Πολιτική

Ημέρα κρίσης για τις ομαδικές απολύσεις


 Ημέρα κρίσης είναι η 21η Δεκεμβρίου για τον εργασιακό «χάρτη» στην Ελλάδα, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του, για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής. Απόφαση που έχει άμεσο αντίκτυπο στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών στην β΄ αξιολόγηση και αναμφίβολα επηρεάζει χιλιάδες εργαζόμενους, μ’ αυτούς των ΔΕΚΟ και των τραπεζών να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Τα δεδομένα αλλά και οι μέχρι τώρα πληροφορίες δείχνουν ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα αποφανθεί υπέρ της «απελευθέρωσης» των ομαδικών απολύσεων, με ότι αυτό συνεπάγεται…

Αυτό που ουσιαστικά τίθεται επί τάπητος και αξιολογείται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με αφορμή την υπόθεση της ΑΓΕΤ Ηρακλής, είναι η κρατική προέγκριση σε περίπτωση ομαδικών απολύσεων που ισχύει στο ελληνικό δίκαιο. Η κυβερνητική θέση έκανε ευθύς εξ’ αρχής λόγο για διατήρηση του δικαιώματος, εκ μέρους του κράτους, να θέτει ουσιαστικά «βέτο» σε ομαδικές απολύσεις, ενώ από την πλευρά τους οι δανειστές υποστηρίζουν ότι η εν λόγω προέγκριση πρέπει να καταργηθεί και είναι ασύμβατη με ότι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη. 

Σε πολιτική διαπραγμάτευση η αύξηση του ορίου απολύσεων

Το επίσης «καυτό» ζήτημα για την αύξηση του ορίου απολύσεων από το 5% στο 10%, δεν εμπεριέχεται στην εν λόγω υπόθεση, για την οποία θα αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αποτελεί αίτημα των δανειστών που έθεσαν στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο και το απέρριψε. Σε αντίθεση με το ζήτημα της κρατικής προέγκρισης, όπου τόσο παλαιότερα ο κ.Κατρούγκαλος όσο και τώρα η κ.Αχτσιόγλου, έχουν επισήμανει ότι θα σεβαστούν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και τις χρησιμοποιήσουν ως «πιλότο» προκειμένου να εναρμονίσουν το ελληνικό εργασιακό δίκαιο, με το κοινοτικό.

Όλα δείχνουν απόφαση υπέρ της κατάργησης της κρατικής προέγκρισης

Οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ της ελληνικής θέσης αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχει από τον Ιούνιο η σχετική εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που εκτιμά ότι το προστατευτικό για τους εργαζόμενους νομοθετικό πλαίσιο που εφαρμόζεται στη χώρα μας, είναι αντίθετο προς το δίκαιο της Ε.Ε, καθώς περιορίζει την επιχειρηματική ελευθερία.

Παράλληλα θεωρεί ότι οποιαδήποτε παρέμβαση του εκάστοτε υπουργού Εργασίας σε υποθέσεις ομαδικών απολύσεων από εταιρίες, με απώτερο σκοπό να τις αποτρέψει, επίσης αντιβαίνει τους κοινοτικούς κανόνες. 

Να θυμίσουμε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την προσφυγή της εταιρείας ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, που αποφάσισε την οριστική διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου της Χαλκίδας που απασχολούσε 236 εργαζομένους. 

Τράπεζες και ΔΕΚΟ

Οι μεγάλες επιχειρήσεις που περιμένουν την αλλαγή νομοθεσίας για να προχωρήσουν σε δραστική μείωση του προσωπικού τους είναι λίγες - και σε συγκεκριμένους κλάδους: Τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, ιδιωτικοποιούμενες  εταιρείες του δημόσιου τομέα.

Οι τράπεζες είναι οι πρώτες που θέλουν – και έχουν λόγο – να προχωρήσουν σε δραστικές μειώσεις προσωπικού. Μέχρι στιγμής έχουν αποφύγει τις απολύσεις, αφ’ ενός λόγω των περιορισμών που θέτει η ισχύουσα νομοθεσία, αφ’ ετέρου για κοινωνικούς-οικονομικούς λόγους. Ακόμη και τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που έχουν υλοποιήσει, ήταν σχετικά μικρής έκτασης.

Μια άλλη συνολική κατηγορία όπου οι εργαζόμενοι  θα βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο απολύσεων  υπό το πρόσχημα «προγραμμάτων αναδιάρθρωσης», είναι μεγάλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που έχουν αποκρατικοποιηθεί, ή περιλαμβάνονται στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων.

Διαβάστε επίσης:  Μαζικές απολύσεις σε τράπεζες, ΔΕΚΟ και ιδιωτικοποιούμενες επιχειρήσεις