Χρηστικά

Μπλόκο στο τελωνείο στα μικροδέματα από Κίνα και ebay (πίνακας)


Ακριβότερες θα είναι οι εισαγωγές από το εξωτερικό ακόμα και μικρής αξίας αντικειμένων, καθώς από την 1η Ιουλίου αλλάζει ριζικά το καθεστώς επιβολής του ΦΠΑ σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Σin.

Το νέο καθεστώς πλήττει κυρίως τους χιλιάδες καταναλωτές που αγοράζουν προϊόντα από διαδικτυακά καταστήματα κυρίως της Κίνας, όπως το Aliexpress, καθώς επίσης και από το ebay, το Amazon κ.λπ.

Όλα τα συγκεκριμένα αγαθά, θα επιβαρύνονται πλέον με ΦΠΑ 24%, ή 13% ή 6%, ανάλογα με την κατηγορία που ανήκουν, αλλά το ερώτημα είναι εάν οι συγκεκριμένες αγορές θα βαρύνονται και με έξοδα εκτελωνισμού, γεγονός που θα εξακοντίσει το κόστος σε υψηλά και ασύμφορα επίπεδα.

Ταυτόχρονα αλλάζει το φορολογικό καθεστώς και για την εισαγωγή προϊόντων υψηλότερη αξίας, ακόμα και από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, ενόψει της έναρξης ισχύος του νέου πλαισίου της ΕΕ  στον τομέα του ΦΠΑ, σε σχέση με τις  ηλεκτρονικές συναλλαγές (e-commerce), και ειδικότερα τη φορολογική επιβάρυνση των μικροδεμάτων, που εισάγονται από τρίτες χώρες, από 1η Ιουλίου 2021, επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές:

  • Όλες οι εισαγωγές δεμάτων αξίας έως 22 ευρώ, που παραγγέλνονται ηλεκτρονικά και σήμερα απαλλάσσονται του ΦΠΑ, υπόκεινται στον φόρο αυτό. Συνεπώς, οι καταναλωτές επιβαρύνονται με τον συντελεστή ΦΠΑ, που ισχύει στη χώρα μας (24% ή 13% ή 6%), αναλόγως του είδους του αγαθού.
  • Προσοχή: Η επιβολή ΦΠΑ στα μικροδέματα σχετίζεται με τον χρόνο εισόδου τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι ανεξάρτητη από τον χρόνο της ηλεκτρονικής παραγγελίας ή την έναρξη αποστολής από τον πωλητή.
  • Οι, μεμονωμένοι εισαγωγείς ή ταχυδρομικές εταιρείες, που εισάγουν από 1.7.2021 μικροδέματα στη χώρα μας, ανεξαρτήτως ποσού, οφείλουν να τηρήσουν την προβλεπόμενη τελωνειακή διαδικασία και να καταβάλουν - κατά περίπτωση, ανάλογα με το είδος του αγαθού- τον ΦΠΑ, που ισχύει.

Δηλαδή, όσοι έχουν ήδη έχουν αποστείλει παραγγελίες σε καταστήματα της Κίνας, για προϊόντα αξίας έως 22 ευρώ και αυτά φτάσουν στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου και μετά, τότε θα επιβαρυνθούν κανονικά και με ΦΠΑ και ενδεχομένως και με έξοδα εκτελωνισμού.

Σημειώνεται πως οι αγορές από κινεζικά ιντερνετικά καταστήματα έχει εξαπλωθεί ιδιαίτερα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη της ΕΕ και αφορά βασικά ηλεκτρονικά είδη. 

Αυξομειώσεις ΦΠΑ στις αγορές από ΕΕ

Παράλληλα, αύξηση της επιβάρυνσης αναμένεται και για αγορές από τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς πλέον τα αγαθά θα βαρύνονται με τον ΦΠΑ που ισχύει στη χώρα προορισμού και κατανάλωσής τους.

Αναλυτικότερα, ο Έλληνας που αγοράζει ένα προϊόν από τη Γερμανία, που υπάγεται στον κανονικό συντελεστή, επιβαρύνεται με ΦΠΑ 19% που ισχύει στη Γερμανία. Από την 1η Ιουλίου το καθεστώς αλλάζει και το ίδιο προϊόν θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24% που ισχύει στην Ελλάδα.

Επίσης, το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ μεταξύ των χωρών της ΕΕ (24%) σημαίνει ότι το τελικό κόστος των αγαθών που αγοράζονται από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, θα αυξηθεί.

Υψηλότερο κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, από την Ελλάδα, έχουν μόνο η Ουγγαρία 27%,  η Σουηδία, η Δανία και η Κροατία 25%, ενώ ίδιο συντελεστή ΦΠΑ  με την Ελλάδα έχει η Φινλανδία.

Γιατί αλλάζει το καθεστώς

Οι αλλαγές αυτές επέρχονται από την εφαρμογή των νέων πανευρωπαϊκών κανόνων στο καθεστώς του ΦΠΑ που επιβάλλει η ΕΕ από την 1η Ιουλίου 2021.
Στόχος του νέου καθεστώτος είναι να διασφαλιστεί ότι ο ΦΠΑ θα καταβάλλεται πλέον στην χώρα όπου λαμβάνει χώρα η κατανάλωση των αγαθών και υπηρεσιών, προσφέροντας έτσι, ίσους όρους ανταγωνισμού των επιχειρήσεων  μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών, καθώς και μεταξύ του κλάδου του ηλεκτρονικού εμπορίου και των παραδοσιακών καταστημάτων.

Επίσης, σύμφωνα με την Κομισιόν οι νέοι κανόνες στοχεύουν στη πρόληψη και καταστολή της φορολογικής απάτης, η οποία είναι ιδιαίτερη ανθηρή εντός της ΕΕ, με το κόλπο των «εξαφανισμένων εμπόρων» και τα «καρουζέλ».

Διαβαστε επισης