Την πεποίθηση πως οι συλληφθέντες για το πλιάτσικο στα σπίτια, τα οποία έπληξε η πυρκαγιά στο Μάτι, είναι μέλη της Χρυσής Αυγής, εξέφρασε ο Independent.
Οι επικριτές στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό ήδη χρησιμοποιούν την καταστροφή για πολιτικά παιχνίδια, διεκδικώντας επαίνους για τους ίδιους, που επισκιάζουν τους πραγματικούς ήρωες - συμπεριλαμβανομένων και των μεταναστών, γράφει η βρετανική εφημερίδα.
«Οι χώρες της Ε.Ε. προσέρχονται σε βοήθεια. Ξανά», δήλωσε στο Twitter ο πρώην ΥΠΕΞ της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ ενώ 400 Έλληνες πυροσβέστες διακινδύνευαν τη ζωή τους στη μάχη με τις φλόγες. «Δεν ήταν η Ρωσία που διέσωσε την Ελλάδα τρεις φορές στη σειρά», απάντησε η Πρεσβεία της Ολλανδίας στην Αθήνα σε χρήστη που ανέφερε ότι ρωσικά πυροσβεστικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να βοηθήσουν». Στη συνέχεια, το tweet διεγράφη.
Στο εσωτερικό, η Χρυσή Αυγή επεδίωξε αντίστοιχα να ενδυθεί μεσσιανική δόξα. Μέλη της φορώντας μπλούζες του κόμματος εμφανίστηκαν μέσα στις φλόγες αλλά μόνο για το χρονικό διάστημα που ο βουλευτής του κόμματός του έδινε συνέντευξη. Αυτός ισχυρίστηκε ότι αναπλήρωναν το κενό της κυβέρνησης η οποία κατά τις δηλώσεις του είχε εξαφανιστεί.
Ο πραγματικός χαρακτήρας της ελληνικής ακροδεξιάς ήταν εμφανής αλλού. Τρία μέλη της συνελήφθησαν για λεηλασία κατοικιών των πυρόπληκτων ενώ άλλη ομάδα φασιστών επιτέθηκε σε μετανάστες στη Θεσσαλονίκη. Όμως οι πραγματικοί ήρωες δεν ενδιαφέρονταν να εμφανιστούν στην τηλεόραση.
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στη συνεισφορά των πολιτών -μεταξύ των οποίων φυλακισμένοι-, Ρομά και μετανάστες που βοήθησαν παντοιοτρόπως, στους οποίους η Χρυσή Αυγή στρέφει το δηλητήριό της. Αλλά και στο εξωτερικό, οι υποτιθέμενοι εχθροί μας, όπως η «μακεδονική» κυβέρνηση με χρηματική προσφορά αλλά και η Τουρκία με μηνύματα αλληλεγγύης στις εφημερίδες της, εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
Ο Independent υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται να γίνει μία καταστροφή για να μας θυμίσει ότι ο εχθρός δεν είναι οι γείτονές μας αλλά αυτοί που επιδιώκουν να σπείρουν φόβο και μίσος. Στην περίπτωση της Αττικής, οι κάτοικοι αρνήθηκαν τη βοήθεια της Χρυσής Αυγής. Η υπόλοιπη Ευρώπη ίσως θα πρέπει να σκεφτεί το παράδειγμά της πριν κλείσει τις πόρτες σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Μία μέρα ενδεχομένως να είναι αυτοί που θα τους βοηθήσουν, καταλήγει η βρετανική εφημερίδα.