Οικονομία

Αξιολόγηση ελληνικής οικονομίας: Τι θα πράξουν Moody’s και DBRS


Ιδιαίτερη ημέρα για την ελληνική οικονομία, καθώς σήμερα δύο οίκοι αξιολόγησης, η Moody’s και DBRS έχουν προγραμματίσει να ανακοινώσουν τις εκθέσεις του για την πιστοληπτική ικανότητας της χώρα μας. Ο στόχος ή για την ακρίβεια ο διακαής πόθος της επενδυτικής βαθμίδας έστω και εντός του 2023, όπως τον έχει θέσει το ΥΠΟΙΚ, μοιάζει με μακρινός τη δεδομένη χρονική στιγμή και υπό τις παρούσες συνθήκες που δεν συνιστούν ευνοϊκή συγκυρία για την ελληνική οικονομία.

Κάθε είδους όμως αναβάθμιση, όχι μόνο του αξιόχρεου αλλά ακόμη και των προοπτικών της οικονομίας, δύναται να βάλει ένα λιθαράκι στην προσπάθεια για κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που θα απαλλάξει τα ελληνικά ομόλογα από την ανάγκη για «προστασία» μέσω των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εν αρχή, ωστόσο, πρέπει να υπάρξουν ανακοινώσεις και κατόπιν να εξεταστεί το περιεχόμενο τους.

Σιγή ιχθύος από την Moody's το 2021

Η «σπόντα» αφορά τη Μoody’s, που δύο φορές στο πρόσφατο παρελθόν, τον Μάιο του 2021 και τον Νοέμβριο της ίδια χρονιάς, τήρησε σιγή ιχθύος για την ελληνική αξιολόγηση. Τα μηνύματα, πάντως, που έρχονται έστω και έμμεσο τρόπο για τις διαθέσεις του οίκου αξιολόγησης, δεν έχουν θετικό πρόσημο.  H Moody’s γνωστοποίησε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία την «αναγκάζει» να προχωρήσει σε αναθεώρηση των μακροοικονομικών προβλέψεων σε παγκόσμια κλίμακα, γεγονός που ασφαλώς επηρεάζει και την «κρίση» της αναφορικά με την Ελλάδα.

Να θυμίσουμε ότι η Moody’s αξιολογεί την ελληνική οικονομία στο Ba3 με σταθερές προοπτικές, δίνοντας στη χώρα τη χαμηλότερη βαθμολογία (τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα), ενώ η DBRS, μαζί με τις  S&P, Fitch βαθμολογούν όλες την Ελλάδα δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Επίσης  στις 15 Ιανουαρίου, ο οίκος Fitch είχε ανοίξει τον κύκλο των αξιολογήσεων για το 2022,  διατηρώντας την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στο BB και αναβαθμίζοντας τις προοπτικές της οικονομίας από σταθερές σε θετικές.

Διαβαστε επισης