό σήμερα, για να μην το στερηθείς αύριο", ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 22α Μαρτίου ως παγκόσμια ημέρα υπενθύμισης της σημασίας του νερού στην ανθρωπότητα αλλά και ευαισθητοποίησης για το πολυτιμότερο αγαθό της φύσης.

Σύμφωνα με έρευνες του ΟΗΕ, της Unesco και άλλων ερευνητικών κέντρων, προκύπτουν τα εξής αποθαρρυντικά αποτελέσματα:

- Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο (περίπου το 1/7 του συνολικού πληθυσμού) δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, μην μπορώντας να καλύψουν πρωταρχικές τους ανάγκες. Τα 232 εκατομμύρια από αυτούς προέρχονται από 26 χώρες του Τρίτου Κόσμου.

- Το 80% του πληθυσμού των αναπτυσσόμενων χωρών υποφέρει από ασθένειες που συνδέονται με το νερό ενώ 3 εκατομμύρια άνθρωποι, οι περισσότεροι παιδιά, πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με το νερό

- 18 χώρες της Αφρικής και της Ασίας βρίσκονται σε οριακή κατάσταση αποθεμάτων σε νερό

- 400 εκατομμύρια παιδιά (σχεδόν το 1/5 των παιδιών του κόσμου) στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν

- 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι στερούνται των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής

- Το 20% των επιφανειακών νερών στην Ευρωπαϊκή Ένωση απειλείται από ρύπανση.

Διαβαστε επισης