Διεθνή

Ιαπωνία: Θα χρειαστεί χρόνος για την κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου


Η Ιαπωνία θα χρειαστεί χρόνο προκειμένου να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου αφού συμφώνησε για μια απαγόρευση με τις άλλες χώρες-μέλη της Ομάδας των Επτά (G7) ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα.

Οι χώρες της G7 δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν στην κίνηση αυτή με "έγκαιρο και μεθοδικό τρόπο" σε μια διαδικτυακή σύνοδο που είχαν χθες, Κυριακή, προκειμένου να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αν και μέλη όπως η φτωχή σε φυσικούς πόρους Ιαπωνία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα ρωσικά καύσιμα.

"Για μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ενέργειας, είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση. Όμως ο συντονισμός με την G7 είναι πιο σημαντικός σε μια εποχή όπως η σημερινή", δήλωσε ο Κισίντα στους δημοσιογράφους επαναλαμβάνοντας σχόλια που είχε κάνει στη σύνοδο της G7.

"Όσο για τη χρονική στιγμή της μείωσης ή της διακοπής εισαγωγών (ρωσικού) πετρελαίου, θα την εξετάσουμε ενόσω θα αξιολογούμε την τρέχουσα κατάσταση", είπε. "Θα χρειαστούμε χρόνο για να κάνουμε βήματα προς μια σταδιακή κατάργηση". Δεν είπε περισσότερα.

Δεν υπάρχουν πλοία που φορτώνουν ρωσικό πετρέλαιο για την Ιαπωνία από τα μέσα Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Περίπου 1,9 εκατ. βαρέλια εξήχθησαν από τη Ρωσία στην Ιαπωνία τον Απρίλιο, μια μείωση 33% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Η χώρα εισήγαγε συνολικά 89 εκατ. βαρέλια πετρελαίου τον Μάρτιο.

Η κρίση στην Ουκρανία υπογράμμισε την ενεργειακή εξάρτηση της Ιαπωνίας από τη Ρωσία, αν και το Τόκιο ενήργησε γρήγορα και μαζί με την G7 για την επιβολή των κυρώσεων.

Η απαγόρευση υπογραμμίζει μια στροφή στην πολιτική της Ιαπωνίας. Η Ιαπωνία έχει πει πως θα είναι δύσκολο να διακόψει αμέσως τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, που αντιπροσώπευαν περίπου 33 εκατομμύρια βαρέλια, ή το 4% των συνολικών εισαγωγών πετρελαίου της Ιαπωνίας για το 2021.

Έχει ήδη πει ότι θα απαγορεύσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα, αφήνοντας μόνο το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Η Ιαπωνία είναι σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση αφότου έκλεισε τον κύριο όγκο των πυρηνικών αντιδραστήρων της μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011.

Η Ρωσία ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος πάροχος αργού πετρελαίου και LNG στην Ιαπωνία πέρυσι.

Η ιαπωνική κυβέρνηση και εταιρίες κατέχουν μερίδια σε προγράμματα φυσικού αερίου και LNG στη Ρωσία, περιλαμβανομένων δύο στη Νήσο Σαχαλίνη από τα οποία οι εταίροι Exxon Mobil και Shell έχουν ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσουν.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Ιαπωνίας, η Eneos Holdings, έχει ήδη σταματήσει να αγοράζει ρωσικό αργό λέγοντας ότι θα λάβει προμήθειες από τη Μέση Ανατολή. Το δεύτερο μεγαλύτερο, η Idemitsu Kosan, έχει επίσης πει ότι δεν έχει σχέδια για αγορά ρωσικού αργού.

"Τα μεγαλύτερη διυλιστήρια της Ιαπωνίας έχουν ήδη αναστείλει την υπογραφή νέων προθεσμιακών συμβολαίων για την αγορά ρωσικού πετρελαίου και δεν υπήρξαν θέματα στην εξασφάλιση εναλλακτικών", δήλωσε στο Reuters ο Σίνια Οκούντα, διευθυντής της Petroleum Association of Japan -- PAJ.

"Τα διυλιστήρια θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους να διαφοροποιήσουν τις πηγές εφοδιασμού, όμως η εξάρτηση της Ιαπωνίας από το αργό της Μέσης Ανατολής θα πρέπει να αυξηθεί βραχυπρόθεσμα καθώς η ικανότητα εφοδιασμού της χώρας είναι τόσο υψηλή", είπε. Η Μέση Ανατολή αντιπροσώπευε το 93% των εισαγωγών πετρελαίου της Ιαπωνίας το 2021.

Την Παρασκευή, η εμπορική εταιρία Marubeni δήλωσε πως θέλει να αποσυρθεί από το πετρελαϊκό πρόγραμμα Sakhalin-1, θα διατηρήσει όμως το μερίδιό της συμβαδίζοντας με την κυβερνητική πολιτική.

Ο Κισίντα δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά τη διατήρηση επιχειρηματικών συμφερόντων σε ρωσικά ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία.

Ο Οκούντα της PAJ είπε πως είναι καλύτερα να διατηρηθούν τα δικαιώματα λαμβάνοντας υπόψη την ενεργειακή κατάσταση της Ιαπωνίας, και δεν θα ήταν συνετό να εγκαταλειφθούν και να αφεθεί η Κίνα ή άλλες χώρες να τα πάρουν, καθώς η Ιαπωνία έχει αυτά τα δικαιώματα υπό καλούς όρους.

πηγή: ΑΠΕ

Διαβαστε επισης