Ηλεκτρονικά θα τηρούν από το 2019 τα βιβλία της εφορίας επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς η ΑΑΔΕ επισπεύδει την υλοποίηση της εφαρμογής των «ηλεκτρονικών βιβλίων».
Σε συνδυασμό και με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια που θα εφαρμοστούν επίσης από το 2019, η ΑΑΔΕ στήνει ένα αποτελεσματικό μπλόκο στη φοροδιαφυγή, μέχρι οι φοροφυγάδες να βρουν τρόπο παράκαμψης.
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας χθες στο φορολογικό συνέδριο «ATHENS LAW FORUM ΟΝ ΤΑΧΑΤΙΟΝ» ανακοίνωσε ότι το θέμα των ηλεκτρονικών βιβλίων έχει προχωρήσει και πριν μία εβδομάδα κλήθηκαν οι εκπρόσωποι των φορέων να καταθέσουν τις απόψεις τους για το θέμα, ενώ υπάρχει και συνεχής επικοινωνία με το Υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα είπε, ότι, προχωρεί και το θέμα των ηλεκτρονικών τιμολογίων.
Το σχέδιο της ΑΑΔΕ για την αντικατάσταση των χάρτινων βιβλίων με ηλεκτρονικά προβλέπει ότι κάθε επιχείρηση και ελεύθερος επαγγελματίας θα χρησιμοποιεί υπολογιστή, ο οποίος θα είναι συνδεμένος με το taxisnet και όταν θα συμπληρώνει τα έσοδα και τα έξοδα της επιχείρησης, αυτά θα περνούν κατευθείαν και στο taxisnet.
Δηλαδή οποιαδήποτε πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών θα περνάει αυτομάτως στο φάκελό του στο taxisnet. Επίσης αυτομάτως θα καταχωρούνται στο taxisnet και τα τιμολόγια των δαπανών του επιχειρηματία.
Ταυτόχρονα, με το νέο σύστημα θα διευκολύνεται και ο επιχειρηματίας. Ανά μήνα ή κάθε τρίμηνο, ανάλογα με το εάν τηρεί απογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία, θα του υπολογίζεται αυτομάτως ο αναλογών ΦΠΑ και θα ενημερώνεται ο υπόχρεος ώστε να υποβάλει την περιοδική δήλωση, η οποία στη σχετική φόρμα θα είναι προσυμπληρωμένη.
Το ίδιο θα συμβαίνει και με τη δήλωση φόρου εισοδήματος, η οποία θα είναι επίσης προσυμπληρωμένη (και έτοιμη προς υποβολή) με τα έσοδα τις δαπάνες και το καθαρό κέρδος για το οποίο θα φορολογείται.
Είναι σαφές ότι με τη διαδικασία αυτή, η εφορία θα αποκτά ένα πλούσιο αρχείο με τις διασταυρώσεις να είναι ιδιαίτερα εύκολη υπόθεση. Όλα τα στοιχεία των εσόδων και των δαπανών, θα διασταυρώνονται παράλληλα και με τα δεδομένα των τραπεζών, αφού οι περισσότερες συναλλαγές θα είναι ηλεκτρονικές.
Ο φορολογικός έλεγχος θα επικεντρώνεται στις περιπτώσεις που παρατηρείται μέσω του taxisnet ασυνήθιστη δραστηριότητα, είτε λόγω μειωμένων πωλήσεων είτε αυξημένων δαπανών της επιχείρησης.
Το νέο σύστημα, θα εφαρμοστεί πιλοτικά στις αρχές του 2019 και εντός του επόμενου έτους θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά σε ευρεία γκάμα επιχειρήσεων και σταδιακά σε όλες.
Παράλληλα, θα εφαρμοστούν υποχρεωτικά επίσης και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, ώστε να «χτυπηθεί» στη ρίζα του το φαινόμενο της έκδοσης πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων.
Όπως έχει γράψει το Σin με την καθιέρωση της υποχρεωτικής «ηλεκτρονικής τιμολόγησης» θα καταργηθεί η σημερινή διαδικασία εκτύπωσης και διακίνησης των τιμολογίων σε χάρτινη μορφή για όλες τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και μεταξύ επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.
Τα στοιχεία των τιμολογίων, θα διαβιβάζονται ταυτόχρονα και στις πληροφοριακές υποδομές της Α.Α.Δ.Ε. για άμεσο έλεγχο και διασταύρωση. Οι διασταυρώσεις θα αφορούν κατ’ αρχήν στην ορθότητα των στοιχείων, στην επιβεβαίωση της συναλλαγής μεταξύ των αντισυμβαλλόμενων, εάν δηλαδή και οι δύο έχουν δηλώσει τα ίδια στοιχεία για την ίδια συναλλαγή, αλλά και την επιβεβαίωση της πληρωμής της συναλλαγής, με την μεταφορά του ποσού της αξίας μέσω των τραπεζών με τις οποίες συνεργάζονται οι συναλλασσόμενοι.