Οικονομία

Σε ύφεση και επίσημα πλέον η ελληνική οικονομία!


Το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2020 παρουσίασε μείωση κατά 0,9% σε ετήσια βάση και κατά 1,6% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2019, ενώ όλες οι αναλυτές βλέπουν ύφεση πέριξ του 10% το 2020

Δραματικές είναι οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην οικονομία καθώς το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2020 παρουσίασε μείωση κατά 0,9% σε ετήσια βάση και κατά 1,6% σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2019.

Σε μια περίοδο που επηρεάστηκε μόνο κατά μισό μήνα από το lockdown της πανδημίας, η ελληνική οικονομία πέρασε σε ύφεση και το ερώτημα είναι το βάθος της ύφεσης στη διάρκεια του 2020, καθώς τα δύσκολα είναι μπροστά μας, στα επόμενα τρίμηνα του έτους, λόγω της αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών η ύφεση μπορεί να αγγίξει και το 13% το 2020, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι θα φτάσει μέχρι 9,5% ενώ διεθνείς οίκοι «βλέπουν» μείωση του ΑΕΠ, πέριξ του 10%

Οι εκτιμήσεις αυτές ενισχύουν την αβεβαιότητα στην πραγματική οικονομία, όπου,  η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι δραματική. Η ανεργία παρουσιάζει εκρηκτική αύξηση ήδη από τον Μάρτιο, η οποία κλιμακώθηκε τον Απρίλιο, με δεκάδες χιλιάδες νέους ανέργους, ενώ πλέον από την 1η Ιουνίου έχουμε κύμα απολύσεων, καθώς τελείωσαν τα όποια μέτρα προστασίας.

Σημειώνεται ότι η πανδημία του κορονοϊού «ακούμπησε» την Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου, ενώ το γενικό λουκέτο και η καραντίνα ξεκίνησαν από τα μέσα Μαρτίου. Και αν στο πρώτο τρίμηνο η ύφεση ήταν 0,9%, τα δύσκολα είναι μπροστά. Στο δεύτερο τρίμηνο του έτους που περιλαμβάνει τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο η εικόνα είναι δραματική, καθώς η οικονομία είχε μπει σε χειμερία νάρκη.

Ο τουρισμός, ο μεγάλος αιμοδότης του ΑΕΠ, θα είναι το κλειδί των εξελίξεων, αλλά τα μηνύματα είναι αρνητικά. Από τον Μάρτιο είναι μηδενικές οι εισπράξεις τουλάχιστον μέχρι και τον Μάιο, ενώ από τον Ιούνιο και για τη θερινή περίοδο το στοίχημα είναι πόσοι ξένοι τουρίστες θα έρθουν, λόγω των απαγορεύσεων που τίθενται από διάφορα κράτη.

Επίσης, από τα μέσα Μαρτίου, βούλιαξε η κατανάλωση, ένας παράγοντας που επηρεάζει καθοριστικά το ελληνικό ΑΕΠ, ενώ το μόνο θετικό στοιχείο είναι η επίδραση του εξωτερικού ισοζυγίου. Οι εξαγωγές δείχνουν να αντέχουν ενώ ταυτόχρονα, υπάρχει όφελος για το ΑΕΠ, από τη μείωση των εισαγωγών, λόγω της μείωσης της δαπάνης για εισαγωγές καυσίμων, αλλά και της γενικότερης μείωσης των εισαγωγών, λόγω της μειωμένης εγχώριας ζήτησης και της αβεβαιότητας.

Το καμπανάκι για το ελληνικό ΑΕΠ είχε χτυπήσει από το δ΄ τρίμηνο του 2019, όταν παρουσίασε μείωση κατά 0,7%, σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2019, ενώ σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2018 παρουσίασε αύξηση κατά 1,0%.΄Έτσι, η μέση ανάπτυξη της οικονομίας το 2019 διαμορφώθηκε στο 1,9%, έναντι 2% που ήταν ο στόχος της κυβέρνησης και έναντι 1,9% που ήταν το 2018.

Τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2019

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ του α΄ τριμήνου μειώθηκε κατά 1,6% σε τριμηνιαία βάση και κατά 0,9%. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα των ακόλουθων μεταβολών:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019. Συγκεκριμένα καταγράφεται μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 0,9%, ενώ αντίθετα αυτή του δημοσίου καταγράφει άνοδο κατά 2,3%. 
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 8,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019.
  • Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,3%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,3%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 8%.

Μεταβολές σε ετήσια βάση

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019. Για τα νοικοκυριά η μείωση είναι 0,7% ενώ στο δημόσιο σημειώνεται άνοδος 2%.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,01%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,2% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,3%.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα