Οικονομία

Αγώνας δρόμου δύο εβδομάδων για το νέο νόμο Κατσέλη


Ενώ το μεσημέρι δίνεται στη δημοσιότητα η έκθεση του ΔΝΤ, που επιμένει στο γνωστό «τροπάρι» των δημοσιονομικών κινδύνων, εστιάζοντας  στη μείωση του αφορολόγητου, στις μεταρρυθμίσεις-αποκρατικοποιήσεις και στις αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο ξεκινά έναν ακόμη αγώνα δρόμου, προκειμένου να κλείσει τις εκκρεμότητες των προαπαιτούμενων μέσα σε δύο εβδομάδες, μέχρι τη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 25 Μαρίου.

Η άμεση διευθέτηση τους  θεωρείται σκόπιμη και επιβεβλημένη όχι επειδή αποτελεί προϋπόθεση εκταμίευσης της δόσης των 970 εκατ. ευρώ – την οποία η χώρα δεν έχει ανάγκη – αλλά για να αποφευχθεί  η δημιουργία κλίματος αβεβαιότητας και δυσπιστίας στις αγορές.

 Μείζον  θέμα το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Σ’ αυτό προστίθενται ζητήματα αποκρατικοποιήσεων ( Εγνατία, λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ),  δημόσιας διοίκησης (στελέχωση ΑΑΔΕ) και οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς  ιδιώτες.

Για τον νέο νόμο Κατσέλη υπάρχει ήδη προσέγγιση απόψεων με τους Θεσμούς και εκτιμάται ότι το νομοθετικό πλαίσιο θα έχει τη συναίνεση της ΕΚΤ. Οπως διαβεβαιώνουν παράγοντες του ΥΠΟΙΚ στο χθεσινό Eurogroup έγιναν ακόμη  μερικά βήματα, που καθιστούν εφικτή τη διευθέτηση του θέματος πριν από την επόμενη συνεδρίαση του EWG.

 Στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι θα γίνει τελικά εν μέρει αποδεκτό το ελληνικό σχέδιο προστασίας των δανειοληπτών πρώτης κατοικίας, το οποίο καλύπτει και επιχειρηματίες-επαγγελματίες που έχουν δανεισθεί με εγγύηση την πρώτη κατοικία τους.

Διαλλακτικότητα ενόψει ευρωεκλογών

Οσον αφορά τις υπόλοιπες εκκρεμότητες,  οι Ευρωπαίοι θα δουν τις επόμενες εβδομάδες βήματα προόδου, με την προκήρυξη του νέου διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες και την καταβολή σημαντικών ποσών σε πιστωτές του Δημοσίου – κυρίως σε προμηθευτές νοσοκομείων, σε εξαγωγικές επιχειρήσεις και σε δικαιούχους επιστροφής φόρου.

Όπως φάνηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup,  οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης  αντιμετωπίζουν με διαλλακτικότητα το ελληνικό ζήτημα, θέλοντας να αποφύγουν εντάσεις, προβλήματα και εκκρεμότητες λίγο πριν από τις ευρωεκλογές.

Αυτή τη διαλλακτικότητα και την εκλογική «σκοπιμότητα» επικρίνει εμμέσως το ΔΝΤ στην έκθεση του. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεσή του τονίζει ότι τουλάχιστον τα ζητήματα των τραπεζών, των κόκκινων δανείων και των αναγκαίων δημοσιονομικών προσαρμογών δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται υπό το πρίσμα πολιτικών σκοπιμοτήτων ενόψει εθνικών εκλογών στην Ελλάδα και ευρωεκλογών στην ΕΕ.

Διαβαστε επισης