Οικονομία

0,5% του ΑΕΠ θα μας κοστίσει η πτώχευση της Thomas Cook!


Οδυνηρές για εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις και συνολικά για την ελληνική οικονομία θα είναι οι επιπτώσεις από την πτώχευση του κολοσσού Thomas Cook. Το κύματα από το «τσουνάμι» που προκάλεσε η κατάρρευση του, θα συνεχίσουν να πλήττουν τους επόμενους μήνες την ελληνική τουριστική βιομηχανία, επηρεάζοντας τις εισπράξεις, τα έσοδα, την απασχόληση, αλλά και τις προοπτικές για τα επόμενα δύο-τρία χρόνια.

Οι επιπτώσεις θα είναι σωρευτικές και δεν περιορίζονται μόνο στην απώλεια «δεδουλευμένων» απαιτήσεων, στις ακυρώσεις κρατήσεων και σε αθετήσεις συμβολαίων.

Αν και είναι νωρίς για μία συνολική αποτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων, τραπεζικοί παράγοντες και επιχειρηματίες του κλάδου εκτιμούν ότι το συνολικό κόστος για την ελληνική οικονομία μπορεί να  υπερβεί το 1 δισ. ευρώ.

Θα επηρεασθούν ανάπτυξη, δημοσιονομικά

Αν αποδειχθούν βάσιμοι αυτοί οι υπολογισμοί, η πτώχευση του βρετανικού κολοσσού θα μας «κοστίσει» τελικά κάτι περισσότερο από 0,5% του ΑΕΠ!  Αυτή η τόσο σημαντική απώλεια θα επηρεάσει ασφαλώς τη συνολική εικόνα και τον  ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, δυσχεραίνοντας την προσπάθεια επίτευξης των κυβερνητικών στόχων για ταχύτερη ανάπτυξη με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Με ενδιαφέρον αναμένονται τώρα οι διαπιστώσεις και οι εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), το οποίο ανέλαβε να εκπονήσει  κατεπειγόντως ειδική μελέτη για τις επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό και γενικότερα στην οικονομία, από την κατάρρευση του βρετανικού κολοσσού.

Το ΙΤΕΠ θα συγκεντρώσει επίσης και θα παρουσιάσει αξιόπιστα στοιχεία για τις συνολικές οφειλές της Thomas Cook σε ελληνικά ξενοδοχεία, για τις κρατήσεις που ακυρώνονται και για τις εκτιμώμενες απώλειες την επόμενη σεζόν.

Μετρούν απώλειες

Προς το παρόν οι επιχειρήσεις και οι συλλογικοί φορείς του τουριστικού τομέα προσπαθούν να καταγράψουν άμεσες οικονομικές απώλειες, να κατοχυρώσουν απαιτήσεις και να περιορίσουν κατά το δυνατό τις ζημίες. 

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 280 εκατ. ευρώ έχουν λαμβάνειν  από τον βρετανικό όμιλο οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, για διανυκτερεύσεις της  περιόδου Ιουλίου-Αυγούστου. Από το ποσό αυτό θα εισπράξουν πολύ μικρό μέρος – ενδεχομένως για τις κρατήσεις που είχαν γίνει μέσω του γερμανικού βραχίονα της  Thomas Cook, ο οποίος μάλλον θα διασωθεί με κρατική στήριξη.

Τουλάχιστον  40 με 50 εκατ. ευρώ θα είναι η απώλεια  εσόδων των ξενοδοχειακών μονάδων από την ακύρωση κρατήσεων για περίπου 300.000 τουρίστες που επρόκειτο να φέρει ο βρετανικός όμιλος  στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους.
Σχεδόν διπλάσια θα είναι τα συνολικά διαφυγόντα έσοδα για τις άλλες επιχειρήσεις παροχής τουριστικών υπηρεσιών από αυτές τις ακυρώσεις.
Στις απώλειες της ελληνικής οικονομίας πρέπει να προστεθούν τα 150 εκατ. ευρώ που είχε προγραμματίσει να επενδύσει την επόμενη χρονιά η Thomas Cook για εξαγορές, ανακαινίσεις και μακροχρόνιες μισθώσεις ξενοδοχείων.

Ιδιαίτερα σημαντικές θα είναι και οι έμμεσες οικονομικές  επιπτώσεις από τη ματαίωση επενδυτικών σχεδίων, την αδυναμία ξενοδοχειακών και άλλων επιχειρήσεων να ανταποκριθούν σε δανειακές υποχρεώσεις και τη συνολική κάμψη των εσόδων από τον τουρισμό σε περιοχές κλπ.

Θα ρίξουν τις τιμές

Οσον αφορά  τις επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση την επόμενη χρονιά, παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι  από τα 3 εκατ. τουρίστες που έφερε πέρυσι στην Ελλάδα ο βρετανικός όμιλος (και τα περίπου 2,5 εκατ. φέτος), θα χαθεί το 15%. Για να αντισταθμίσει αυτή την απώλεια η ελληνική τουριστική βιομηχανία, θα χρειασθεί να γίνουν δαπανηρές καμπάνιες και συστηματικές προσπάθειες σε όλες τις αγορές.

Μεγάλη κάμψη θα  υποστούν αναπόφευκτα τα έσοδα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που είχαν  συμφωνίες αποκλειστικότητας με την Thomas Cook, ή έχουν κλείσει μαζί της συμφωνίες προκρατήσεων για την επόμενη σεζόν: Ξαφνικά βρίσκονται «ξεκρέμαστες» και σε δεινή διαπραγματευτική θέση. Για να κλείσουν νέες συμφωνίες με άλλους tour operators, θα αναγκασθούν να προσφέρουν πολύ μεγάλες εκπτώσεις.

Ο ανταγωνισμός μπορεί να προκαλέσει γενικευμένη υποχώρηση των τιμών, με αποτέλεσμα να χάσουν τελικά όλοι – ξενοδόχοι και ελληνική οικονομία.

Επισημαίνεται ότι σε ξενοδοχεία ορισμένων περιοχών της Κρήτης, της Κέρκυρας, της Κω, της Ρόδου κλπ,  ο βρετανικός κολοσσός και οι θυγατρικές του κάλυπταν  το 60 με 70% των συνολικών κρατήσεων. Οι επιχειρήσεις αυτές θα επωμισθούν τώρα το κόστος  της μεγάλης εξάρτησης από έναν μόνο πελάτη.

Αδιευκρίνιστο παραμένει τι θα γίνει με τα 48 μεγάλα ξενοδοχειακά  συγκροτήματα που διαχειριζόταν η Tomas Cook  στην Ελλάδα – τα 4  ιδιοκτησίας της και τα 44 με franchise, συνολικής δυναμικότητας περίπου 10.000 κλινών

Διαβαστε επισης