Οικονομία

Ημέρα κρίσης για το χρέος!


Με το «καθεστώς» της μεταμνημονιακής εποπτείας να έχει συμφωνηθεί- σ’ ό,τι αφορά στο βασικό κορμό του- οι όροι της ελάφρυνσης του χρέους αποτελούν το πεδίο του μεγάλου «παζαριού» που θα διεξαχθεί στο σημερινό άκρως κρίσιμο και σημαντικό Eurogroup, ανάμεσα σε Γερμανία και Βρυξέλλες και ΔΝΤ.

H διαπραγμάτευση ανάμεσα σε Βερολίνο, ΔΝΤ και Βρυξέλλες, έχουν ως κύριους άξονες τον χρονικό ορίζοντα επέκτασης των ωριμάνσεων των δανείων του ESM καθώς και στην επαναγορά χρέους. Η Γερμανία, που κινεί τα νήματα στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο τάσσεται σθεναρά υπέρ της υιοθέτησης ενός πακέτου μέτρων ήπιας ελάφρυνσης του χρέους
Δείχνει, ωστόσο, να αφήνει κατά μέρους την αδιάλλακτη στάση αναφορικά με τον χρονικό ορίζοντα επέκτασης των ωριμάνσεων των δανείων του ESM, όπου έθετε ως «ταβάνι» τα τρία χρόνια. Με δεδομένη την επιθυμία του ΔΝΤ για επιμήκυνση που θα έφτανε στα 15 χρόνια, το Βερολίνο δείχνει προθέσεις συναίνεσης για επταετή επέκταση

Το Βερολίνο αποκλείει πλήρως την αυτόματη εφαρμογή μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και απορρίπτει επί της ουσίας τη γαλλική συνταγή, που συνέδεε άμεσα την απομείωση του χρέους με την ανάπτυξη. Αντίθετα, θέτει ένα αυστηρό πλαίσιο ετήσιων ελέγχων για την Ελλάδα, που καλείται να αξιολογείται με… καλό βαθμό, προκειμένου να ενεργοποιούνται τα μέτρα απομείωσης του χρέους.

Αναφορικά με το μείζον ζήτημα των  επιστροφών των κερδών των κεντρικών τραπεζών των ελληνικών ομολόγων, οι συγκλίνουσες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι: θα πραγματοποιείται υπό τη «μορφή» δόσεων-πιθανότατα μια ανά έτος και θα είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την υλοποίηση των μεταμνημονιακών όρων. Επί τάπητος θα τεθεί το ζήτημα της εξαγορά μέρους των δανείων του πρώτου μνημονίου (GLF).

Που καταλήγουν για το μαξιλάρι ρευστότητας

Το «μαξιλάρι» ρευστότητας είναι πιθανόν να ξεπεράσει τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ και να «κλειδώσει» στα 18 δισ. ευρώ. Πρόκειται για χρήματα που υπολογίζεται ότι επαρκούν για την ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους, ως το καλοκαίρι του 2022.

 Ο βασικός κορμός της μεταμνημονιακής εποπτείας

To καθεστώς μεταμνημονιακής εποπτείας έχει «κλειδώσει» και δεν αναμένονται ισχυρές διαφοροποιήσεις από όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα. Το κείμενο θα περιλαμβάνει τη μη αναστροφή των συμφωνηθέντων για την Ελλάδα, η οποία πάντως δεν καλείται να εφαρμόσει νέες μεταρρυθμίσεις, μέχρι και το 2022. 
Ωστόσο η Αθήνα, πρέπει να τηρεί ρητές δεσμεύσεις για τους υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους (πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 22) και να υλοποιεί-χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση- τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες χωρίζονται σε έξι βασικούς τομείς πολιτικής.
Το πλαίσιο και η λειτουργία των ελέγχων που θα πραγματοποιούν οι Θεσμοί, ορίζεται ως εξής: Θα είναι τριμηνιαίοι και θα συμμετέχουν η Κομισιόν, η ΕΚΤ, o ESM καθώς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Μεταξύ άλλων, όπως περιγράφεται και στην Εκθεση Συμμόρφωσης που συνέταξε η Κομισιόν, η Αθήνα υποχρεούται να εφαρμόσει την επόμενη διετία, τη μείωση του αφορολογήτου και την υιοθέτηση του μέτρου της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Παράλληλα, καλείται να προχωρήσει σε άλλους δύο γύρους αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, το 2019 και το 2020. Η αρχή θα γίνει το 2019, όπου θα τελεστή νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, σε ποσοστό που φτάνει τουλάχιστον 50%.

Διαβαστε επισης