Ελλάδα

ΙΕΑ: Άμεσα μέτρα για μείωση ζήτησης φυσικού αερίου- Σχέδιο 5 σημείων


Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να λάβουν επειγόντως και συντονισμένα μέτρα για να αποφύγουν μία ενδεχομένως καταστροφική κρίση προσφοράς φυσικού αερίου τον χειμώνα, όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), Φατίχ Μπιρόλ, σε άρθρο του.

Ο ίδιος αναφέρει πως η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την πραγματική πιθανότητα η Ρωσία να διακόψει πλήρως τις ροές αερίου, οι οποίες παραμένουν κρίσιμες για την οικονομία της περιοχής παρά τις προσπάθειες εξεύρεσης εναλλακτικών προμηθευτών.

Ο Μπιρόλ επισήμανε πως η Ρωσία έχει ήδη μειώσει σημαντικά την προμήθεια αερίου στην Ευρώπη, έχοντας ξεκινήσει τη σχετική προσπάθεια πριν από την εισβολή στην Ουκρανία. Οι παραδόσεις ρωσικού αερίου στην ΕΕ μειώθηκαν κάτω από τα 100 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα τον Ιούλιο από σχεδόν 400 εκατ. κυβικά μέτρα την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΑ.

«Η Ευρώπη είναι τώρα αναγκασμένη να λειτουργεί συνεχώς με την αβεβαιότητα για τις προμήθειες ρωσικού αερίου και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μία πλήρη διακοπή τους. Δεν θα ήταν σοφό να αποκλείσουμε την πιθανότητα η Ρωσία να αποφασίσει ότι θα χάσει τα έσοδα της από τις εξαγωγές αερίου στην Ευρώπη προκειμένου να αποκτήσει πολιτικό πλεονέκτημα», επισημαίνει.

Σχέδιο 5 σημείων

Εν συνεχεία, δήλωσε: "Αν και οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει ήδη μεγάλα βήματα για εξεύρεση εναλλακτικών προμηθευτών, χρειάζονται άμεσα μέτρα, περιλαμβανομένης της μείωσης της ζήτησης από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά" και περιέγραψε σχέδιο πέντε σημείων για την αντιμετώπιση της μεγάλης πρόκλησης, κατά το οποίο πρέπει:

  • Να αυξήσει προσωρινά την παραγωγή ρεύματος με καύσιμο τον άνθρακα και το πετρέλαιο,
  • Να ξεκινήσει εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού για τη μείωση της ζήτησης αερίου από τα νοικοκυριά,
  • Να αποζημιώσει τις βιομηχανίες για τη μη χρήση φυσικού αερίου,
  • Να αυξήσει τη συνεργασία των εθνικών διαχειριστών ενέργειας και
  • Να σχεδιάσει μία πανευρωπαϊκή κατανομή των διαθέσιμων προμηθειών αερίου.

«Ο χειμώνας αυτός μπορεί να αποτελέσει ένα ιστορικό τεστ για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη – στο οποίο δεν έχει το περιθώριο να αποτύχει – με συνέπειες πολύ πέρα από τον ενεργειακό τομέα», δήλωσε ο επικεφαλής της ΙΕΑ και συμπλήρωσε ότι η μείωση της ζήτησης αερίου είναι πολύ σημαντική καθώς ακόμη και αν σχεδόν μεγιστοποιηθούν οι πρόσθετες προμήθειες από άλλες πηγές, όπως τη Νορβηγία, τη Βόρεια Αφρική ή τις ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις απώλειες των ρωσικών ροών.

Διαβαστε επισης