Αγορές

IFC: Στα 659 εκατ. δολάρια οι επενδυτικές συμμετοχές του σε ελληνικές εταιρείες


Οι μακροπρόθεσμες επενδυτικές συμμετοχές του Διεθνούς Χρηματοδοτικού Οργανισμού (IFC) σε ελληνικές εταιρείες (Greek sponsors) τον Ιούνιο του 2017, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας (Annual Report 2017 from EDS21 Constituency) ανέρχονται στα 659 εκατ. δολάρια. Το Συμβούλιο του IFC, ο οποίος είναι μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενέκρινε τον Μάιο του 2015 τη δραστηριοποίησή του στην Ελλάδα έως το 2020 με επίκεντρο τις υποδομές, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η στρατηγική του IFC στην Ελλάδα εδράζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την τόνωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, την κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων σε υποδομές για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και τη στήριξη μίας μεγαλύτερης ανταγωνιστικότητας των ελληνικών εταιρειών, αναφέρει η έκθεση.

Ο IFC συμμετείχε στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, διαθέτοντας 60 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή του στην Alpha Bank, 50 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή του στην Eurobank και από 20 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή του στην Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα, ενώ συμμετέχει ενεργά στη διακυβέρνηση των τραπεζών με θέσεις στα διοικητικά συμβούλιά τους. Ο IFC διέθεσε, επίσης, 308 εκατ. ευρώ σε γραμμές εμπορικών πιστώσεων προς την Εθνική Τράπεζα, την Eurobank και την Alpha Bank, στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδότησης του διεθνούς εμπορίου. Επιπλέον, επένδυσε 75 εκατ. ευρώ σε καλυμμένα με στεγαστικά δάνεια ομόλογα της Εθνικής Τράπεζας.

Επένδυση ύψους 169,84 εκατ. ευρώ έκανε ο θυγατρικός οργανισμός της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Fraport- Περιφερειακά Αεροδρόμια Ελλάδας για την ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Στην εταιρεία Grivalia Properties, ο IFC επένδυσε 50 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματός του, ύψους τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση ανακαινίσεων, αναβαθμίσεων οικολογικών κτιρίων και εξαγορών στους τομείς του λιανεμπορίου τροφίμων και της διαχείρισης εφοδιαστικών αλυσίδων. Ο IFC συμμετείχε και με 4 εκατ. δολάρια στο κεφάλαιο της ασφαλιστικής εταιρείας Hellas Direct.

Οι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα και οι τράπεζες ωφελήθηκαν από τις επενδύσεις μαζί με τον IFC, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη, αναφέρει η έκθεση. Ένας άλλος οργανισμός του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο MIGA, έδωσε εγγύηση για μία επένδυση 56 εκατ. δολαρίων της Alpha Bank στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Αλβανίας.

Πέραν των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, ο όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην ελληνική κυβέρνηση, μέσω της Διεθνούς Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (IBRD), «με διαγνώσεις και συστάσεις πολιτικής καθώς και σχεδιασμό μεταρρυθμίσεων και υποστήριξη της υλοποίησής τους». Στόχος της IBRD είναι να υποστηρίξει την ελληνική κυβέρνηση στις προσπάθειές της να δημιουργήσει ένα σύστημα αδειοδότησης επενδύσεων (Investment Licencing System), ενώ παράλληλα προσφέρει τεχνική βοήθεια για την προώθηση επενδύσεων. Ο IBRD έχει εμπλακεί στον σχεδιασμό του προγράμματος Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και βοηθά στην υλοποίησή του σε εθνικό επίπεδο, αναφέρει η έκθεση. Επιπλέον, παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μία ευρύτερη επισκόπηση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας (Social Welfare Review) και τεχνική βοήθεια για την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός προγράμματος για τη βελτίωση των ευκαιριών απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων.

Η IBRD εργάζεται σήμερα για τη σιδηροδρομική «Εγνατία», η οποία περιλαμβάνει τη διασύνδεση με τρένα υψηλής ταχύτητας των ελληνικών και βουλγαρικών λιμανιών. «Στον τομέα των μεταφορών και της διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics), η τράπεζα στήριξε την ελληνική κυβέρνηση στον σχεδιασμό ενός σύγχρονου νόμου- πλαισίου για τα logistics και την ανάπτυξη ενός σχεδίου δράσης για τα logistics». Επίσης, η IBRD παρέχει τεχνική βοήθεια για την επανεκκίνηση του Κτηματολογίου και βοηθά, στο πλαίσιο της συνδεόμενης πρωτοβουλίας κοινοτήτων, την κυβέρνηση σε ένα μεγάλο πρόγραμμα ευρυζωνικότητας, που περιλαμβάνει συνδέσεις υψηλής ταχύτητας στις ορεινές περιοχές. Η τράπεζα υποστηρίζει, επίσης, τον Δήμο Θεσσαλονίκης στη διαμόρφωση μίας βιώσιμης στρατηγικής για μία νέα ανάπτυξης της παραλίας της.