Κόντρα στις θετικές εκθέσεις διεθνών οίκων που συνεχίζουν να διατυπώνουν αισιόδοξες προβλέψεις και να θέτουν υψηλές τιμές-στόχους, οι τραπεζικές μετοχές του ΧΑ ακολουθούν την αντίθετη πορεία, οδηγώντας το ΧΑ σε καθοδική τροχιά.
Σήμερα ο κλαδικός τους δείκτης υποχωρεί πάνω από 2%, δίνοντας πτωτική κατεύθυνση στην αγορά, που βρίσκεται πάλι μπροστά στον κίνδυνο μιάς μεγαλύτερης διορθωτικής κίνησης.
Στο κόκκινο κινούνται αυτή την ώρα οι δύο βασικοί δείκτες, χάνοντας πολλές μονάδες από την πτώση των τραπεζικών μετοχών. Μαζί με τους δείκτες υποχωρούν και οι προσδοκίες για περαιτέρω ανάκαμψη, που καλλιεργήθηκαν το προηγούμενο διήμερο με την ανοδική αντίδραση της αγοράς.
Τα ικανοποιητικά έως εντυπωσιακά αποτελέσματα 9μήνου που ανακοινώνουν πολλές εισηγμένες εταιρείες, συντηρούν το αγοραστικό ενδιαφέρον, το οποίο όμως είναι επιλεκτικό και επικεντρώνεται σε λίγες μετοχες της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Σε μέτρια-χαμηλά επίπεδα κινείται ο τζίρος. Σε τρεισήμιση ώρες έχουν αλλάξει χέρια μετοχές αξίας 39 εκατ. ευρώ.
Ουδέτερη έως αρνητική η επίδραση από τις μεγάλες διεθνείς αγορές, όπου επικρατεί έντονη μεταβλητότητα και δεν υπάρχει ενιαία τάση. Μετά το +1% που σημείωσε χθες ο Dow Jones, τα ευρωπαϊκα χρηματιστήρια παρουσιάζουν μεικτή εικόνα. Μικρές απώλειες της τάξεως του 0,20% καταγράφουν ο DAX και ο CAC-40, στο +0,75% ο FT-100 του Λονδίνου.
Αποτέλσμα της αβεβαιότητας που επικρατεί στα χρηματιστήρια είναι εν μέρει και η ενίσχυση των ομολόγων της Ευρωζώνης, που "τρέχουν" σήμερα σε ρυθμούς μινι ράλι: Κατά 5,5 μονάδες βάσης υποχωρούν οι αποδόσεις του γερμανικού, γαλλικού και ιταλικού 10ετούς, κατά 8 μβ του ελληνικού (στο 3,12%).
Μετοχές και δείκτες
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με θετικά πρόσημα, αλλά μετά το πρώτο ημίωρο όλοι οι δείκτες πήραν καθοδική κατεύθυνση, με "οδηγό" τον τραπεζικό.
Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αρχικά +0,45% στις 1.403,88 μονάδες και εν συνεχεία γύρισε μέχρι -0,50% στις 1.380,58.Τώρα βρίσκεται στις 1.393 μονάδες με απώλειες 0,32%.
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει 0,35% στις 3.380,6 μονάδες. Περίπου 0,55% χάνει ο δείκτης των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε καθοδικά μέχρι -2,25% και τώρα υποχωρεί κατά 2%. Με θετικό πρόσημο μόνον η Attica Bank (+3,4%), που ανακάμπτει μετά από έξι limit down. Στον αντίποδα Εθνική -2,7%, Πειραιώς -2,2%, Eurobank και Alpha -2%, Optima και Τρ. Ελλάδος -0,7%. Αμετάβλητη η Τρ. Κύπρου.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips συνεχίζεται το ράλι της ΕλβάλΧαλκόρ, με +3,3%. Ακολουθούν ΟΠΑΠ +1,9%, Τιτάν +1,5%, Cenergy και Ελλάκτωρ +1,2%, Coca-Cola +1%.
Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι Lamda -2,1%, Σαράντης -1,5%, Motor Oil -1,2%, ΕΛΠΕ -1%.