Πολιτική

Ηλεκτρονικό «δίχτυ» για φοροφυγάδες


 Η ψηφιακή τεχνολογία - πληροφορική και ίντερνετικές εφαρμογές - θα είναι το νέο μεγάλο όπλο του υπουργείου Οικονομικών στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Πρώτος στόχος να περάσει το μήνυμα ότι «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον» - τίποτα δηλαδή δεν μπορεί να μείνει κρυφό από την εφορία. Αν αυτό γίνει  συνείδηση στους πολίτες-φορολογούμενους, η προσπάθεια θα καταστεί ευκολότερη και τα αποτελέσματα στο μέτωπο των δημοσίων εσόδων θα έρθουν  γρήγορα. Στο ΥΠΟΙΚ στήνουν λοιπόν ένα ηλεκτρονικό «δίχτυ» για φοροφυγάδες, που θα χρησιμοποιεί στοιχεία από τράπεζες, συμβολαιογράφους, υποθηκοφυλακεία, λίστες καταθετών εξωτερικού κλπ, προς εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

Πριν ακόμη ολοκληρωθεί και λειτουργήσει πλήρως ο νέος μηχανισμός, θα επιδιωχθεί να υπάρξουν κάποιες "τρανταχτές" επιτυχίες εντοπισμού "επώνυμων" φοροφυγάδων και αποκάλυψης υποθέσεων εκτεταμένης φοροδιαφυγής, που θα λάβουν μεγάλη δημοσιότητα προκειμένουν να εδραιωθεί στην κοινή γνώμη η πεποίθηση κανένας πλέον δεν μπορεί να "κλέβει φόρους" και να ξεφεύγει επ΄άπειρον.

 Δεν πρόκειται για ένα απλό σύστημα ελέγχων και "διπλοτσεκαρίσματος" στοιχείων από εφοριακούς και ΣΔΟΕ, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα έχουν στη διάθεση τους ειδικό λογισμικό με αυτοματοποιημένες εφαρμογές, που θα συγκεντρώνουν στοιχεία από πολλές πηγές - «ακόμη και από το Facebook, το Instagram και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», όπως λένε στελέχη του ΣΔΟΕ. Ολες οι πληροφορίες θα συνδυάζονται και θα αξιολογούνται αυτομάτως, βάσει ειδικών παραμέτρων που θα έχουν εισαχθεί στο σύστημα.

Οταν ο μηχανισμός βγάζει "κόκκινο" για κάποιον φορολογούμενο, η διαδικασία περαιτέρω ελέγχου θα ξεκινά αυτομάτως και κανένας δεν θα μπορεί να την σταματήσει.

Στη φάση της πλήρους λειτουργίας του το σύστημα θα μπορεί να δίνει εντός 24ώρου(!) πλήρη, λεπτομερή "ακτινογραφία" οικονομικής κατάστασης, περιουσιακών στοιχείων, χρηματικών συναλλαγών, καταθέσεων κλπ για κάθε φορολογούμενο. Ο ελεγκτής του ΣΔΟΕ ή ο εντεταλμένος εφοριακός θα μπορεί να έχει όλα αυτά τα στοιχεία στη διάθεση του, "χτυπώντας" στον υπολογιστή μόνον το ΑΦΜ του φορολογούμενου.

Υπολογίζεται ότι με τη λειτουργία του νέου συστήματος, οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ θα μπορέσουν να περάσουν από "ψιλό κόσκινο" περίπου 1,8 εκατομμύρια φορολογούμενους μέσα στο επόμενο 12μηνο, ελέγχοντας εξονυχιστικάόχι μόνον εισοδήματα, περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις, αλλά και τις κάθε είδους δαπάνες τους - από αγορά... ποδηλάτου, μέχρι έξοδα για διακοπές ή σε σουπερμάρκετ.