Σιγή ενός λεπτού τηρήθηκε σήμερα σε όλη την Ιαπωνία στις 14:46 τοπική ώρα (07:46 ώρα Ελλάδος) στη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων του σεισμού και του τσουνάμι της 11ης Μαρτίου του 2011.
Η επίσημη τελετή έλαβε χώρα στο Τόκιο, όπου το αυτοκρατορικό ζεύγος και ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε απέτισαν φόρο τιμής μαζί με τους εκατομμύρια συμπατριώτες τους στους 18.500 νεκρούς του τσουνάμι και τους περίπου 3.000 που έχασαν αργότερα τη ζωή τους από τις συνέπειες της τραγωδίας.
"Πέντε χρόνια πέρασαν από την καταστροφή (...) περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό και το τσουνάμι (...), είναι κάτι που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε", δήλωσε ο αυτοκράτορας Ακιχίτο, έχοντας δίπλα του την αυτοκράτειρα.
Ο Ακιζίτο εκφώνησε την ομιλία του αυτή όρθιος μπροστά σε ένα τεράστιο παρτέρι από λευκά και κίτρινα λουλούδια που είχαν τοποθετηθεί γύρω από μια στήλη στη μνήμη "των θυμάτων της μεγάλης καταστροφής του Τοχόκου", στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.
"Η Ιαπωνία είναι προικισμένη με μια όμορφη φύση, αλλά μερικές φορές αυτή μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη", σημείωσε ο Ακιχίτο.
"Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ξεχάσουμε τις εικόνες της τηλεόρασης που έδειχναν ένα τείχος από μαύρο νερό" να σαρώνει τα χωριά που καταστράφηκαν από το τσουνάμι, σημείωσε ο Ιάπωνας αυτοκράτορας.
Απευθυνόμενος στους εκατοντάδες προσκεκλημένους που ήταν ντυμένοι στα μαύρα και τα γκρι στην επίσημη αυτή τελετή για τα θύματα της καταστροφής της 11ης Μαρτίου, ο αυτοκράτορας ευχαρίστησε τους στρατιώτες, τους πυροσβέστες και τους άλλους ανθρώπους που συνέβαλαν στο έργο των οργανώσεων παροχής βοήθειας στις οικογένειες των θυμάτων και των πληγέντων.
Πριν από τον αυτοκράτορα είχε μιλήσει ο πρωθυπουργός, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν μαρτυρίες από μέλη των οικογενειών των θυμάτων από τις τρεις περιφέρειες που επλήγησαν χειρότερα, τη Μιγιάγκι, την Ιουάτε και τη Φουκουσίμα.
Ήταν 14:46 τοπική ώρα της 11ης Μαρτίου του 2011, και τότε Παρασκευή, όταν ένας πολύ ισχυρός σεισμός μεγέθους 9 βαθμών συγκλόνισε μεγάλο τμήμα της Ιαπωνίας, προκαλώντας ένα τεράστιο παλιρροϊκό κύμα σε περισσότερα από 500 χιλιόμετρα κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού.
Η φυσική αυτή καταστροφή και το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα που ακολούθησε του σεισμού και του τσουνάμι χαρακτηρίστηκαν το "μεγαλύτερο εθνικό δράμαπου έζησε η Ιαπωνία μετά τον πόλεμο".
Όπως και μετά το 1945, η Ιαπωνία παλεύει να επανέλθει και να ανοικοδομηθεί, όπου αυτό είναι δυνατό, το οποίο ωστόσο δεν έχει κατορθωθεί παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης να καταβάλει όλες τις δυνατές προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζωνών που επλήγησαν.