Τράπεζες

Αγώνας δρόμου τραπεζών για τιτλοποιήσεις 30 δισ. ευρώ


Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών, καθώς καλούνται να προετοιμάσουν τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων ονομαστικής αξίας 30 δισ. ευρώ και να έχουν έτοιμα τα σχέδιά τους πριν από τα stress tests της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής και της ΕΚΤ για το 2020, με την προοπτική να έχει υλοποιηθεί ο κύριος όγκος των συναλλαγών αυτών μέσα στον επόμενο χρόνο.

Το νομοσχέδιο για το σχέδιο «Ηρακλής», που θα εξειδικεύσει με ποιον τρόπο θα γίνουν οι τιτλοποιήσεις με την εγγύηση του Δημοσίου για καλύτερα κομμάτιά τους (senior traches) δεν θα εγκριθεί σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ως τα τέλη Οκτωβρίου, αλλά πιθανότατα θα έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως πριν το τέλος του επόμενου μήνα και από αυτό το χρονικό σημείο θα μετράει επίσημα ο χρόνος για την προετοιμασία των τιτλοποιήσεων από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μόνο που έχει μείνει τυπικά ανοικτό για την προώθηση του σχεδίου στη Βουλή είναι η διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα πρέπει να δημοσιεύσει τη γνώμη της για το σχέδιο, πριν αυτό εγκριθεί από τη Βουλή, αλλά και να ξεκαθαρίσει πώς θα αντιμετωπίσει εποπτικά ο SSM τους τίτλους που θα εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο.

Η Ελλάδα απέχει ακόμη από την επενδυτική βαθμίδα των οίκων αξιολόγησης, σε αντίθεση με την Ιταλία, που εφάρμοσε ανάλογο σχέδιο, και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός θα πρέπει, προκειμένου να έχουν πλήρη οφέλη οι τράπεζες από τις τιτλοποιήσεις, να αποδεχθεί ότι οι τίτλοι που θα έχουν την εγγύηση του Δημοσίου θα έχουν μηδενική στάθμιση κινδύνου, ώστε οι τράπεζες να μπορούν να τους αφαιρούν από το σταθμισμένο ενεργητικό και να βελτιώνουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Όταν ξεκαθαρίσει και η εποπτική μεταχείριση των τίτλων, οι τράπεζες θα πρέπει να σχεδιάσουν το πρόγραμμα τιτλοποιήσεών τους, προσαρμοσμένο στις προδιαγραφές του σχεδίου «Ηρακλής». Το σημαντικότερο θα είναι να «ξεσκαρτάρουν» τα δάνεια που θα τιτλοποιηθούν κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να βρουν δάνεια τόσο καλής ποιότητας και αξίας γύρω στα 11 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούν να πάρουν αξιολόγηση BB- από αναγνωρισμένο οίκο αξιολόγησης, ώστε να επιτρέπεται, με βάση τη σχετική απόφαση της Κομισιόν, να εγγυηθεί ζημιές μέχρι 80% το Ελληνικό Δημόσιο, παρέχοντας εγγυήσεις ύψους 9 δισ. ευρώ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η εφαρμογή του σχεδίου είναι όλες οι τράπεζες να έχουν μεταφέρει σε εξωτερικό, ανεξάρτητο οίκο τη διαχείριση των προβληματικών απαιτήσεων, ώστε να μπορούν οι οίκοι αξιολόγησης να δίνουν καλές βαθμολογίες. Σήμερα, η Πειραιώς και η Eurobank βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αυτής της διαδικασίας, προχωρώντας σε συνεργασία με οίκους εγνωσμένης αξίας (Intrum και Pimco, αντίστοιχα), ενώ επείγει να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο η Εθνική και η Alpha Bank.

Όλες οι τράπεζες βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο για μεγάλες τιτλοποιήσεις δανείων, ενώ η Eurobank και η Alpha έχουν προχωρήσει περισσότερο, με συναλλαγές μεγάλης αξίας, οι  οποίες θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν και πριν το τέλος της χρονιάς. Όμως, τα σχέδια αναπροσαρμόζονται με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το σχέδιο «Ηρακλής», καθώς είναι προτεραιότητα των διοικήσεων και της εποπτικής αρχής να εξαντληθούν πρώτα όλες οι δυνατότητες για τιτλοποιήσεις με κρατικές εγγυήσεις, οι οποίες θα φέρουν στις τράπεζες και τα μικρότερα δυνατά κεφαλαιακά «χτυπήματα».