Ως «άγκυρα σταθερότητας και λογικής σε έναν κόσμο που το πάνω χέρι έχουν πάρει οι παράφρονες» προβάλει αργά αλλά σταθερά η Ευρώπη, όπως επισήμανε σήμερα, από το βήμα του επίσημου gala του 32ου Money Show στη Θεσσαλονίκη, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Πρόσθεσε ότι το βασικό ζητούμενο του επόμενου πολιτικού κύκλου, που ανοίγει με τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, είναι αυτό μιας Ευρώπης «που αφήνει πίσω της την εποχή των ψευδαισθήσεων και της αφέλειας, που ηγείται και δεν ακολουθεί και μπορεί να λύσει τα βασικά της προβλήματα με την ισχύ της οικονομίας της και το δεύτερο παγκόσμιο νόμισμα αναφοράς».
Αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι βρίσκεται σε μια πρωτοφανή θετική συγκυρία, καθώς «οι πλανήτες στοιχίζονται με τρόπο που την ευνοούν» και προβάλει ως χώρα σταθερότητας, ευημερίας και ασφάλειας, σε μια περιοχή που αυτά είναι ζητούμενα και όχι δεδομένα. «Είμαστε η μόνη χώρα σε ακτίνα 500 χλμ που είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ, της Ευρωζώνης, της Σένγκεν και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Είμαστε όσα όλοι οι γείτονές μας θέλουν να γίνουν» είπε χαρακτηριστικά.
«Διπλή λεωφόρος ανάπτυξης» το ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της πρωτοφανείς πόρους για να στηρίζει την αναπτυξιακή της δυναμική, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, μια διπλή λεωφόρο χρηματοδότησης, με συνολικους πόρους κοντά στα 70 δισ. «Αισθάνομαι πολύ περήφανος που η Ελλάδα είναι ο πανευρωπαϊκός πρωταθλητής στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (...) Είναι μια μεγάλη εθνική κατάκτηση, για την οποία ο δημόσιος διάλογος στη χώρα δυστυχώς δεν έχει βρει τον χώρο που της αξίζει. Θλίβομαι συχνά όταν βλέπω να κατακυριεύεται ο δημόσιος χώρος από άλλες συζητήσεις και να αποσιωπώνται οι μεγάλες εθνικές ευρωπαϊκές επιτυχίες της Ελλάδας» υπογράμμισε.
Έκανε επίσης λόγο για «δύο μύθους, δύο ψέματα» στον δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα. Ο πρώτος είναι, όπως είπε, ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης προορίζονται μόνο για το κέντρο της χώρας, την πρωτεύουσα, κάτι που δεν ισχύει, δεδομένου ότι επεκτείνονται σε όλη την επικράτεια και τις περιφέρειες, σε σχολεία και νοσοκομεία, στο ThessINTEC και τη δυτική Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και τη Φλώρινα. «Νιώθω την ανάγκη να καταρρίψω αυτό το ψέμα από τη Θεσσαλονίκη» σημείωσε. Ο δεύτερος μύθος, πρόσθεσε, είναι ότι το Ταμείο αφορά μόνο τους μεγάλους, κάτι που επίσης δεν ισχύει, καθώς το 47% των συμβασιοποιημένων δανείων για τις επιχειρήσεις, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, πάνε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Επανάσταση δεξιοτήτων και μετανάστευση»
Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε και στο θέμα της έλλειψης δεξιοτήτων στην Ευρώπη, για το οποίο επισήμανε πως έχει λάβει «διαστάσεις επιδημίας».
«Χρειαζόμαστε στην Ευρώπη και την Ελλάδα μια επανάσταση δεξιοτήτων, να κάνουμε τις δεξιότητες ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα» σημείωσε και έκανε λόγο για την ανάγκη οργανωμένης κινητικότητας. Οπως είπε, στις αρχές του 20ου αιώνα, οι Ευρωπαίοι αντιστοιχούσαν στο 20% παγκόσμιου πληθυσμού, στις αρχές του τρέχοντος στο 10% και το 2050 δεν θα ξεπερνούν το 5%. «Η Νιγηρία από μόνη της το 2050 θα έχει περισσότερους κατοίκους από την Ευρώπη συνολικά» είπε, αναφερόμενος στις επιπτώσεις για τη βιωσιμότητα της οικονομίας, τις συντάξεις και την άμυνα. «Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για να ενισχύσουμε το δημογραφικό μέτωπο, για αναβάθμιση και επικαιροποίηση δεξιοτήτων. Αλλά πρέπει να κάνουμε και κάτι άλλο, όχι εύκολο, αλλά απαραίτητο. Να βρούμε τον τρόπο να φέρουμε στην Ευρώπη πολίτες τρίτων χωρών, με δεξιότητες στους τομείς που μας "καίνε", τη γεωργία, τη μεταποίηση, τον τουρισμό, την εστίαση. Με κανόνες, με όρους, με χαρτιά, όχι παράνομα. Και όποιος θα έρθει να ζήσει και να εργαστεί στην Ευρώπη, θα πρέπει να ζήσει σύμφωνα με τις αρχές και αξίες που διέπουν ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Αν δεν συντρέξουν αυτές οι συνθήκες δεν θα υπάρξει οργανωμένη μετανάστευση» τόνισε.
Πρόσθεσε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία είναι η πιο ανοιχτή διεθνής οικονομία στον κόσμο, η μεγαλύτερη και πιο καλά ρυθμισμένη εσωτερική αγορά, με το εμπόριο να αποτελεί το βασικό στρατηγικό όπλο μας, μια ήπια δύναμη σε μια εποχή έντασης και απειλών.
«Ιδίως τα τελευταία τέσσερα χρόνια αντιμετωπίσαμε γεγονότα χωρίς ιστορικό προηγούμενο. Την πρώτη πανδημία μετά το 1918. Τον πρώτο πόλεμο μετά το 1945. Μια σειρά από υβριδικές απειλές στα εξωτερικά σύνορα, μια γιγαντιαία καμπάνια παραπληροφόρησης και τώρα τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Μέσα από αυτή την πορεία πολύ ισχυρών κρίσεων, όμως η Ευρώπη άνθησε, τα κατάφερε, κλονίστηκε, αλλά δεν γκρεμίστηκε από αυτές τις κρίσεις» είπε, προσθέτοντας ότι μέσα από αυτές τις δύσκολες κρίσεις, η Ευρώπη αφήνει πίσω της και την εποχή της ασφάλειας, της αφέλειας, της παιδικότητας.